”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ydinvoima alamäessä jo ennen Fukushimaa

Kirjoittaessani tätä huhtikuun lopulla on ihana kevät. Myös 25 vuotta sitten vapun alla sää oli upea.

Moni muistaa silloisen sään, koska sittemmin saimme tietää, että Tshernobylissä ydinreaktori oli syttynyt räjähdysmäisesti tuleen. Tuuli levitti reaktorin radioaktiivista sisältöä Suomeenkin.

Fukushima on ydinvoimalle vielä pahempi isku, koska se osoittaa, ettei reaktorionnettomuutta kyetä hallitsemaan kehittyneessäkään maassa. Ydinvoima kääntyi silti alamäkeen jo aikaisemmin. Sen osoittaa Worldwatch-instituutin tuore World Nuclear Industry Status-raportti, http://www.greens-efa.eu/the-world-nuclear-industry-status-report-2010-11-3614.html

Jo 15 vuoden ajan maailmassa on käynnistetty enemmän uusiutuvaan energiaan perustuvaa sähköntuotantoa kuin ydinvoimaa.

Viime vuonna saavutettiin uusi virstanpylväs. Tuuli-, biomassa- ja aurinkoenergian sekä jätteistä tuotetun sähkön yhteenlaskettu kapasiteetti ylitti ydinvoiman kapasiteetin.

Huhtikuussa 2011 maailmassa toimii seitsemän ydinreaktoria vähemmän kuin vuonna 2002. Vuonna 2009 ydinsähkön tuotanto laski neljättä vuotta peräkkäin.

Uudet ydinvoimalat eivät ehdi korvata käytöstä poistuvia, vaikka reaktorit toimisivat keskimäärin 40 vuotta. (Tämä oletus on yläkanttiin, kun otetaan huomioon Fukushiman myötä kiristyvät turvamääräykset. Saksassa on suljettu yli 30 vuoden ikäiset reaktorit. Maailmassa suljettujen reaktorien keski-ikä on 22 vuotta.)

Jotta uudet ydinvoimalat korvaisivat käytöstä poistuvat, uusia pitäisi käynnistää joka kolmas kuukausi, ja ensi vuosikymmenellä useammin kuin yksi kuukaudessa. Tämä ei ole mahdollista.

Ydinreaktorityömaille on tyypillistä aikataulun venyminen ja kustannusten paisuminen. Olkiluodon työmaa on neljä vuotta aikataulusta jäljessä ja kustannukset ovat nousseet ainakin 90 %. Sama rakentaja, Areva, painii samojen ongelmien kanssa myös Ranskan Flamanvillessä.

Fukushiman myötä ydinsähkön hinta tulee nousemaan. Vihreän energiatekniikan yleistyessä hinnat laskevat, vastaavasti kuin tietokoneiden ja kännyköiden. Noin 10 vuoden kuluttua tuulisähkön ennustetaan olevan halvempaa kuin ydinvoimasähkö.

Tuuli- ja aurinkosähkö sekä älytekniikka tulevat mullistamaan sähköverkot vastaavasti kuin Internet mullisti tietoverkot. Lähivuosikymmeninä sähköverkoissa tulee olemaan isojen laitosten ohella vinha määrä pienempiä tuotantoyksiköitä. Älyverkko saa ne kaikki toimimaan yhdessä.

Toivon hartaasti, että Suomessakin herätään ydinvoimatranssista vihreään energiavallankumoukseen ja että se tapahtuu ajoissa.

Voima, 26.4.2011