Ydinvoimaongelmia ”à la finlandaise”
Ranskan Flamanvillessä, jossa rakennetaan samantyyppistä ydinvoimalaa kuin Olkiluodossa, ongelmatkin ovat samanlaisia. Työmaalla valetussa betonissa on laatuvikoja, rakennustyö on aikataulusta myöhässä ja kustannukset karkaavat. Ranskan Greenpeacen edustajat sanovat, että ydinvoimatyömaa etenee ”à la finlandaise”. Käsite suomettuminen saa kohta uuden sisällön.
Olin Europarlamentin Keski-Aasia-valtuuskunnan ja Kazakstanin parlamentin delegaation tapaamisessa. Kazakstanilaisten edustaja sanoi, että niiden, jotka arvostelevat kansalaisoikeuksien tilaa Kazakstanissa, pitää muistaa Britanniassa viime vuonna hyväksytty laki, jolla mahdollistetaan terrorismista epäiltyjen pidätys ilman määräaikaa. Tässä taas saatiin esimerkki siitä, että aina, kun kunnon demokratioina itseään pitävissä maissa hyväksytään kansalaisoikeuksien kannalta kyseenalaisia lakeja, eriasteiset diktatuurit käyttävät sitä oman meininkinsä oikeuttamiseen. Brittimeppi Callanan totesi, että Kazakstanissa äskettäin hyväksytty elinikäinen presidenttiys ei ole sopusoinnussa demokratian periaatteiden kanssa.
Romania suunnittelee kieltää Monsanton GM-maissin MON810. Jo kuusi muutakin EU-maata, muun muassa Ranska ja Unkari, on kieltänyt kyseisen maissin. Romanian bioturvakomitea alkaa selvittää asiaa huhtikuun puolivälissä, Romanian ympäristöministeri Attila Korodi ilmoitti viime viikon lopulla. Ennen kuin Romania liittyi EU:hun, siellä viljeltiin paljon geenimuunneltuja lajikkeita.
Euroopan autonvalmistajat ovat viime viikon lopulla valitelleet sitä, että EU ei ole saanut aikaan päätöstä autoverosta, joka riippuu auton hiilidioksidipäästöistä. Heh! Nyt, kun autoteollisuutta ”uhkaa” sitova hiilidioksidipäästöjen rajoittaminen, se keksii, että hiilidioksidivero olisikin parempi vaihtoehto. Jos autonvalmistajat olisivat alkaneet ajaa tätä asiaa kymmenen tai viisitoista vuotta sitten, se olisi voinut toteutuakin. Mutta nyt taitaa olla liian myöhäistä, eivätköhän autojen sitovat hiilidioksidipäästörajat ole tulossa.
Al Gore on viikonloppuna ilmoittanut käynnistävänsä 300 miljoonan dollarin kampanjan ilmastonsuojelun puolesta. Rahoilla koulutetaan ihmisiä kampanjoimaan ja painostamaan poliitikkoja reippaampiin ilmastonsuojelupäätöksiin. Hänen tavoitteensa on 10 miljoonan vapaaehtoisen joukko. Se olisi kaksinkertainen määrä verrattuna Vietnamin sodan vastaisiin mielenosoituksiin osallistuneiden ihmisten määrään. Gore haluaa, että päästöjä leikataan peräti 90 % vuoteen 2050 mennessä. Gore käyttää tähän tarkoitukseen muun muassa Nobelin palkintorahansa. Mainiota! USA:ssa ilmastonsuojelurintamaan on ilmoittautunut myös perinteistä laitaoikeistoa, uskovaisia konservatiiveja ja niin sanottua fiskaalista oikeistoa, eli tiukan talouspolitiikan kannattajia.
EU:n ministerineuvostossa on ehdotettu biopolttoaineille tiukempia ympäristökriteereitä kuin komissio ehdottaa. Komissio ehdottaa, että biopolttoaineeksi hyväksyttäisiin sellainen, jonka tuotanto aiheuttaa 35 % vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin saman energian tuottava fossiilipolttoaine. Puheenjohtajamaa Slovenia on ehdottanut päästövähennysvaatimuksen nostamista 50 %:iin.