”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Hampurilaisen ja ranskanperunoiden kalorit on hyvä tietää

Vastine – Aamulehti 26.09.08

Aamulehti kertoi 20.9., että ravintoloiden ruokalistat alkavat kohta muistuttaa kemian esitelmää tai puhelinlutteloa, jos EU:ssa käsiteltävänä oleva ehdotus menee läpi.

Mutta onhan nyt sentään muitakin vaihtoehtoja kuin ääripäät, eli nykytilanne, jossa asiakkaalle ei tarvitse kertoa kuin annoksen nimi ja hinta, ja vapaaehtoisesti esimerkiksi laktoosi, gluteeni ja valkosipuli, tai sitten antaa heidän tavattavakseen puhelinluettelon verran tekstiä.

Kun Europarlamentissa käsitellään elintarvikepakkausten ravintosisältömerkintöjä, joudutaan ratkaisemaan mitä tietoa pakkauksessa on kaiken kaikkiaan, ja se, mitkä tiedot on pantava pakkauksen etupuolelle. Minusta kalorimäärä ja muut perustiedot, jotka tulevat pakattujen elintarvikkeiden etupuolelle, voivat hyvin olla myös ravintoloiden ruokalistoissa, ainakin silloin, kun annokset pysyvät samoina pidemmän aikaa. Yksityiskohtaisemmat tiedot esimerkiksi annosten sisältämistä allergisoivista ainesosista voivat olla saatavissa erillisenä listana, olkoon se sitten vaikka viiden puhelinluettelon paksuinen.

Veikkaan, että lasten ja nuorten ylipaino-ongelmaa helpottaisi, jos hampurilaispaikoissa olisi selvästi esillä se valtava kalorimäärä, joka on piilotettu esimerkiksi ranskanperuna-annokseen ja puolen litran kokikseen, isommista sokerijuoma-annoksista puhumattakaan. Kuinka moni tietää, että puolen litran kokiksessa on melkein 20 sokeripalan verran sokeria?

Ainakin pikaruokaketjujen annoksia voi täysin verrata teollisuustuotteisiin, niitä myydään samanlaisina lukemattomissa paikoissa eri paikkakunnilla, jopa useissa maissa. Eri asia ovat annokset, jotka vaihtuvat päivittäin tai viikoittain. Mikään ei estä panemasta EU-säädökseen rajaa siitä, miten pitkän ajan samanlaisina myytäviä annoksia merkintävelvoite koskee, tai miten suurina sarjoina myytäviä.

Jokainen bisnesala yleensä ensi reaktiona vastustaa uusia vaatimuksia, joiden tavoite on suojella ihmisten terveyttä ja parantaa kuluttajan saamaa tietoa. Tavallisin tapa vastustaa on väittää ehdotusta järjettömäksi. Mutta eivät vastuulliset päättäjät saa seistä tumput suorina, kun ylipaino ja suoranainen liikalihavuus yleistyvät hurjaa vauhtia, ja samalla niiden kylkiäisinä tulevat sairaukset, kuten "aikuistyypin" diabetes. Kukaan ei liho syömättä enemmän kaloreita kuin kuluttaa. Mutta nykymaailmassa teollisiin valmisruokiin ja valmisannoksiin on usein piilotettu järkyttävät määrät rasvaa, sokeria ja valkoisia jauhoja, eli tyhjiä kaloreita.

Kun itse kävin koulua, meidän piti 15-vuotiaina kotitaloustunnilla suunnitella ja valmistaa ateria sekä laskea annoksen hinta ja kalorit. Jos siihen pystyy 15-vuotias teini, miten se voisi olla ylivoimaista ravintola-alan ammattilaisille?