”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ydinvoima kangertelee

Lapin Radiolle 07.09.2006

Euroopan parlamentissa energia-asiat ovat ajankohtaisia ihan koko ajan, muodossa tai toisessa. Tällä viikolla parlamentissa on keskusteltu muun muassa hiilidioksidin päästökaupan seuraavasta kaudesta. Vireillä on monia asioita, joiden tavoite on vähentää riippuvuuttamme öljystä ja samalla myös suojella maapallon ilmastoa. Esimerkiksi raportti bioenergian edistämisestä tulee kohtapuoleen äänestykseen energiavaliokunnassa. Tällä viikolla parlamentti hyväksyi myös lausunnon autojen verotuksesta. Sekin liittyy päästöjen vähentämiseen.

Ja tietysti ydinvoimateollisuuden lobbarit ovat jo vuosia kulkeneet pitkin parlamentin käytäviä väittäen, että ydinvoima on paras tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä ja suojella meitä ilmastonmuutokselta. Esimerkiksi eilen oli ranskalaisen Areva-ydinvoimayhtiön lobbausillallinen mepeille. Ydinvoima-ala on lukemattomissa tilaisuuksissa esittänyt Suomen hyväksi esimerkiksi muille.

Nyt Suomen uuden ydinvoimalan maine alkaa kuitenkin himmetä jo kun uuden voimalan työmaa on vasta alkutekijöissään. Keväällä esimerkiksi brittilehdet kommentoivat aika kirpeään sävyyn sitä, että voimalan aikataulu on jo viivästynyt vuodella, vaikka rakennustöiden aloittamisesta on vasta vuosi.

Tekniikka & talous-lehti otsikoi pari viikkoa sitten näin: ”Olkiluoto kolmonen etenee kompuroiden. Säteilyturvakeskuksen raportti ydinvoimalatyömaasta on karua luettavaa.” Raportti oli tosiaan aika hurja.

Silloinhan, kun eduskunta äänesti uuden ydinvoimalan luvasta eli vuonna 2002, kansalaisille ja kansanedustajille vakuutettiin pyhästi, että turvallisuudesta ei tietenkään tingitä, olemmehan Suomessa.

Mitä sitten tapahtui? Teollisuuden Voima Oy valitsi Olkiluodon uuden voimalan tyypiksi mallin, jollaista ei ole vielä missään muualla, eli prototyypin. Se kun saatiin alehintaan. Yksinkertaisemmankin vekottimen prototyypin ostaminen on riski, saati sitten ydinvoimalan. On vaikea keksiä asiaa, johon moinen partiopoikahenki sopisi huonommin.

Säteilyturvakeskuksen kesällä julkaiseman raportin mukaan ydinvoimalaa rakentava ranskalais-saksalainen Areva-Siemens yhtiö on valinnut aliurakoitsijat hinnan eikä kokemuksen perusteella. Ensiksi paljastui, että voimalan pohjalaatan betoni on liian huokoista. Sitten ilmeni muitakin lepsuiluja työn laadussa. Niiden vuoksi työmaa viivästyy ainakin vuoden.

Entä mitä muuta kansalaisille ja kansanedustajille lupailtiin ennen eduskunnan ydinvoimaäänestystä?

Luvattiin ensinnäkin, että uusi ydinvoimala olisi paras ja halvin tapa vähentää Suomen päästöjä Kioton sopimuksen mukaisella tavalla. Silloin hinnaneroksi sen ja vihreämmän vaihtoehdon välillä arvioitiin 1-3 miljardia mummonmarkkaa. Euroissa tämä on 200-600 miljoonaa. No, tämä kesän uutisissa on arvioitu, että ydinvoimalan viivästyminen vuodella nostaa suomalaisten sähkölaskua noin 200 miljoonaa euroa. Ydinvoiman hyväksi luvattu hinnanero alkaa siis olla syöty.

Myös itse Kioton sopimuksesta, jolla koko ydinvoimalaa perusteltiin, on Suomessa tehty melkein kirosana. Samat teollisuus- ja ay-lobbarit jotka ajoivat ydinvoimalaa Kioton varjolla, käänsivät ennätysajassa takkinsa ja alkoivat valittaa, että Kioto on Suomelle epäreilu ja vie teollisuutemme perikatoon.

Ydinvoimasta luvattiin mahtavaa työllisyysruisketta rakennusalalle ja metalliteollisuudelle. Nyt rakennustyöläisten liiton edustajat purkavat pettymystään ydinvoimalatyömaan urakoista, jotka ovat valuneet ulkomaalaisille.

Entä miten kävi kotimaisen uusiutuvan energian edistämisen? Tuulivoiman rakentajana Suomi on koko EU:n pahnanpohjimmainen kääpiövaltio Luxemburgin rinnalla. Tänä vuonna kauppa- ja teollisuusministeriö ilmoitti, että Suomi ei aio toteuttaa tuulivoimatavoitteitaan. Liikenteen biopolttoaineen käyttöä Suomi ei ensin aikonut edistää juuri lainkaan. EU:n komissiokin on joutunut kovistelemaan Suomea tästä asiasta. Bioetanolin ja biodieselin edistäminen sai vauhtia vasta kun viime vuonna öljyn maailmanmarkkinahinta nousi pilviin, samoin ruokohelven ja muiden energiakasvien viljely.