”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ydinvoimalupia takataskuun?

Voima 1.3. 2010

Kaksi vuotta sitten Slovakiassa alettiin rakentaa Mochovcen ydinvoimalan kolmos- ja nelosreaktoria. Hankkeen käynnisti italialainen sähköjätti Enel. Reaktoreille oli myönnetty lupa 1986, kun Slovakia vielä oli Tšekkoslovakian itäinen osa ja Neuvostoliiton tossun alla.

Haluammeko, että myös Suomessa myönnetään takataskulupia, joilla saa ruveta rakentamaan ydinvoimalaa herra ties koska ja herra ties kenelle edelleen myytynä?

Jyrki Katainen ilmeisesti haluaa, koska vaatii antamaan kaikki kolme sähköyhtiöiden hakemaa ydinvoimalupaa. Kuitenkaan edes vannoutunein lobbari ei kehtaa väittää, että Suomessa tarvittaisiin kolme ydinreaktoria lisää. Ainakin kaksi lupaa jäisi takataskuun, josta ne voidaan haluttaessa tempaista esiin. Eduskunta ei mahtaisi mitään vaikka siinä välissä olisi tapahtunut mitä.

Yhtäkään uutta ydinvoimalaa ei oikeasti tarvita, sen ovat vihreät osoittaneet energiaskenaariossaan www.vihreat.fi/files/liitto/Taustapaperi_ydinvoima_7_10_2009.doc. EU:n asettamat uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden lisäämisvelvoitteet tekevät lisäydinvoimasta tarpeetonta. Tämän tietävät myös Paavo Lipponen ja muut ydinvoimalobbarit, juuri siksi he ärhentelevät näitä EU-päätöksiä vastaan.

Se, että Suomessa edes harkitaan uusia ydinvoimaloita, on uskomatonta. Lupaukset, joilla eduskunta vuonna 2002 saatiin antamaan lupa Olkiluodon kolmosreaktorille, on rikottu ja railakkaasti. Tämä koskee kaikkea, hintaa, aikataulua, työllisyyttä, laatua ja turvallisuutta. Viime syksynä jopa kolmen maan eli Suomen, Britannian ja Ranskan ydinturvaviranomaiset kritisoivat yhteisellä kannanotolla laitoksen automaatiojärjestelmää, joka ei täytä turvallisuuskriteereitä.

Jos oltaisiin johdonmukaisia, Olkiluoto kolmosen lupa peruutettaisiin.

Suomen taloudellisen pärjäämisen kannalta on surullista, että ydinvoimaan tuijotus on vienyt huomion vihreästä energiatekniikasta.

Kymmenen vuotta sitten Suomen hallitus asetti tavoitteeksi, että maassa on vuonna 2010 tuulivoimaa 500 megawattia. Tätä ei yritettykään toteuttaa. Viime vuoden lopulla tuulivoimaa oli Suomessa 146 MW. Ruotsi pystytti pelkästään viime vuonna tuulivoimaa 512 MW ja Portugalikin 673 MW, Suomi 4 MW.

Surullisenkuuluisan Olkiluoto kolmosen tehoksi on luvattu 1 600 MW. Ei tiedetä, valmistuuko se koskaan. Tuulivoimaa sen sijaan nousee, viime vuonna Saksassa 1 917 MW, Espanjassa 2 459 MW, USAssa 9 992 MW ja Kiinassa 13 000 MW.

Milloin Suomi herää siihen, että vihreä energiavallankumous on alkanut?

Satu Hassi