”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

YK:n pääsihteeri puhui taas vihreän elvytyksen puolesta

Ympäristövaliokunta keskusteli toistamiseen hehkulampuista. Paikalla oli iso joukko saksalaisten kristillisdemokraattien oikeistosiipeä: Hartmut Nassauer, Thomas Ulmer, Anja Weisgerber, ja saksalainen liberaali Holger Krahmer. Yhtä itävaltalaista lukuun ottamatta kaikki komission lamppupäätöstä vastaan puhuneet olivat saksalaisia. Avustajani Ulriikka kuunteli keskustelua salin takaosassa ja lähetti tekstiviestin, että nuo eivät kyllä ole ymmärtäneet ilmastonmuutoksesta yhtään mitään. Minulle tuli heitä kuunnellessa aivan sama tunne.

Saksalainen vihreä kollega Rebecca Harms muistutti maanmiehiään ja –naisiaan siitä, että nimenomaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin johtama EU-huippukokous vaati keväällä 2007 nopeita toimia valaistuksen energiatehokkuuden parantamiseksi. Selkokielellä tämä tarkoittaa, että pääministerit vaativat komissiota vitkuttelematta valmistelemaan päätöksen, jolla sähkösyöpöimmät lamput poistetaan kaupoista.

Viime viikolla komissiolle oli toimitettu lista kysymyksistä, joita mepeillä on lamppuvaihdosta, ja komissiolta oli tullut mielestäni oikein hyvät vastaukset.

Sovittiin, että ne jotka haluaisivat parlamentin kumoavan komission päätöksen, valmistelevat huomisaamuksi sitä tarkoittavan päätöslauselmaehdotuksen.

Päivän kohu-uutinen on ranskalaisen ja brittisukellusveneen törmäys jossain keskellä Atlanttia. Molemmat sukellusveneet toimivat ydinreaktorin voimalla, ja ilmeisesti molemmissa oli myös ydinaseita. Ilmeisesti molemmilla on varsin tehokas tutkaltapiilotuskäsittely. Olen jo 1980-luvulla lukenut erikoismaalilla maalatuista lentokoneista, jotka eivät näy tutkassa. Näköjään sama osataan tehdä myös sukellusveneille. Sukellusveneet törmäyksestä on jo yli viikko. Ranskan puolustusministeri on 6.2. ilmoittanut maansa sukellusveneen törmänneen esineeseen, todennäköisesti. Mahdollisesti molemmille maille selvisi vasta jälkikäteen että kyseessä oli kahden sotilassukellusveneen törmäys.

Tämäkin vielä. Ei riitä, että yhä useammalla valtiolla on ydinaseita. Sen lisäksi ydinpommeja kuljettavilla sukellusveneillä on niin tehokkaat näkymättömyysviitat, että ne törmäilevät toisiinsa. Onneksi Pakistanilla, Israelilla ja Pohjois-Korealla ei ole sukellusveneitä, oletan, siis vielä.

Ydinsukellusveneiden törmäyksen rinnalla on aika pieni huoli se, että viime viikon torstaina illansuussa Europarlamentissa oli tehty pankkiryöstö. Parlamentin täysistuntosalin alapuolella olevaan ING-pankin konttoriin tullut mies kaivoi esiin aseen (tai kenties jäljitelmän) ja sillä uhaten ryösti rahaa. Häntä ei tietääkseni ole saatu kiinni. Ei edes tiedetä, onko hän talossa töissä vai ei. 

Muita poimintoja uutisvirrasta:

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on taas puhunut vihreän elvytyksen puolesta. Hän on sanonut, että maailmassa uusiutuvan energian sektori työllistää jo 2,3 miljoonaa, enemmän kuin öljy- ja kaasuala yhteensä. USA:ssa tuulivoimateollisuus työllistää jo enemmän kuin maan kivihiilibisnes. Hän neuvoi lakkauttamaan fossiilisten polttoaineiden käytön tukiaiset, joita nykyisin maailmassa maksetaan noin 300 mrd dollaria vuodessa. Niiden lakkauttaminen vähentäisi päästöjä heti 6 % ja varoja vapautuisi fiksumpiin tarkoituksiin. Ban Ki-moon totesi myös, että tätä nykyä maailman uusiutuvan energian tuotantokapasiteetista 40 % on kehitysmaissa, ja aurinkoenergialla toimivista veden lämmittimistä peräti 70 %.

Ilmastonmuutoksen hillinnällä on kiire, minkä olen tainnut sanoa ennenkin. Norjan napa-aluetutkimusinstituutin tutkija Kim Holmen on viime viikolla kertonut, että lama ei ainakaan vielä näy globaaleissa hiilidioksidipäästöissä. Huippuvuorilla mitattiin viime joulukuussa ilman hiilidioksidipitoisuudeksi 392 ppm (miljoonasosaa, parts per million), joka on 2-3 ppm korkeampi kuin vuotta aikaisemmin.

Kuopion yliopiston tutkijat ovat tehneet ilmastohavainnon, joka on tieteellisenä löytönä hieno, mutta pahentaa ilmastoangstia entisestään. Jo ennestään on tiedetty, että ikiroudan sulaminen saa metaania nousemaan pohjoisten tundra-alueiden maaperästä. Nyt on havaittu, että tundralta tulee myös typpioksiduulia eli ilokaasua, joka sekin on kasvihuonekaasu, ja tämäkin ilmiö voimistuu maapallon lämmetessä. Siis yksi mekanismi lisää, jolla ilmastonmuutos voimistaa itse itseään. Huokaus!

Mutta myös ilmastotoimien puolella tapahtuu yhtä ja toista.

Neljä isoa lentoyhtiötä on vaatinut lentoliikenteen ottamista mukaan kansainväliseen ilmastosopimukseen. Kansainvälinen lento- ja laivaliikennehän ovat Kioton sopimuksen ulkopuolella. Kiotossa lentoliikenteen päästöjen sääntely delegoitiin YK:n siviili-ilmailujärjestölle ICAO:lle, joka ei ole pannut tikkua ristiin. Yhtiöt ovat Air France, British Airways, Cathay Pacific ja Vigin Atlantic.

Britannian hallitus suunnittelee energiaremonttia 400 000 kotiin vuoteen 2015 mennessä. Vuoteen 2020 mennessä energiaremontti pitäisi olla valmis neljäsosassa asunnoista ja vuoteen 2030 mennessä kaikissa. Voi kunpa Suomessakin asetettaisiin tällaisia tavoitteita! Meillä parhaassa tapauksessa hyväksytään jokin kitulias porkkana (kuten kotitalouksien remonttiverovähennyksen korotus) ja sitten odotetaan ja katsotaan, alkaako jotain tapahtua. Brittihallituksen laskelmien mukaan toimilla leikataan asuntojen aiheuttamia päästöjä kolmanneksella vuoteen 2020.

Hollantilainen firma Integro suunnittelee jätevesien käyttämistä levien kasvatukseen. Levistä valmistettaisiin lentokonepolttoainetta. Firma arvioi, että autoliikenne tulee sähköistymään ja aikaa myöten nestemäisen polttoaineen käyttäjiksi jäävät enää lentokoneet. Leväkasvattamot hyödyntäisivät kaupunkien, maatilojen ja teollisuuden jätevesiä. Tällaista olen odottanutkin, olen itse asiassa useassakin tilaisuudessa kysellyt biopolttoaineasiantuntijoilta, eikö biopolttoaineita tuottavat leväfarmit kannattaisi yhdistää jätevesien puhdistukseen.