Gluteeniton runeberginkakku
2 munaa
125 -150 g voita, margariinia, kookosöljyä tai yhdistelmää niistä
1,5 dl tummaa sokeria (esim inkkari)
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl mantelijauhoa
1,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1-2 psylliuminkuorijauhetta tai ksantaania
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl kutakin: neilikkaa, kanelia, jauhettua inkivääriä
Vadelma- tai mansikkasosetta
Voitele vuoka esim rypsiöljyllä, jauhota se esim gluteenittomilla kaurahiutaleilla. Sulata rasva. Sekoita muut kuivat aineet paitsi sokeri. Vaahdota muna ja sokeri. Lisää sula rasva ja sen jälkeen kuiva-aineseos. Sekoita varovasti.
Paista 175-200 asteessa 20-25 min. Pinnalle hunajalla makeutettua sosetta pakastetuista ja sulatetuista vadelmista tai mansikoista. Pölysokerikuorrutusrenkaankin voi laittaa, jos viitsii, itse harvemmin viitsin.
Tähdellistä – ruokaa jämistä
Jopa yli kolmannes ruoasta menee roskiin. Tässä ideoita siitä, mitä jämistä voi tehdä.
Graavikala/ savukalapiirakka
Pohjaksi ihan normaali muropiirakkapohjataikina. Meillä tehdään gluteenitonta, piirakkapohja halkaisijaltaan 30 cm vuokaan syntyy esimerkiksi näin:
75-100 g voita, margariinia tai kookosrasvaa tai yhdistelmä niistä sulatetaan.
4 dl:aan jauhoja, esimerkiksi tattari-, kaura-, jytte- tai teffjauhoa sekoitetaan 1 tl leivinjauhetta ja 1-2 tl psylliuminkuorijauhetta.
Jauhoihin sekoitetaan sula rasva. Lisätään vettä, jugurttia tai kermaviiliä tai vähän kutakin, kunnes taikinasta tulee koossa pysyvä klöntti.
Vuoka sivellään rypsiöljyllä ja taikina painellaan sen pohjalle ja reunoille.
Piirakkapohjan päälle paloitellaan graavatun tai savustetun kalan lihat. Jos tähteeksi on jäänyt mätiä, myös sen voi panna piirakkaan. Kalojen päälle pannaan tomaatin siivuja. Niiden päälle kaadetaan täyte.
Täytteeseen tulee n 2-3 dl kermaviiliä tai jugurttia, tai niiden yhdistelmää, johon sekoitetaan siivutettua purjoa tai muuta sipulia, kuutioitua tai raastettua juustoa sekä timjamia. Kermaviili, jugurtti ja juusto voivat hyvin myös olla jämiä. Ei haittaa, jos päiväys on mennyt ohi, maku ratkaisee. Juustoja voi yhdistää monenlaisia. Itse olen käyttänyt ainakin emmentalia, fetaa, sinihomejuustoa ja vuohenjuustoa, useimmiten erilaisten juustonjämien yhdistelmää. Timjamin sijaan voi käyttää muutakin yrttiä, esimerkiksi basilikaa. Sekaan voi panna myös pari ruokalusikallista sitruunamehua ja piparjuuriraastetta. Ei sekään haittaa, jos jokin aineksista puuttuu. Suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä, koska sitä on graavikalassa ja juustoissa.
Piirakkaa paistetaan 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes pinta on hieman ruskistunut.
Ankka- tai lammaskeitto
Meillä joulun paisti on poro, lammas, ankka tai kalkkuna. Kun paistista on syöty helposti irtoavat lihat, siitä keitetään liemi, aivan vastaavaan tapaan kuin fileeratun kalan nahoista, päistä ja ruodoista voi tehdä liemen.
Kattilaan pannaan vettä puolesta litrasta litraan ja luisen paistin jämät sekä muutama laakerinlehti. Paistin ei tarvitse peittyä veteen. Jotta paistinjämä mahtuisi kattilaan, luuta voi joutua katkaisemaan kirveellä tai rautasahalla. Kun keitos on kiehunut puolisen tuntia, se otetaan pois levyltä. Paisti nostetaan lautaselle jäähtymään ja liemi siivilöidään.
Liemeen pannaan kypsymään kuutioituja juureksia, kuten lanttua, naurista, selleriä, palsternakkaa, porkkanaa ja punajuurta, mitä nyt jääkaapista löytyy. Juuresten kypsyessä keitetystä paistinjämästä irrotetaan lihan loput. Ne irtoavat nyt paljon helpommin.
