”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ydinvoimakeisarilla ei ole vaatteita

Ympäristövaliokunta eli ENVI äänesti ensin yli tunnin väkeviä alkoholijuomia koskevasta asetuksesta. Suomalaisille iso asia on vodkan määritelmä, eli saako vodkaksi kutsua muustakin kuin viljasta ja perunasta tehtyä viinaa. Äänestin valiokunnassa voittanutta ehdotusta vastaan, joka nostaa viljan ja perunan rinnalle myös sokerintuotannon mäskin.

Seuraavaksi ENVI äänesti ilmastopäätöslauselmasta. Valiokunta muun muassa vaatii, että EU vähentää joka tapauksessa kasvihuonekaasupäästöjä 30 % vuoteen 2020 mennessä ja että autojen hiilidioksidipäästöille säädetään sitovat rajat. ENVI hyväksyi myös suomalaisen poikkipoliittisen meppiryhmän, Alex Stubb, Anneli Jäätteenmäki, Riitta Myller ja minä, tekemän ehdotuksen, että ydinvoimalaitosten rakentamista merenrannikoille vältettäisiin tsunamivaaran takia.

Lehdissä on ennakkotietoja tämän viikon perjantaina julkistettavasta IPCC:n ilmastoraportista, jonka tekemiseen on osallistunut yli 2000 tutkijaa. IPCC ennustaa maapallon lämpenevän vuosisadan loppuun mennessä 2-4,5 astetta. Grönlannin jää saattaa sulaa tuhannessa vuodessa. Se tarkoittaisi merenpinnan nousua 7 metrillä ja Euroopan kartan menemistä uusiksi. Lämpötilan suurempaa nousua jopa 6 asteella ”tai enemmän” ei voida sulkea pois. Viimeisten 50 vuoden lämpeneminen olisi ollut vielä voimakkaampaa ellei teollisuus ja liikenne olisi syytänyt ilmakehään aerosoleja, jotka heijastavat auringon säteilyä takaisin avaruuteen. IPCC sanoo myös, että viime vuosikymmenien lämpenemistä ei voi selittää ihmisestä riippumattomilla seikoilla. Auringon säteilyssä tapahtuneet muutokset ja tulivuorenpurkausten määrä olivat sellaisia, että ilmaston olisi pitänyt päin vastoin viiletä.

Kauppalehdessä on huvittava juttu, jossa Outokummun toimitusjohtaja Juha Rantanen sanoo olevansa Jorma Ollilan kanssa ”pitkälle samaa mieltä” ilmastoasioista.

Kohta suomalaiset teollisuusjohtajat varmaan sanovat ”olleensa aina sitä mieltä”, että ilmastonmuutos on vakava asia, hiilidioksidipäästöjä pitää rajoittaa, Kioto ja EU:n päästökauppa ovat hyviä juttuja ja niille tarvitaan jatkoa ja että ydinvoima ei ole ratkaisu ilmastonmuutokseen. ?

Turun sanomissa Esko Valtaoja on myös innostunut Ollilan haastattelusta. Mutta näköjään hän ei ole lukenut sitä kunnolla, koska hän kirjoittaa kuin ilmastonsuojelu olisi sama asia kuin lisää ydinvoimaa.

Raportti ruotsalaisessa Forsmarkin ydinvoimalaitoksessa viime kesänä tapahtuneesta häiriöstä on julkaistu. Henkilökuntaa oli töissä jopa humalassa. Turvallisuuden laiminlyönnit olisivat saattaneet johtaa useisiin kuolemaa tuottaviin onnettomuuksiin.

Aamulla ja iltapäivälläkin olin kuuntelemassa Lester Brownia, joka soittaa hälytyskelloja siitä, että räjähdysmäisessä kasvussa oleva bioetanolin tuotanto vie ruoan nälkäisten suusta. USA:n maissisadosta kohta puolet menee etanoliksi. Jos koko USA:n viljasato muutettaisiin bioetanoliksi, siitä saataisiin vain 16 % autojen kuluttamasta polttoaineesta. USA on tosi iso viljantuottaja, esimerkiksi 40 % maailman maissista tuotetaan USAssa. Iowan maissisato on isompi kuin koko Kanandan viljasato. Iowassa on rakenteilla tai suunnitteilla niin paljon etanolitislaamoita, että ne söisivät enemmän maissia kuin koko osavaltio Iowa tuottaa.

Etanoli joka tarvitaan yhden maasturin yhteen tankilliseen, tarvitsee raaka-aineekseen niin paljon viljaa, että siitä saisi yhden ihmisen vuoden ruoan. Bioetanolin tuotanto on jo nostamassa ruoan hintaa. Maissin hinta on kaksinkertaistunut vuoden aikana. Meksikossa on jo ollut mielenosoituksia siksi että maissitortillojen, köyhien ihmisten perusruoan, hinta on noussut kymmeniä prosentteja.

Brownilla oli myös myönteisiä visioita. DoE eli USA:n energiaministeriö arvioi, että offshore-tuulivoimapotentiaali USA:n rannikkoalueilla riittäisi koko valtakunnan sähkön tuottamiseen. Uutta energiapolitiikkaa ajavat ympäristönsuojelijoiden lisäksi myös uuskonservatiivit, joita häiritsee se, että öljyriippuvuus vie USA:lta itsenäisen päätäntävallan omiin asioihinsa. 300 pormestaria on sitoutunut siihen, että heidän kaupunkinsa vähentää päästöjään 7 % vuosiin 2008-2012 mennessä eli USA:n Kioto-sitoumuksen verran. Texasin energiasijoittajat suunnittelevat 7000 megawatin tuulipuistoa.

ITRE eli teollisuusvaliokunta keskusteli toimistolaitteiden ”energy star” energiatehokkuusmerkinnästä. Ajatuksena on, että sen voi saada vain markkinoilla olevien toimistolaitteiden paras 25 %, siis ne jotka kuluttavat vähiten sähköä. USA:ssa liittovaltio on sitoutunut siihen, että valtion laitoksiin hankitaan vain nämä kriteerit täyttäviä toimistovekottimia. Mielestäni EU:n pitäisi tehdä vastaava päätös.

Illalla saan tiedon siitä, että TVO:n ja Arevan välillä on ilmiriita Olkiluodon ydinvoimatyömaan jatkuvien viivästysten aiheuttamista kustannuksista. Ranskassahan on jo arvioitu, että Areva tekee Olkiluodossa miljardin euron tappiot. Nyt Areva on ilmoittanut, että se ei enää suostu maksamaan yksin jatkuvien viivästysten kustannuksia. TVO vetoaa siihen, että se on ostanut voimalaitoksen kiinteällä hinnalla, kiinteällä aikataululla, avaimet käteen. Euroopan ydinvoimalobbarien lippulaivaprojekti on kohta muuttumassa ydinvoiman vastaisen liikkeen lippulaivaksi.

Milloinkahan Suomessa muutkin kuin vihreät suostuvat näkemään, ettei ydinvoimakeisarilla ole vaatteita?

Areva on muuten viikko sitten tehnyt ostotarjouksen tuulivoimafirma Repowerista, joka on Saksan suurimpia tuulivoimavalmistajia. Areva haluaa yhtiöstä puolet. Arevakin on siis huomaamassa, että ydinvoima ei ole hyvä bisnes.