”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ydinvoimalobbari kokoomuksen energianeuvottelijana

Lauantain kuluessa vihreille keskeiset asiat eivät edelleenkään paljoakaan liikahtaneet. Seurasin pääasiassa energiaryhmän tilannetta.

Alkuiltapäivästä poikkesin Kauppatorille. Siellä jaettiin Jehovan todistajien Herätkää-lehteä. Minua huvitti lehden kansi, siinä oli savuttavan hiilivoimalaitoksen kuva ja otsikko: Onko meillä varaa puhtaampaan energiaan? Lehdessä oli monen aukeaman juttusarja energiasta, fossiilisista polttoaineista, öljyn hupenemisesta, tuulivoimasta, vedystä, aurinkoenergiasta.

Energiaryhmässä kävi yhä ilmeisemmäksi, että Kokoomuksen neuvottelijoiden tavoite oli torpedoida tehokkaat uusiutuvan energian tukitoimet. Tämä on minusta järjestöntä. Ymmärrän niitä, jotka ovat valmiit hyväksymään ydinvoiman viimeisenä oljenkortena, jos energian säästö, uusiutuva energia ja muut turvalliset keinot eivät kerta kaikkiaan riitä. Mutta niitä en todellakaan ymmärrä, jotka haluavat asettaa ydinvoiman etusijalle, kotimaisen uusiutuvan energian edelle.

Kokoomuksen toinen perustelu uusiutuvan energian takuuhintajärjestelmää vastaan oli se, että tämä johtaa teollisuuden raaka-aineeksi kelpaavan puun polttamiseen ja näin ollen vaarantaa paperiteollisuuden raaka-aineen saannin. Mutta ei heille kelvannut sellainenkaan malli, jossa puu olisi jätetty syölttötariffin ulkopuolelle, mutta kaikki muu uusiutuva energia, muun muassa tuulivoima, saisi takuuhinnan. Kokoomuksen neuvottelijat esittivät jopa tuulivoiman nimenomaista sulkemista syöttötariffien ulkopuolelle hallitusohjelmassa. Alkoi olla todella ilmiselvää, että he haluavat torjua Euroopassa tehokkaimmaksi osoittautuneen uusiutuvan energian edistämiskeinon, koska haluavat pelata markkinoilla mahdollisimman vähiin kaikki muut vaihtoehdot kuin ydinvoiman.

Minua alkoi siepata tosi paljon se, että Kokoomus on pannut energiaryhmään neuvottelijakseen ydinvoimayhtiö TVO:n palkollisen. Kokoomuksen neuvottelijoissa oli kyllä muitakin eri edunvalvontatahojen palveluksessa olevia.

Demareita syytetään liiallisesta sidonnaisuudesta ay-liikkeeseen, usein aiheesta. Mutta onko yhtään parempi, kun kokoomuspoliitikot ottavat ohjeensa suoraan suurfirmoilta?

Myös Europarlamentin konservatiiviryhmä näyttää koko ajan pitävän tehtävänään esittää EU-lainsäädäntöön eri teollisuusalojen ehdotusten mukaisia muutoksia. Rahanpesua estävään lakiin he esittivät pankkien kirjoittamia muutosesityksiä, kemikaalilakiin kemianteollisuuden ehdotuksia, autojen päästönormeihin autoteollisuuden kirjoittamia muutosesityksiä, harhaanjohtavan elintarvikemainonnan suitsimista koskevaan lainsäädäntöön karkki- ja roskaruokateollisuuden ehdotuksia.

Puhuin Kokoomuksen ydinvoimamiehestä yhdelle toimittajalle. Asiaa kysyttiin illan tiedotustilaisuudessa myös Kataiselta. Hän kuittasi sen sanomalla, että jokainen puolue käyttää niitä ihmisiä, joiden asiantuntemukseen se luottaa. Kokoomus siis pitää ydinvoimateollisuutta luotettavimpana energia-asiantuntijanaan. Siltä se tosiaan on näyttänytkin.

Koko lauantaipäivän ajan neuvottelut tuntuivat olevan vihreiden kannalta aivan veitsenterällä. Illansuussa neuvottelijamme olivat tosi synkällä mielellä. Melkein kaikki meille keskeiset kysymykset olivat auki, vesilaki, korkeakoulujen lukukausimaksut (joita vastustamme), samaa sukupuolta olevien parien sisäinen adoptio, uusiutuvan energian syöttötariffit, ympäristöverot, ja kaikenlaista muuta. Vihreille myös tarjottiin sangen keveitä ministerinsalkkuja.

Kun keskustelimme näistä asioista vihreiden ryhmähuoneessa, puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja, turkulainen biologianopettaja Katri Sarlund korjasi biologian kokeita.

Myöhemmin illalla alkoi vähitellen tuntua siltä, että muiden ryhmien halu pitää meidät mukana on sen verran vahva, että he ovat valmiita myös tekemään meille myönnytyksiä.

Illalla läksin muutaman vihreiden taustajoukkoihin kuuluvan kanssa lasilliselle. Osuimme paikkaan, jossa oli myös keskustalaisia. Myös he ihmettelivät sitä, että Kokoomus on pannut TVO:n miehen energianeuvottelijakseen. Minä muistelin, että Lipposen hallitusten ohjelmista neuvoteltaessa kaikki neuvottelijat olivat poliitikkoja. Tosin en ole sataprosenttisen varma, siitä on jo 8 vuotta. Mutta sen muistan, että neuvottelujen alkaessa Lipponen erityisesti terotti kaikille sitä, että nyt neuvottelemme hallituksen muodostavien puolueiden tavoitteista, emme lobbarien tavoitteista. Erilaisten etujärjestöjen ym edustajia oli kyllä puolueiden taustajoukoissa, mutta ei neuvottelijoina.