Kun juurekset ovat kypsiä, lihanpalat lisätään keittoon. Jos haluaa, sekaan voi panna myös kuutioitua suolakurkkua. Jos rosollia on vielä jäljellä ja jos siinä ei ole silliä, vaan vain kasviksia, myös rosollin jämät voi lopuksi lisätä keittoon. Tarvittaessa lisätään yrttisuolaa.
Syödessä keittoa voi vielä höystää panemalla lautaselle nokareen smetanaa tai kermaviiliä.
Keitto nahistuneista vihanneksista
Nahistuneista vihanneksista saa keiton liemikuution avulla. Itse käytän luomukaupasta ostamiani tomaatti- ja sipulikeittokuutioita, joissa ei ole natriumglutamaattia.
Nahistumaan päässeestä kiinankaalista tein sopan näin. Panin kattilaan puoli litraa vettä ja tomaattikeittokuution, puristetun valkosipulin kynnen ja peukalonpään kokoisen palan inkivääriä hienoksi hakattuna. Tähän liemeen panin viipaloidun kiinankaalin, pari pehmennyttä tomaattia ja paprikaa sekä purjoa viipaloituina. Mukaan voi toki panna myös muuta, esimerkiksi porkkanaa.
Borsch punakaalihaudukkeesta
Meillä tulee aika usein tehtyä jouluksi liikaa punakaalihauduketta. Tein siitä soppaa näin. Puoleen litraan vettä sipulikeittokuutio sekä parin desilitran verran haudutettua punakaalia. Keitto muistutti maultaan aika paljon borschia. Pöydässä höystimme sitä nokareella kermaviiliä. Jos haluaa, keittoon voi pilkkoa mukaan liharuokien jämiä, esimerkiksi nakkeja tai savuporoa.
Graavikalajämäpiirakka
(Halkaisijaltaan 30 cm piirakkavuokaan)
Gluteeniton pohja:
3 dl tattarihiutaleita tai gluteenittomia kaurahiutaleita tai puoliksi kumpaakin
0,5 dl tattari- tai gluteenittomia kaurajauhoja, tms gluteenittomia jauhoja
2 tl psylliuminkuorijauhetta (myydään esim Fiber Husk-nimellä) tai ksantaania
100 g voita sulatettuna
Vajaa 1 dl jugurttia tai kermaviiliä
1/2 tl yrttisuolaa
1 tl ruokasoodaa
Tarvittaessa lisätään vähän vettä
Taikina sekoitetaan tahnamaiseksi ja painellaan voidellun (esim rypsiöljyllä sivellyn) vuoan pohjalle
Täyte:
Vajaan 1 kalafileen verran tähteeksi jäänyttä graavikalaa
(savukalakin käy)
2 dl kermaviiliä tai jugurttia
1 muna
2-3 tomaattia kuutioina
Puolisen purjoa siivuina
Varsiselleriä paloiteltuna, jos sitä löytyy.
Tilliä, basilikaa tai timjamia
Pala kesäkurpitsaa kuutioina tai puolikas parsakaalia paloiteltuna, riippuu siitä mitä kaapista löytyy.
(1 tl yrttisuolaa, riippuu siitä miten suolaista graavikala on)
Täytteen ainekset sekoitetaan ja kaadetaan piirakkapohjan päälle vuokaan
Päälle juustoraastetta
Kypsennetään n 200-asteisessa uunissa noin 30 min, kunnes sekä täyte että pohja tuoksuvat ja muutenkin vaikuttavat kypsiltä.
Kaalisalaatti
Kipon pohjalle puristetaan puolikkaan sitruunan mehu. Lisätään oliivi- tai rypsiöljyä, yrttisuolaa ja piparjuuriraastetta. Suikaloidaan keräkaalia puukolla niin ohuiksi suikaleiksi kuin osataan. Lisätään kippoon ja sekoitetaan.
Kuivaporokeitto
Siinä vaiheessa, kun marinoitu poronpaisti on syöty eikä kalaakaan ole, on turvauduttava kuivaporoon. Aamulla ennen melomaan lähtöä leikataan kuivaporon pala ohuiksi siivuiksi vesitiiviiseen purkkiin, lisätään vettä ja suljetaan kansi. Pakataan mukaan kanoottiin. Leiripaikalla tehdään ensimmäiseksi nuotio ja pannaan kuivaporo liemineen kattilaan kiehumaan. Vasta sitten pystytetään teltat ja loue. Kun ne ovat pystyssä, lisätään kattilaan suikaloitua porkkanaa ja pehmeiksi menneet tomaatit. Käristetään paistinpannulla tatteja ja sipulia. Suolataan muhennos ja lisätään keittoon. Vasta sitten muistetaan, että kuivaporoissahan on tietenkin suolaa. Maistetaan keittoa, joka on liian suolaista. Lisätään vielä yksi paloiteltu kukkakaali. Kun kukkakaali, porkkanat ja liha ovat pehmeitä, otetaan soppa tulelta ja lisätään vielä purkki smetanaa. Sitten syödään.
