”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ympäristövaliokunta haluaa EUlta reilun tuen kehitysmaiden ilmastotoimiin

Guardianissa on koko aukeaman juttu ydinvoiman ongelmista ja Olkiluodon sählingit ovat näkyvästi esillä. Kustannuksista Guardian kertoo:
Modernin ydinreaktorin nykyinen hinta 4 mrd €
kaasuvoimalan rakennuskustannukset 0,6 mrd €
Suomen uuden ydinvoimalan alkuperäinen kustannusarvio 3 mrd €
Suomen uuden ydinreaktorin nykyinen kustannusarvio 5,3 mrd €.

Illalla ympäristövaliokunta äänesti ilmastopäätöslauselmasta. Kyse on siis parlamentin näkemyksestä siitä, miten EUn tulisi toimia Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluissa.

Ennen äänestystä komission neuvottelijatiimiä vetävä Arthur Runge-Metzger sanoi, että monet osapuolet panttaavat korttejaan. Sitä, mitä EU sanoi viime viikolla päättyneessä Bangkokin kokouksessa, on tulkittu väärin. EUn on tulkittu ottavan etäisyyttä Kioton sopimukseen. Oikeasti EUn edustajat sanoivat Bangkokissa, että Kööpenhaminassa tulee saada aikaan yksi yhtenäinen kansainvälinen sopimus, ei siis vain sarja erillisiä sopimuksia, yksi kehitysmaille, yksi EUlle, yksi USAlle jne. Runge-Metzger oli iloinen siitä, että EU-maiden pääministereistä Gordon Brown on luvannut tulla Kööpenhaminaan ja vedonnut valtioiden johtajiin, että muutkin tekisivät samoin.

Olin kohtalaisen tyytyväinen ympäristövaliokunnan äänestystulokseen. Tulostahan oli aika vaikea ennakoida, koska parlamentin voimasuhteet ovat muuttuneet ja myös uusia ihmisiä on tosi paljon. Tulos on siis lupaava sen kannalta, että parlamentti pitää saman linjan, joka sillä tähänkin asti on ollut, eli toisin sanoen kampeaa EUn ilmastolinjaa kunnianhimoisempaan suuntaan. Valiokunnan muutama viikko sitten käymässä keskustelussa ilmastoskeptikot olivat kovasti äänessä. Nyt heidän ehdotuksiaan kuitenkin kannatti vain pieni kourallinen valiokunnan jäseniä. Minun näkökulmastani hyvään äänestystulokseen vaikutti myös se, että EPP-ryhmä eli isoin ryhmä oli jakautunut.
 
Poliittisesti ajankohtaisin viesti oli valiokunnan tuki sille, että kehitysmaiden ilmastotoimien tukemisessa EUn rahoitusosuuden tulee nousta 30 miljardiin euroon vuodessa, vuoteen 2020 mennessä. Valiokunnan päätöksen sisällöstä tarkemmin englanninkielisessä lehdistötiedotteessa, joka löytyy nettisivuiltani.