”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ydinvoiman stressitesti vaarassa jäädä "alibitestiksi"

EU:ssa hierotaan parhaillaan kriteereitä ydinvoimaloiden ”stressitestille”, jota saksalainen energiakomissaari Oettinger lupasi Fukushiman ydinvoimaonnettomuuden jälkeen. Päätös pitäisi tehdä ensi viikolla.

Stressitestillähän tarkoitetaan turvallisuusanalyysiä, joka on tarkoitus tehdä kaikille EU-maiden ydinvoimalaitoksille, ja myös siihen suostuvien naapurimaiden laitoksille. Analyysissä luvattiin selvittää erilaisia onnettomuus- ja häiriötilanteita ja arvioida, miten kyseisen voimalan turvajärjestelmät kestävät ne.

Tämänhetkisen päätösehdotuksen perusteella stressitesti on jäämässä torsoksi. Arviokriteereistä on tiputettu pois terrori-iskut, kuten matkustajalentokoneen törmäys ydinvoimalaitokseen.

Jos ydinvoimalaitosten ”stressitestistä” todellakin päätettäisiin tiputtaa pois riskejä, joiden toteutumisesta on jo kokemusta oikeassa elämässä, se ei ole paljonkaan arvoinen. Silloin ”stressitestit” jäisivät vain yritykseksi rauhoittaa suurta yleisöä, mutta oikeasti ne eivät palvelisi ydinvoimaonnettomuuksien riskin pienentämistä.

Pätevä stressitestihän analysoi kaikki ne uhkat, jotka ennestään tiedetään ja sen lisäksi yrittää ottaa huomioon mahdollisimman monta sellaista onnettomuus- ja häiriötilannetta, joista ei ole ennestään kokemusta. Jos jätetään pois asioita, jotka jo tiedetään mahdollisiksi, se on tietoista pään panemista pensaaseen.

Ei ole vaikea arvata, kuka on halunnut terrori-iskut pois stressitestin listalta. Tietysti ne ydinvoimayhtiöt, jotka tietävät tai ainakin pelkäävät, että heidän laitoksensa eivät silloin stressitestissä pärjäisi. Ranska on EU:n ydinvoimariippuvaisin maa ja kuinka ollakaan, Ranskan hallitus ei halua terrori-iskuja stressitestin listalle.

Tämä ei ole kansalaisten turvallisuuden suojelua, se on ydinvoimayhtiöiden suojelua. Ydinturvallisuusjärjestelmissä on ylipäänsä ongelmana se, että tahot, joiden tehtävä pitäisi olla suojella tavallisten kansalaisten turvallisuutta, ovat enemmän tai vähintään sidoksissa ydinvoima-alaan, vähintäänkin asennetasolla.

Ehdotus stressitestin kriteereiksi on valmisteltu Länsi-Euroopan ydinvoimaviranomaisten järjestössä (Western European Nuclear Regulators Association).

Vihreät arvostelivat alun alkaen sitä, että ydinvoima-ala päästettiin mukaan määrittelemään stressitestin kriteereitä. Myös tänään Vihreän ryhmän puheenjohtaja Rebecca Harms totesi pukki kaalimaan vartijana -menettelyn vääräksi toimintatavaksi.

Rebecca Harms myös huomautti, että Britanniassa paljastui juuri tällä viikolla terrori-iskusuunnitelma Sellafieldin ydinjätekäsittelylaitosta vastaan. Viisi miestä pidätettiin maanantaina epäiltyinä terrori-iskun valmistelusta.

Itävallan talousministeri Reinhold Mitterlrehner on lehtitietojen mukaan todennut, ettei ydinvoimalaitosten stressitestistä saa tulla taas uusi ”alibitesti”, jollaiseksi pankkien viimevuotinen stressitesti paljastui.

Financial Times-lehden julkaiseman mielipidetiedustelun mukaan Fukushiman onnettomuuden jälkeen Ranskassa, Saksassa, Espanjassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa suunnilleen puolet kansalaisista on enemmän huolissaan ydinvoiman turvallisuudesta kuin ennen.