Rahkamunaräiskäle
Otetaan kahta henkeä kohden neljä munaa ja puoli purkkia rahkaa. Sekoitetaan ne. Kuumennetaan paistinpannussa voita tai voin ja rypsiöljyn seosta. Paistetaan seos kuten räiskäle. Kääntämistä varten räiskäle on leikattava 4 osaan, kokonaisena se ei pysy kasassa. Koska matkassa on neljä henkeä, paistetaan toinen samanlainen. Syödään hillon, hunajan tai metsästä ja suolta juuri poimittujen marjojen kera, mitä nyt minäkin päivänä sattuu olemaan käsillä.
Harrichebiche
Nahattomat harrifileet paloitellaan haarukkapaloiksi. Puristetaan limeteistä mehua niin paljon, että palat juuri ja juuri peittyvät. Koska mukana ei ole sitruspuristinta, kaivetaan limetistä mehu ruokalusikalla. Pannaan sekaan sipulinsiivuja, yrttisuolaa, tuoretta korianteria. Harmitellaan, ettei mukaan tullut tuoretta chiliä. Korvataan se chilijauheella. Annetaan maustua pari tuntia tiiviissä kannellisessa purkissa. Säilyy viileään kuoppaan pannussa kylmälaukussa päivän pari, kauemmin ei tarvitsekaan
Inkiväärihauki
Paistetaan nahattomat haukifileen palat voin ja oliiviöljyn seoksessa. Maustetaan yrttisuolalla ja raastetulla tuoreella inkiväärillä. Kun filepala putoaa nuotioon, poimitaan se sieltä lusikalla, huuhtaistaan tuhkat pois järvessä ja palautetaan file pannulle.
Syödessä todetaan, että inkiväärihauki oli parempaaja että tämä kaipaisi kehittelyä, esimerkiksi tuoretta chiliä tai thaimaalaista vihreää currytahnaa.
Piparjuurihauki
Paistetaan nahattomat haukifileen palat voin ja oliiviöljyn seoksessa. Maustetaan yrttisuolalla ja piparjuuritahnalla.
Täytetyt tomaatit
Valitaan kohtalaisen pehmeitä tomaatteja. Paistetaan ensin tatteja sipulin kera muhennokseksi. Maustetaan muhennos yrttisuolalla. Mukaan voi panna pieneksi hakattua marinoitua poronpaistia. Kun sienet ovat kypsiä, leikataan tomaateista pois ”lakki”, kaiverretaan niiden sisus muhennokseen ja täytetään tomaatit muhennoksella. Päälle siivu juustoa. Pannaan tomaatit paistinpannulle ja pannu nuotion laidalle mietoon lämpöön. Kun tomaatit ovat kypsiä, syödään.
Ruotokeitto
Keitetään harrien ja taimenten fileoimisen jäljiltä jääneet ruodot ja kalanpäät muutamalla laakerinlehdellä maustetussa vedessä. Parinkymmenen minuutin kuluttua siivilöidään liemi eri astiaan. Pannaan ruodot kippoon jäähtymään.
Käristetään kattilan pohjalla sipulia ja porkkanasuikaleita. Selleriäkin käristettäisiin, jos olisi mukana. Lisätään kalaliemi, paloitetua kukkakaalia ja pehmeiksi menneet tomaatit. Maustetaan yrttisuolalla, kuivatulla timjamilla ja basilikalla. Kun ruodot ovat jäähtyneet, nypitään niistä sen verran lihaa kuin jaksetaan, lisätään keittoon. Viimeiseksi kattilaan lisätään kaprista ja rippunen piparjuuriraastetta. Lautasella keittoon lisätään vielä nokare smetanaa.
Vihanneskeitto
Käristetään kattilan pohjalla sipulia, valkosipulia, porkkanoita ja lanttua. Harmitellaan, ettei mukaan tullut selleriä, muutoin olisi käristetty sitäkin. Lisätään vettä. Valitaan kukkakaaleista huonoimman näköinen, paloitellaan se sekaan, samoin kesäkurpitsa,joka näyttää siltä että se on syötävä nyt tai ei koskaan. Valitaan tomaateista haljenneet ja lisätään ne. Annetaan hautua kunnes tomaatit ovat hajonneet. Maustetaan yrttisuolalla ja kuivatulla timjamilla ja rippusella chilijauhetta. Otetaan kypsä muhennos tulelta ja lisätään ruohosipulituorejuuston jämä ja purkki smetanaa.
