”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ydinvoiman lisääminen on silkkaa fantasiaa

Unohdin aamulla kämpille kännykkäni, koko päivän oli vähän orpo olo. Tavallaan oli kuitenkin vähemmän stressaavaa, kun ei voinut lähettää eikä vastaanottaa viestejä. Takuulla tekee hyvää olla ajoittain ilman kännykkää.

Aamupäivällä olin avaamassa seminaaria ilmastosta ja kehityksestä. Siellä kerrottiin, että niiden tuhojen estämiseen, joita ilmastonmuutos aiheuttaa jo nyt, tarvittaisiin vuosittain rahaa 50 mrd dollaria. Rikkaat maat antavat köyhien maiden ilmastosopeutumista avustaviin rahastoihin vuodessa kuitenkin vain 50-100 miljoonaa dollaria, eli ero tarpeeseen on suunnilleen tuhatkertainen. Jos rahaa annettaisiin todellisen tarpeen mukaan, EU:n osuus kokonaispotista olisi noin kolmasosa. Se maksaisi vuodessa EU-kansalaisten kohti 30 euroa, eli kyse ei ole aivan ihan tähtitieteellisistä summista.

Ilmastonmuutoksen saaminen kuriin tarkoittaa suunnilleen sitä, että vuoteen 2050 mennessä hiilidioksidipäästöt henkeä kohti koko maailmassa olisivat korkeintaan kaksi tonnia vuodessa. Tällä kiintiöllä saisi vuodessa ajaa autoa vajaat 17 000 km, jos auton päästöt ovat EU:n tavoittelemassa rajassa 120g/km, eli auto vie bensaa noin 5 litraa sadalla. Muita päästöjä ei sitten saisi aiheuttaa, eli kodin sähkö ja lämpö pitäisi tuottaa päästöttömästi eivätkä harrastuksetkaan saisi aiheuttaa päästöjä.

Lounasaikaan Globe-ryhmä kuuli asiantuntijoita biopolttoaineista. Honeywell-yhtiön edustaja piti rohkaisevan esityksen tulossa olevista toisen sukupolven biopolttoaineista. Biodieseliä voidaan tulevaisuudessa tuottaa levistä, parhaiden levälajien biodieselsato hehtaarilta on 35 000 litraa, kun palmuöljyn hehtaarituotto on 4000 l ja rypsin 1000 l. Kaiken kukkuraksi leväfarmi kuluttaa vain neljänneksen siitä vesimäärästä, joka peltoenergiakasvien viljelyyn tarvitaan. Leväfarmia voidaan ruokkia jätevesillä, eli esimerkiksi kaupunkien jätevedet ehkä tulevaisuudessa puhdistetaan biodiesel-leväfarmeissa. Puhujan mukaan levistä tuotettu biodiesel tulee kaupallisesti kannattavaksi 5-10 vuodessa. Nyt levädiesel on vielä kallista, koska satoisimmat levät eivät pärjää avoaltaissa, ja suljetut altaat tulevat kalliiksi.

Europarlamentin vihreä ryhmä julkaisi yhteenvedon ydinvoiman tilanteesta maailmalla. Raportti perustuu IAEA:n (kansainvälinen atomienergiajärjestö) tilastoihin. Sen mukaan ydinvoiman määrä maailmassa on laskusuunnassa. Maailmassa toimii nyt 439 ydinreaktoria, mikä on 5 vähemmän kuin 5 vuotta sitten. 32 reaktorin sanotaan olevan ”rakenteilla”, mikä on 20 vähemmän kuin 1990-luvun lopulla. EU 27:ssa ydinvoimaloiden määrä on laskenut vuoden 1989 huipputasosta eli 177:sta 146:aan. Maailman ydinvoimalat ovat keskimäärin toimineet 23 vuotta. Jotta ydinvoiman määrä pysyisi ennallaan, joka kuudes viikko pitäisi käynnistää yksi uusi ydinvoimala vuoteen 2015 asti, ja seuraavan 10 vuoden aikana joka 18s päivä. Tämä edellyttäen että ydinvoimaloiden keskimääräinen käyttöikä kyettäisiin nostamaan 40 vuoteen. Tämä osoittaa, että puheet ydinvoiman lisäämisestä maailmassa ovat silkkaa fantasiaa.

Financial Timesissa on mielenkiintoinen kommentti IEA:n (maailman energiajärjestö) tuoreeseen ennusteeseen, jonka mukaan maailman energiankulutus kasvaa 50 % vuoteen 2030 ja pääosa energiasta saadaan jatkossakin fossiilisista polttoaineista. Kirjoittaja Nick Butler, sanoo ennustaneensa 30 vuotta sitten että vuonna 2000 Iran olisi teollinen supervalta. Ennuste perustui silloisiin trendeihin. Hänen silloisessa ennusteessaan siitä, mitä Iran olisi vuonna 2007, piti paikkansa vain yksi luku, väestönkasvu. Ennusteesta puuttui se, miten markkinoiden ja politiikan muutos ohjaa tilanteen muutosta ajan mittaan. Sama sokeus vaivaa IEA:n ennusteita.

Kiina on kieltänyt ulkomaanviennin 750 leluvalmistajalta, kertoo EU:n komissio. Tämä on Kiinan viranomaisten vastaus lukuisiin skandaaleihin, kun Kiinassa valmistetuista leluista on löydetty vaarallisia aineita.

Öljyn maailmanmarkkinahinta on noussut melkein 100 dollariin barrelilta. Ennen hirmumyrsky Katrinaa 50 dollarin rajaa ei ollut vielä saavutettu ja sitä pidettiin mahdottoman korkeana.