”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ympäristövaliokunta äänesti jätteistä

Suomen eduskunnan suuren valiokunnan delegaatio oli käymässä Brysselissä. Oli hauska keskustella suomalaiskollegojen kanssa.

Teollisuus- ja energiavaliokunta keskusteli EU:n päästövähennyksistä, joiden raportööri olen. Ympäristövaliokunta muun muassa äänesti jätelainsäädännöstä. Useimmissa äänestyksissä vihreät olivat voittajan puolella, valiokunta muun muassa kannatti sitä, että edelleen jätehuollon ykköstavoite on jätteen määrän vähentäminen (jota jäsenmaat eivät kylläkään ole erityisen pontevasti panneet toimeen). Valiokunta tuki myös määrällisiä tavoitteita jätteen vähentämiselle ja biojätteen erilliskeräilyä. Valiokunnan enemmistö hyväksyi jätteen polton yhtenä jätteen hyötykäytön muotona edellyttäen, että poltossa saatava energia otetaan hyödyksi.

16 isoa ruotsalais- ja norjalaisfirmaa on muodostanut ”innovaatioklusterin”, joka keskittyy ympäristöystävälliseen teknologiaan ja käyttää itsestään nimeä ”Nordic Climate Cluster”. Suomalaisia firmoja ei siis ole mukana.

Illalla olin Saksan ja Ranskan kauppakamarien ilmastoillallisella. Siellä oli firmojen edustajien paneelikeskustelu, jonka puhujista useampi kiitteli komission ehdottamia sitovia uusiutuvan energian tavoitteita EU:lle. Muuan ranskalainen puhuja kertoi, että Ranskassa oli pitkään kiellettyä rakentaa uusiutuvaa energiaa hyödyntäviä voimalaitoksia, se muuttui sallituksi vasta 1990-luvun lopulla. Ranska onkin Euroopan ydinvoimavaltaisin maa. Itse asiassa tämä illallinen jäi kyllä syömättä. Kun paneeli oli kestänyt melkein kaksi tuntia eikä ruokatarjoilua ollut vielä aloitettu, lähdin kaupungille syömään, oli niin nälkä.