Vuohenputkikeitto
2-3 sipulia silputaan ja kuullotetaan rypsi- tai oliiviöljyssä kattilan pohjalla. Päälle kaadetaan 4-5 dl vettä ja sekaan heitetään liha-, kana- tai kasvisliemikuutio.
Sekaan paloitellaan 3-4 porkkanaa ja tomaatti.
Kun porkkanat ovat kypsiä, soppaan leikellään suunnilleen kaupan yrittiruukullisen verran nuoria vuohenputken lehtiä ja 1-2 rkl sitruunamehua.
Päräytetään soseeksi tehosekoittajalla.
Voit maustaa soppaa myös ”virallisilla” yrteillä, kuten basilikalla tai tuoreella korianterilla.
Jos pihallasi ei kasva vuohenputkia, voit käyttää muitakin syötäviä kasveja, kuten koiranputken lehtiä, voikukanlehtiä (joista otetaan pois kitkerä lehtiruoti), horsmanversoja, ryöpättyjä nokkosia, poimulehden lehtiä, vesiheinää, jauhosavikkaa tms. Älä käytä kasveja, joiden tunnistuksesta et ole varma, pihallasi todennäköisesti kasvaa myös myrkyllisiä kasveja. Esimerkiksi kielo on sellainen. Voikukka ainakin lienee helppo tunnistaa.
jälkiruoaksi raparperipaistos jätskin kanssa »
Graavit currysilakat
1 kg silakkafileitä revitään halki tai nyljetään ja pannaan noin vuorokaudeksi jääkaappiin likoamaan kypsytysliemeen, jossa on
1 l vettä
2 dl etikkaa
2 rkl merisuolaa.
Valkoisiksi muuttuneet fileet valutetaan hyvin esim siivilässä ja pannaan vuorokaudeksi mausteliemeen. Sen perusta on eräänlainen majoneesi, johon tarvitaan
1 prk kermaviiliä
ja 2 dl tavallista rypsiöljyä.
Jos ainekset ovat suurin piirtein huoneenlämpöisiä, niiden sekoittaminen majoneesimaiseksi tahnaksi onnistuu tavallisella lusikalla.
Majoneesiin sekoitetaan mausteeksi
½ – 1 tl yrttisuolaa
noin ½ dl tillisilppua
noin ½ dl silputtua sipulinvartta tai purjoa
1-3 rkl curryä sen mukaan, miten vahvoista mausteista pidät.
Tarjotaan mieluiten uuniperunoiden kanssa. Myös keitetyt perunat ja leipä sopivat. Säilyy jääkaapissa ainakin 3 päivää. Mainio vieraille tarjottava ruoka, koska se on pakko valmistaa etukäteen ja tulee isoinakin annoksina varsin halvaksi.
Sinappisilakat
1 kg silakkafileitä kypsytetään samoin kuin edellä currysilakat.
Mausteliemi
1 tuubi sinappia (esim Auran sinistä)
2-6 rkl Colmanin sinappijauhetta
6 rkl (tummaa) sokeria
1,5 dl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
2 tl valkoviinietikkaa
0,5 dl kuumaa vettä
runsaasti tuoretta silputtua tilliä
Muut aineet paitsi tillisilppu päräytetään tahnaksi tehosekoittimella. Lisätään tillisilppu ja hyvin valutetut kypsytetyt silakkafileet. Pannaan jääkaappiin. Valmista tarjoiltavaksi seuraavana päivänä. Säilyy useamman päivän.
Cebiche
2-4 mahdollisimman tuoreen siian tai kuhan filettä (itse tykkään kuhasta enemmän)
6-8 limettihedelmän mehu
tuore chili
punasipuli
ruukku tuoretta korianteria
yrttisuolaa.
