”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kannattaa välttää ainakin yhdistettyjä rasva- ja hiilaripommeja

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 1.10.2010

Lehdissä velloo jälleen kerran väittely siitä, kummat ovat terveydelle (ja vyötärölle) pahempia, tyydyttyneet rasvat vai huonot hiilihydraatit. Aika moni teollinen elintarvike on kuitenkin yhdistetty rasva- ja hiilihydraattipommi.
 
Tällaisia ovat esimerkiksi perunalastut, ranskanperunat, muut rasvaperunat, croissantit, wienerit, leivokset, murotaikinapiirakat, pizzat, pasteijat, keksit, popcornit ja sen sellaiset. Myös useimpien suklaiden suurin ainesosa on sokeri. Jos välttää näitä, se on terveydelle hyväksi ihan riippumatta siitä, tekeekö sen hiilihydraattien vai rasvan takia.
 
Mainittujen tuotteiden rasva on usein myös teollista transrasvaa, joka monien tutkimusten mukaan on rasvoista kaikkein epäterveellisintä. EU-parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunta teetti kirjallisuusselvityksen teollisten transrasvojen terveysvaikutuksia koskevista tutkimuksista. Selvityksen mukaan näyttöä terveyshaitoista on niin paljon, että olisi selvintä kieltää teolliset transrasvat. Niitä saamme pääasiassa joko perunan tai valkoisen vehnän yhteydessä, esimerkiksi ranskanperunoissa, perunalastuissa sekä teollisissa leipomotuotteissa. Tanskassa teolliset transrasvat onkin kielletty.
 
Terveytemme kannalta suuri ongelma on se, että juuri näitä kaikkein epäterveellisimpiä tuotteita tuputetaan joka puolella. Erityisesti matkustaessa saa nähdä todella paljon vaivaa jotta löytäisi mitään muuta suuhunpantavaa. Vaikeinta on löytää tuoreita kasviksia, jotka kaikkien ravintokoulukuntien mukaan ovat terveellisimpiä.
 
Useimmat meistä tuskin jaksavat päivittäin miettiä ruokaympyröitä. Helpompi nyrkkisääntö on se, ettei syö yhdistettyjä rasva- ja hiilihydraattipommeja ainakaan joka päivä. Jos haluaa välttää huonoja hiilihydraatteja, ei ole pakko ahmia ylen määrin lihaa, voita, juustoa ja munia. Jos haluaa välttää tyydyttyneitä rasvoja, ei ole pakko ahmia sokeria ja valkoista vehnää. Molemmissa tapauksissa voi lisätä ruokavalioonsa enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä.