”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ydinvoimaloita tuottamaan vientisähköä?

Lapin Kansan mukaan Elinkeinoelämän keskusliiton johtava energia-asiantuntija Helena Vänskä ihmettelee sitä, miksi ydinvoimaa ei saisi rakentaa ”pysyvää vientiä varten”. ”Miksei sähkö voisi olla meille vientituote niin kuin mikä tahansa teollisuustuote”, kysyy Vänskä. Hän siis epäsuorasti tunnustaa, että sähköyhtiöiden valtava into rakentaa Suomi täyteen uusia ydinvoimaloita ei perustu kotimaiseen sähköntarpeeseen. Toisin sanoen nämä tahot haluavat Suomesta Euroopan ydinvoimapuiston, joka ottaa kantaakseen sekä ydinjätteet että onnettomuusriskin, joka kohdistuu aina ydinvoimaloiden lähitienoisiin suurempana kuin kauempana oleviin alueisiin. Mielipidetiedustelujen mukaan suomalaisten enemmistö ei tällaista kuitenkaan halua.

Itse en vastusta sähkön vientiä sinänsä, mutta sitä kyllä vastustan että vientisähkön tuotantoa varten rakennetaan ydinvoimaloita. Jos haluamme tuottaa sähköä vientiin, niin tehkäämme se ympäristön ja tulevaisuuden kannalta kestävällä tavalla.

Obamalla on toinen meininki, onneksi. Tämänpäiväisten uutisten mukaan hän arvioi USA:n päästökauppalain tuottavan (päästöoikeuksien huutokaupan myötä) tuloja sen verran, että vuosina 2012-2019 voidaan käyttää noin 150 md dollaria puhtaan energiatekniikan investointeihin ja sen lisäksi voidaan alentaa veroja. Duke University´n taloustieteellisen tiedekunnan johtaja Brian Murray arvioi, että nämä laskelmat on tehty pikemminkin ala- kuin yläkanttiin. Viime viikolla Obaman maatalousministeri Tom Vilsak on puhunut siitä, miten maanviljelijät voivat saada uuden merkittävän tulonlähteen siitä, että lisäävät peltomaan sisältämän hiilen määrää. Tämä onkin ihan realistinen mahdollisuus.

Tiistaisessa puheessaan kongressille Obama muuten sanoi muun muassa: ”Tiedämme, että maa joka hyödyntää puhdasta uusiutuvaa energiaa tulee olemaan 21. vuosisadan johtaja. Tähän mennessä Kiina on aloittanut historian laajimmat ponnistelut taloutensa muuttamiseksi energiatehokkaaksi. Me keksimme aurinkoteknologian, mutta olemme jääneet Saksasta ja Japanista jälkeen sen tuottajina. Tuotantolinjoiltamme tulee uusia plug-in hybridiautoja, mutta niiden akut on tehty Koreassa. … Amerikan on aika astua taas johtoon.”

Seuraavaa kansainvälistä ilmastosopimusta koskevista neuvotteluista on tihkunut tietoja, joiden mukaan teollisuusmaat olisivat lupautumassa 15 %:n päästövähennyksiin vuoteen 2020 mennessä, verrattuna vuoteen 1990. Tämä ei kyllä riitä ilmastonmuutoksen saamiseksi kuriin ja sen sanoo julkisesti myös Ivo de Boer, YK:n ilmastosopimuksen sihteeristön johtaja.

Aihetta huoleen on, ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu on kiihtymässä. Viime vuonna nousu oli 2,2 ppm (miljoonasosaa), edellisvuonna 1,8 ppm, kertoo NOAA eli USA:n valtamerien ja ilmakehän tutkimuslaitos. Aika monen vuoden ajan vuosikasvu oli noin 1,5 ppm, mutta tällä vuosikymmenellä nousuvauhti näyttää pysyvästi jäänen korkeammaksi. Tämä voi kieliä siitä, että maapallon ”hiilinielut”, kuten valtameret, eivät pysty imemään itseensä yhtä suurta osaa ihmiskunnan tupruttamista päästöistä kuin ennen.

Huolestuttavia tutkimustuloksia näyttää tulevan ilmaston tutkijoilta oikein roppakaupalla. Yhden mukaan Australian metsä- ja maastopaloista on tullut ilmaan valtava määrä hiilidioksidia, toisen mukaan Pohjois- ja Etelänavan lähialueet lämpenevät aiemmin arvioitua nopeammin mikä nostaa merenpintaa arvioitua nopeammin, kolmannen mukaan Italiaan, Espanjaan ja Kreikkaan voi tulla pahoja helleaaltoja ja metsäpaloja, jotka vievät turismitulot ja kuivaavat pellot. Neljännen mukaan valtamerien sedimenteistä on saatu selville, että maapallon historiassa on tapahtunut pohjoisen pallonpuoliskon äkillisiä viilenemisiä ja lämpenemisiä, ja niitä on vastannut yhtä suuri heilahdus toiseen suuntaan eteläisellä pallonpuoliskolla. Viidennen mukaan helleaallot ja kuivuus voivat muuttaa USA:n lounaisosat joutomaaksi ja tehdä asumiskelvottomiksi jopa pohjoisemmat kaupungit.

Tapahtuu myönteisiäkin asioita sentään. Viime viikolla Kööpenhaminassa on ollut teollisuuden kansainvälinen ilmastokonferenssi. Sen julkilausumassa vaaditaan monia ihan hyviä asioita. Hiukan kyynisesti huomasin siinä vaadittavan ilmastonsuojelua haittaavien verojen ja tullien poistamista, mutta ilmastonsuojelua haittaavien tukiaisten poistosta ei puhuta mitään.