Fileistä leikataan haarukkapaloja. Ne pannaan astiaan kerroksittain punasipulirenkaiden ja silputun tuoreen chilin kanssa. Päälle kaadetaan limettimehu, johon on sekoitettu yrttisuola, niin että kalapalat juuri ja juuri peittyvät. Kala marinoituu jääkaapissa muutamassa tunnissa. Kala on valmista, kun se on valkoista, ”keitetyn” näköistä. Jonkin verran ennen tarjoilua seokseen lisätään silputtua tuoretta korianteria. Chilin kanssa pitää olla tarkka, ettei sitä tule liikaa. Perulaiset tekevät cebichensä aika tuliseksi ja tarjoavat sen kanssa vielä maustelientä, jossa on limettimehuun sekoitettua silputtua chiliä, jos joku haluaisi polttaa suunsa vielä perusteellisemmin. Perulaiset tarjoavat cebichen kanssa keitettyjä bataatteja, jotka on aseteltu amerikansalaatin lehtien päälle. Perunakin käy hyvin.
Ahvenvuoka
Perunoita
1-2 rkl kaprista
500 g – 1 kg ahvenfileitä
Dijon-sinappia
sitruunatimjamia (tai tavallista timjamia)
sitruunabasilikaa (tai tavallista basilikaa)
(tilliä)
1-2 prk kasviruokacremeä.
Uunivuoan pohjalle siivutetaan perunoita ja niiden päälle ripotellaan kapriksen marjat. Ahvenfileisiin sivellään Dijon-sinappia ja päälle ripotellaan sitruunatimjamia ja sitruunabasilikaa. Tilliäkin voi panna. Fileet rullataan ja rullat ladotaan perunoiden päälle. Jos laiskottaa, fileet voi latoa perunoiden päälle sileinäkin, mutta sinappia ei saa jättää pois. Kaiken tämän päälle purkki tai pari kasvisruokacremeä ja sitten uuniin. Kypsytetään noin 200 asteisessa uunissa, alaosassa, noin puoli tuntia. Saattaa olla, että noin puolessa välissä kannattaa kytkeä uunin ylälämpö pois, jotta kalat eivät kuivu ennen kuin perunat ovat kypsiä (itse valmistamme tätä ruopkaa useimmiten mökillä kaasu-uunilla). Maiskis!
Ruotokeitto
2-3 laakerinlehteä
(2-3 tuoreen rosmariinin oksaa)
vihanneksia, esim perunaa, porkkanaa, selleriä, sipulia, parsakaalia, kukkakaalia
loraus ruokaöljyä
1-2 tomaattia
yrttisuolaa
(1-2 valkosipulin kynttä)
(pippuria ja/tai chiliä)
tuoreita yrttejä, esim basilikaa, korianteria, sitruunatimjamia, persiljaa, tilliä
(kapriksia ja oliiveja)
Ensin keitetään kalaliemi. Kattilaan pannaan kalojen (mitä kalaa Ahti nyt on sattunut antamaan tai kaupasta on ostettu) fileoinnista jääneet ruodot, evät, nahat ja päät, joista on poistettu kidukset, sekä muutama laakerinlehti ja mielellään pari tuoreen rosmariinin oksaa. Sekaan voi panna myös pikkukaloja, jotka ovat liian pieniä fileoitavaksi, kunhan niistä on poistettu sisälmykset ja kidukset. Päälle kaadetaan vettä sen verran, että kalat peittyvät. Keitetään 20-30 min, jonka jälkeen liemi kaadetaan siivilän läpi.
Kalaliemen kiehuessa paloitellaan vihanneksia ”janssoninkiusaustikuiksi”. Vihannekset voivat olla melkein mitä vain. Peruna on tietysti tavanomaisin ratkaisu, mutta se ei ole välttämätön. Omia suosikkejani ovat porkkana, selleri ja sipuli. Kukkakaali ja parsakaali ovat myös hyviä.
Kattilan pohjalle lorautetaan hieman ruokaöljyä, kuumennetaan ja kaadetaan päälle vihannespalat, paitsi kaalit, joita kuullotetaan öljyssä vähän aikaa. Päälle kaadetaan siivilöity kalaliemi. Jos panet keittoon kukakaalia ja/tai parsakaalia, lisää ne vasta vähän myöhemmin. Mukaan pannaan halkaistu tomaatti tai pari, yrttisuolaa ja maun mukaan muita mausteita, kuten pippuria ja/tai chiliä ja valkosipulin kynsiä. Keitetään vihannekset kypsiksi.
Jos haluat riipiä ruodoista kalan lihoja, voit tehdä sen vihannesten kypsyessä. Kovin pieniä kaloja riipiessä menee ikä ja terveys, me olemme usein jättäneet sen tekemättä ja syöneet ”kalakeittoa ilman kalaa”.
Hieman ennen tarjoilua keittoon silputaan tuoreita yrttejä, mitä nyt sattuu olemaan. Omia suosikkejani ovat basilika, tuore korianteri ja sitruunatimjami. Persilja ja tilli ovat tietenkin hyviä. Jos kaapissa sattuu olemaan kaprista ja oliivia, myös niitä voi heittää soppaan hieman ennen tarjoilua.
