”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ympäristörahoituksesta hyötyä suomalaisfirmoille?

Useampikin kepulainen poliitikko arvostelee Kokoomusta Elinkenoelämän keskusliiton etujen ajajaksi. No, oma kokemukseni Lipposen hallituksista ei ainakaan todista tätä väitettä vääräksi. Ja Europarlamentissa suuri osa EPP-ryhmää tuntuu pitävän velvollisuutenaan toimia erilaisten teollisuuslobbarien ohjeiden mukaan, milloin kemianteollisuuden, milloin terästeollisuuden, milloin autoteollisuuden, milloin roskaruokateollisuuden, milloin geenimuuntelubisneksen.

Ikävä kyllä eri teollisuudenalojen lobbausjärjestöt edustavat useimmiten alansa vanhoillisinta siipeä ainakin ympäristökysymyksissä. Toisenlaista talousajattelua edustaa tämänpäiväisen Kauppalehden lyhyt pääkirjoitus: ”EU:lta hyvä kehityshanke. EU on tehnyt huomattavan järkevän investointipäätöksen. Meneillään olevan vuosien 2013 budjettikauden aluepoliittisesta rahoituksesta kanavoidaan 30 prosenttia toimenpiteisiin, joilla edistetään vihreän talouden ja puhtaan teknologian yritysten perustamista. Yhteensä 105 miljardin euron potista 54 miljardia kohdistetaan jäsenmaiden mukauttamiseen EU:n ympäristölainsäädännön vaatimuksiin. Vesi- ja jätehuollon kehittämiseen ohjataan 28 miljardia. Tämä on hyvä uutinen suomalaisille puhtaan teknologian kasvuyrityksille ja tunnustus esimerkiksi Lahden Cleantech-klusterille, joka on jo saanut EU:lta tukea ja tunnustusta.”

Tällaisesta talousajattelusta minä tykkään! Ja toivoisin, että tällainen ajattelu leviäisi myös niiden oikeistopoliitikkojen keskuudessa, jotka itse ajattelevat edustavansa taloudellista järkeä ja realismia.