”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Haavoittuva Arktis

Pohjoisen jäämeren pinnalta monivuotinen jää on lähestulkoon hävinnyt. Myös mannerjään sulaminen kiihtyy. Kun pohjoisten alueiden lunta ja jäätä sulaa, paljastuva maa ja vesi imevät aiempaa enemmän auringon säteilemää energiaa, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta entisestään.
Luoteisväylä Pohjoisen jäämeren kautta Atlantilta Tyynellemerelle aukeni ensimmäisen kerran elokuussa 2007. Merijään väheneminen ja oheneminen on käynnistänyt öljyryntäyksen aiemmin luoksepääsemättömille alueille. Öljynporauksen riskit Arktiksella ovat suuremmat kuin eteläisillä merillä muun muassa hyytävän kylmyyden ja pitkään kestävän pimeyden vuoksi.
Satu Hassi koosti ja asetti esille näyttelyn arktisten alueiden ilmastonmuutoksesta Euroopan parlamentissa ensimmäisen kerran 2006. Tammikuussa 2012 esillä ollut näyttely oli päivitetty versio paljon kiertäneestä kokoonpanosta.
Näyttelyyn liittyvä seminaari ”Vulnerable Arctic -The realities of oil and gas drilling in the High North” öljynporauksen riskeistä arktisella alueella pidettiin Euroopan parlamentissa 1. helmikuuta 2012.
Asiantuntijapuheenvuoroja seminaarissa pitivät:
Nicolas Fournier, Oceana
Nina Lesikhina, Bellona Murmansk
Nils Andreas Masvie, DNV
David Schreib, European Commission
Robert Blaauw, Shell
Bill Hemmings, Transport & Environment
Frederic Hauge, The Bellona Foundation
Vakuutusyhtiö Lloydsin tuore raportti arktisen öjynporauksen riskeistä.
Euroopan komission ympäristöasioiden pääosaston Arktis-aiheinen teema-tiedote käsittelee ilmastonmuutoksen näkyviä seurauksia arktisilla alueilla.