Pöydässä soppaa voi maustaa vielä kermaviilillä. Itse panen pöytään sopan höysteeksi kermaviili-mausteseoksen.
Kermaviili-mausteseos
1 prk kermaviiliä tai creme fraichea
puolen sitruunan (tai limetin) mehu
½ – 1 tl yrttisuolaa
raastettua piparjuurta (myös putkilossa myytävä piparjuuriraaste käy)
silputtuja yrttejä, kuten basilikaa, korianteria ja/tai tilliä.
Ainekset sekoitetaan. Tämä mausteseos käy kalakeiton höysteeksi, paistettujen kalafileiden tai savukalan kastikkeena ja myös vihannesten dippikastikkeena.
Hovijuusto-omenapiirakka
Pohja
2 munaa
50-75 g voita tai margariinia
2 dl sokeria, mielellään tummaa
2 dl jauhoja (osa voi olla grahamia)
2 tl leivinjauhetta
(mantelirouhetta)
Täyte
1 prk kermaviiliä
1 prk maustamatonta hovijuustoa
2-4 rkl (tummaa) sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoa
4-6 omenaa
Kermaviili ja hovijuusto sekoitetaan toisiinsa. Seokseen lisätään muutama rkl sokeria, vaniljasokeri ja perunajauho. Omenoista poistetaan siemenkodat ja ne viipaloidaan. Jos omenat ovat ulkomaisia, ne mielellään myös kuoritaan.
Sokeria ja pehmennyttä rasvaa vaahdotetaan jonkin aikaa, lisätään munat yksitellen ja jatketaan vaahdottamista. Lisätään varovasti jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja mahdollinen mantelirouhe. Pohja levitellään voidellulle ja leivitetylle piirakkavuoalle siten, että pohjaa tulee jonkin verran myös laidoille. Levityksen apuna voi käyttää jauhoja. Vuoan leivitykseen voi käyttää korppujauhojen sijasta myös esim. kauraleseitä tai kaurahiutaleita.
Täyteseos kaadetaan piirakkapohjan päälle. Päällimmäiseksi piirakkaan ladotaan omenansiivut. Paistetaan noin 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Hovijuusto-omenapiirakan voi tietysti tehdä myös toisenlaiselle piirakkapohjalle. Omenoiden sijasta voi käyttää myös marjoja, mitä nyt sattuu olemaan, esimerkiksi mustikoita tai karviaismarjoja, tai muita hedelmiä, esimerkiksi aprikooseja, luumuja tai nektariineja.
Jos laiskottaa, voi tehdä yksinkertaisemman ”omenahyvän”. Uunivuoan pohjalle ladotaan omenan (tai muiden hedelmien) palasia. Päälle kaadetaan jonkin verran siirappia. Hedelmäpalat päällystetään seoksella, jossa on kaurahiutaleita tai neljän viljan hiutaleita ja rypsiöljyä tai voisulaa tai margariinisulaa. Päällysteseosta voi jalostaa vielä kookoshiutaleilla ja/tai mantelirouheella. Tämä kypsennetään uunissa. ”Omenahyvän” kanssa voi tarjota laiskurin vaniljakastiketta, jossa on 1 prk kermaviiliä, 1 pieni prk (tai puolet isosta purkista) maustamatonta hovijuustoa, 1-2 tl vaniljasokeria ja 2-3 rkl (tummaa) kidesokeria.
Suppilovahverokastike
1-2 l puhdistettuja suppilovahveroita
yrttisuolaa
rypsiöljyä
sipulia
1 prk kasvisruokacremeä, kermaviiliä tai creme fraichea
Suppilovahveroita kuumennetaan paistinpannulla ilman rasvaa, kunnes niistä irtoava liemi on kiehunut pois. Sieniä pitää ahkerasti käännellä, että ne eivät pala pohjaan. Sitten paistinpannulle lorautetaan rypsiöljyä ja sekaan pannaan silputtua sipulia. Käristetään jonkin aikaa. Sitten sekaan kaadetaan kasvisruokacreme. Jos käyttää kermaviiliä tai creme fraichea, se kannattaa mieluiten sekoittaa sieniin vasta lopuksi, kun paistinpannu on otettu pois levyltä. Maustetaan yrttisuolalla.
