Ympäristövaliokunnasta
Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel oli puhumassa ympäristövaliokunnassa eli ENVI:ssä, Saksahan on nyt puheenjohtajamaa. Gabriel puhui vapaasti ja hyvin. Hän kommentoi ajankohtaista kiistaa autojen hiilidioksidipäästörajoituksista ja totesi, että vapaaehtoiset päästörajoitukset ovat ihan hyvä asia. Mutta sopimukset pitää pitää. Euroopan autoteollisuus ei ole pitänyt lupaustaan hiilidioksidipäästöjen alentamisesta. Looginen johtopäätös on säätää sitovat päästörajat.
Saksan järjestämän epävirallisen ympäristöministerikokouksen aiheena on ympäristö, innovaatiot ja työllisyys. Gabriel totesi, että ennen muinoin talouskasvun pullonkaulat olivat pula pääomista ja koulutetusta työvoimasta, nyt pullonkaula on yhä useammassa tapauksessa luonnonvarojen niukkuus, jota väestönkasvu ja kehitysmaiden teollistuminen kärjistää. Ei selvitä ilman innovaatioita. Nykyisin teollistuneilla seuduilla elää puolisentoista miljardia ihmistä, parin vuosikymmenen päästä 4 mrd, joista 2/3 Aasiassa. Gabriel kertoi tutkijoiden kehittävän paitsi uusia biopolttoaineita, myös biopohjaisia materiaaleja korvaamaan metalleja, jopa lentokoneissa. Biopolttoaineet eivät ole ongelmattomia, Meksikossa maissileivän, joka on köyhien perusruokaa, hinta on noussut 60 %, koska USA:ssa käytetään niin paljon maissia biopolttoaineiden tuotantoon.
Eija-Riitta Korholan kysymykseen ydinvoimasta Gabriel totesi, että sen osuus Euroopassa ei suinkaan ole kasvussa, vaan laskussa.
Komissio ei ole päässyt yksimielisyyteen autojen hiilidioksidipäästöjen pakollisista rajoituksista. Tuttuun tapaansa teollisuuskomissaari Verheugen vastustaa niitä väittäen, että pakolliset rajoitukset haittaavat Euroopan teollisuuden kilpailukykyä. Asia on kyllä tasan päinvastoin. USA:n autoteollisuushan on helisemässä nimenomaan siksi, että ala ei aikoihin ole skarpannut bensapihimpien automallien kehittämiseksi. Euroopan autoteollisuutta ei todellakaan kannata ajaa tähän ansaan. Komission ehdotuksen julkaisu siirretään huomisesta ensi viikkoon.
Illalla olin Volvon järjestämällä ”VIP-illallisella”. Ehkä olen saanut kutsun siksi, että olen teollisuusvaliokunnassa kahden liikennettä koskevan lausunnon valmistelija. Yksi illallisen puhujista kommentoi vallalla olevaa europessimismiä ja arveli sen johtuvan ennen kaikkea siitä, että Eurooppa on menettämässä sen johtoaseman, joka sillä on maailmassa ollut 300 vuoden ajan. Totta, ja sehän on aivan oikein, ettei Eurooppa ole mikään maailman herra.
Vieressäni istui vaihtoehtoisten polttoaineiden asiantuntija. Hän kertoi lukeneensa raportin, jonka mukaan merkittävä osa Suomen liikennepolttoaineesta voitaisiin saada mustalipeästä, joka on sellutehtaiden prosessijäte. Sellutehtaat toki jo nyt polttavat sen energiaksi, mutta saman energian ne voisivat ottaa vähemmän arvokkaasta biomassasta, oksista ja risuista. Mustalipeä on siis biopohjainen polttoaine. Isännät kertoivat myös, ettei Volvo vastusta sitovia hiilidioksidipäästörajoja autoille. Volvon linja on siis päinvastainen kuin Saksan autoteollisuuden. Pääasia on, että päästörajat ilmoitetaan tarpeeksi kauan etukäteen, jotta teollisuus ehtii kehittää tarpeeksi fiksut moottorit. Ymmärsin Volvon ajattelevan, että Euroopassa säädettävät sitovat hiilidioksidipäästörajat autoille ovat omiaan pitämään autoteollisuutemme kilpailukykyä yllä. Toivottavasti he käyvät kertomassa sen myös komissaari Verheugenille.