”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Oikeudenmukaisuus parantaa vaivat

Voima 30.3.09

Talouskriisi on opettanut, että vapaiden käsien antaminen ahneudelle ei ole hyvä talousstrategia. Mutta missä on oikea tasapaino rikastumisen mahdollistamisen ja tuloerojen tasaamisen välillä?

Kaksi brittitutkijaa, Kate Pickett ja professori Richard Wilkinson, väittävät tuoreessa kirjassaan The Spirit level about equal societies, että melkein kaikki yhteiskunnalliset ongelmat murhista teiniraskauksiin juontavat juurensa tuloeroihin ja epätasa-arvoon. Vastaavasti oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo tepsivät lähes kaikkiin yhteiskunnan vaivoihin.

He analysoivat 50 maan tilastoja ja havaitsivat hämmästyttävän voimakkaan vastaavuuden tuloerojen jyrkkyyden ja esimerkiksi rikollisuuden, huumeiden käytön, liikalihavuuden, lapsikuolleisuuden ja perheväkivallan välillä. Nämä ongelmat pahenevat eriarvoisuuden kasvaessa  – riippumatta bruttokansantuotteen korkeudesta.

USA:ssa keskitulot ovat kaksinkertaiset Kreikkaan verrattuna ja terveydenhoitoon käytetään enemmän rahaa kuin missään muualla, mutta Kreikassa lapsikuolleisuus on pienempi ja elinajan odote pitempi. Liikalihavuus on Britanniassa kolme kertaa yleisempää kuin Ruotsissa tai Norjassa, ja Yhdysvalloissa kuusi kertaa yleisempää kuin Japanissa. Teiniraskaudet ovat Britanniassa kuusi kertaa yleisempiä kuin tasa-arvoisemmissa yhteiskunnissa, janiinedelleen.

Se, että tasa-arvoisempien yhteiskuntien pienituloisin osa elää pitempään kuin eriarvoisten yhteiskuntien köyhät, ei yllätä. Mutta myös tasa-arvoisempien yhteiskuntien vauraimmisto elää pitempään ja terveempänä kuin eriarvoisten yhteiskuntien ökyväki. Eriarvoisissa yhteiskunnissa turvaverkot ovat hatarampia ja oravanpyörästä putoamisen seuraukset dramaattisemmat. Se lisää myös menestyjien stressiä.

Nämä havainnot ovat mielestäni äärimmäisen tärkeitä. Useiden tutkimusten mukaan kansantuotteen kasvu ei näytä lisäävän ihmisten onnellisuutta sen jälkeen kun tietty elintaso (suunnilleen Etelä-Korean) on saavutettu.

Poliitikot ovat sukupolvien ajan tottuneet vannomaan talouskasvun nimiin, ja sillä myös heidän onnistumistaan useimmiten mitataan. Politiikan perinnesanakirjassa "parempi elämä" tarkoittaa lisää rahaa ja roinaa. Oikeasti parempi elämä on kuitenkin jotain ihan muuta.

Ihmiskunnalla on kiire ottaa käyttöön teknologiat ja toimintatavat, joilla sopeutamme elämämme planeetan kestokykyyn. On hyvä tietää, että elämän laatu paranee tehokkaammin kasvattamalla oikeudenmukaisuutta kuin tavaravuoria.