Guacamole
1-2 avocadoa
hyvin kypsä tomaatti
yrttisuolaa
1-2 rkl sitruunamehua
chilijauhoa, chilikastiketta tai säilöttyjä chilipippureita
1-2 rkl kaprista
Avocadot halkaistaan ja niiden ”liha” kaavitaan lusikalla kulhoon. Tomaatti paloitellaan sekaan. Avocado hierotaan haarukalla tai mössätään tehosekoitinsauvalla tahnaksi yhdessä tomaatin, sitruunamehun ja mausteiden kanssa. Cuacamolen varsinainen pointti on chili, jollaisena olen käyttänyt chilijauhoa, chilikastiketta tai silputtuja säilöttyjä chilipippureita sen mukaan mitä kaapissa sattuu olemaan. Mukaan voi lisätä kapriksen marjoja, joskin se lienee täysin epäortodoksista.
Munakoisomössö
1 munakoiso
½ – 1 tl yrttisuolaa
1 -2 valkosipulia
oliivi- tai rypsiöljyä
sitruunamehua
Kuori munakoiso. Leikkaa se noin 1 cm:n paksuisiksi siivuiksi. Lorauta pannulle tilkka öljyä. Kun se on kuumahkoa, käristä munakoisoviipaleita hetken ajan molemmin puolin. Sitten vähennä lämpöä ja kypsytä munakoisot kannen alla kunnes ne ovat selvästi lötsöjä. Anna munakoisojen jäähtyä jonkin verran. Sitten pane siivut, yrittisuola, valkosipuli ja tilkka sitruunamehua tehosekoittajaan ja päräytä ainekset mössöksi. Käy sekä leivän päälle että aterian lisukkeeksi.
Nokkos-currykeitto
Kattilaan pannaan kuorittuja lohkottuja perunoita ja vettä sen verran että perunat peittyvät. Lohkot keitetään kypsiksi. Sekaan heitetään nokkosia, yrttisuolaa, valkosipulin kynsiä ja curryä. Soseutetaan tehosekoittimella. Tarkistetaan maku. Curryä saa olla aika reippaasti.
Pöydässä keittolautaselle pannaan nokare kermaviiliä tai creme fraichea.
Tätä ruokaa vieraat yleensä katsovat epäluuloisesti, mutta useimmat pyytävät toisenkin lautasellisen. Aikoinaan, kun olin vähävarainen vapaa kirjailija, kutsuin aika usein kotiini ison porukan. Tarjosin heille alkuruoaksi tätä keittoa ja itse tehtyjä sämpylöitä, pääruoaksi uuniperunoita ja graavisilakoita. Ei tullut kalliiksi ja kuulemma jotkut vieläkin muistelevat näitä kekkereitä.
Marinoidut pavut 1
2-3 eri lajia papuja, mielellään erivärisiä, liotetaan ja keitetään ohjeen mukaan kypsiksi ja annetaan jäähtyä. (Itse usein keitän pavut, kunkin lajin erikseen, siten että liotettuani niitä yön yli kiehautan niitä aamulla muutaman minuutin, sitten käännän levyn nollille ja jätän kattilan lopuksi päivää kuumalle levylle hautumaan. Yleensä pavut ovat kypsiä, kun palaan töistä kotiin. Papuja kannattaa keittää koko pussi kerralla ja pakastaa ne, joita ei juuri sinä päivänä käytä.)
Marinadi
sitruunamehua
oliiviöljyä
yrttisuolaa
murskattu valkosipulin kynsi
silputtua sipulinvartta tai hienoksi hakattua tavallista sipulia
chiliä
jauhettuja korianterinsiemeniä
Jäähtyneet pavut sekoitetaan marinadiin. Kaada seos kannelliseen säilytysrasiaan ja sulje tiiviisti. Anna papujen maustua jääkaapissa vähintään päivä ennen käyttöä. Ravistele rasiaa aina välillä, jotta mausteseos levittyy tasaisesti.
Pavut sopivat esim. salaatteihin, leivän päälle tai sellaisenaan tarjottavaksi illanistujaisiin. Pavut säilyvät jääkaapissa viikon, ja ne voi hyvin myös pakastaa.
Marinoidut pavut 2
Muuten sama kuin edellä, mutta marinadi sisältää
sitruunamehua
oliiviöljyyä
soijakastiketta
hienoksi hakattua tuoretta inkivääriä
silputtua tuoretta korianteria
Tuliset pavut
Tämän reseptin olen saanut tyttäreltäni
7 dl keitettyjä mustasilmäpapuja
2-3 punasipulia
kylmäpuristettua oliiviöljyä
2 sitruunan mehu
10-13 kuivattua punaista chilipalkoa
1,5 tl jauhettua korianteria
suolaa
Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi. Leikkele chilit saksilla pieniksi paloiksi ja ota myös siemenet talteen. Mittaa n. 0,5 dl oliiviöljyä tilavaan sekoitusastiaan. Lisää sipulit, chilit, sitruunamehu ja korianteri ja sekoita. Lisää pavut seokseen ja sekoita huolellisesti. Lisää tarvittaessa öljyä, kunnes papujen pinta kiiltää kunnolla. Mausta suolalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita, mutta muista, että papuseoksen maku muuttuu voimakkaammaksi mausteiden imeytyessä, joten ole varovainen erityisesti chilien kanssa.
Palak paneer nokkosista
Iso kulho (noin 3 l) nuoria nokkosen latvoja ja lehtiä.
Ruokaöljyä, voita
Sipuli
2 valkosipulin kynttä
pala inkivääriä
1-2 tl curryjauhetta
1-2 tl jauhettua korianteria
2-4 tl juustokuminaa
Tomaatti
(paprikaa)
Juustoa, esim fetaa tai leipäjuustoa
Ryöppää nokkosia muutama minuutti runsaassa kiehuvassa vedessä, valuta ne hyvin siivilässä. Kuullota paistinpannulla tai kattilan pohjalla pilkotut valkosipuli ja sipuli ruokaöljyssä/ ruokaöljyn ja voin seoksessa. Lisää juustokumina, korianteri ja curry.
Lisää valutettu pinaatti ja raastettu/ pieneksi pilkottu inkivääri, kuutioitu tomaatti (ja siivuiksi leikattu paprika). Hauduta miedolla lämmöllä kunnes tomaatinpalat ovat hajonneet.
Lisää kuutioitu juusto ja nosta pöytään.
Intialaisissa ravintoloissa (pinaatista tehty) palak paneer tarjoillaan riisin tai naan-leivän kanssa, mutta muutakin voi käyttää, esimerkiksi haudutettuja kesäkurpitsakuutioita.
Roskakalatahna
Saaliiksi saadut ”roskakalat”, siis esimerkiksi ahvenet, särjet, kiisket, suolistetaan ja savustetaan. Jäähtyneistä kaloista irrotetaan liha, joka jauhetaan lihamyllyssä, jotta pikkuruodot murskaantuvat. Tahnaan sekoitetaan sitruunamehua, yrttisuolaa, tilliä ja kermaviiliä. Kun saatuun tahnaan sekoitetaan kermaviiliä tai creme fraichea, saadaan mainio levite leivälle. Vaihtoehtoisesti tahnasta voi paistaa kalapullia tai –pihvejä.
Roskakalahyytelö
Sekoitetaan roskakalatahnaan kermaa tai kasviscremeä ja liivatetta. Tässä versiossa kalatahnaan voi sekoittaa hieman enemmän sitruunamehua tai tilliä kuin edellisessä versiossa. Hyydytetään kakkuvuoassa ja tarjoillaan juhlapöydässä.
Tandoorihauki
(tämä resepti on löydetty Akateemisten Tyrskyturskaajien nettisivuilta)
Noin 1 kg:n painoinen hauki fileerataan ja fileistä poistetaan nahat. Fileet pannaan 2-3 tunniksi marinoitumaan uunivuokaan marinointikastikkeeseen, jossa on 2-3 dl maustamatonta jugurttia, ½ sitruunan mehu ja 2-3 tl tandooritahnaa tai tandoorijauhetta.
Sen jälkeen uunivuoka haukineen pannaan 200-asteiseen uuniin kypsymään 30-40 minuutiksi.
”Punalihainen hauki” on uskomattoman hyvää! Jos hauen ruodot vierastuttavat, hauesta voi tehdä murekkeen jauhamalla sen lihamyllyssä ja sekoittamalla jauhehaukeen osan marinointikastikkeesta, loput kastikkeesta kaadetaan päälle ja komeus kypsennetään uunissa samaan tapaan kuin fileet.
Terrimäen punainen hauki
Paistinpannulla haudutetaan ensin oliiviöljyssä sipulia. Kun sipulit ovat hautuneet, ne pannaan syrjään. Sen jälkeen pannulla kuumennetaan hetki juustokuminaa ja jauhettuja korianterinsiemeniä. Tämän jälkeen paistetaan mausteiden kanssa nahattoman haukifileen palat. Kun ne on paistettu molemmin puolin, sipulit pannaan fileiden päälle ja pannulle lorautetaan punaviiniä. Fileiden annetaan hautua viinissä vielä hetki. Tämäkin ”punalihainen hauki” on tosi hyvää!