”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Washingtoniin

Frankfurtin lentokenttähotellissa aamutv muistuttaa siitä, että on ystävänpäivä. Harmittaa, kun herään täällä enkä Washingtonissa niin kuin oli tarkoitus. Siinä on tiettyä ironiaa, että sään takia myöhästyy ilmastotapaamisesta.

Guardianissa on juttu siitä, että 785 mepin joukossa on vain 9 ei-valkoista. Olen itse kiinnittänyt huomiota samaan, europarlamentti on kovin valkoinen verrattuna Euroopan monenkirjavaan todellisuuteen. Ei-valkoisista mepeistä yli puolet eli 5 on Britanniasta.Yhdeksän ei-valkoisen lisäksi on neljä, jotka ovat turkkilaista tai kurdisukua ja kaksi romania. Yhteensä siis 13 meppiä, jotka edustavat jotakin muuta kuin perinteistä ”eurooppalaista valkonaamaa”. Europarlamentin uudessa äärioikeistolaisessa ”Identiteetti, traditio ja itsenäisyys”-ryhmässä on enemmän jäseniä eli 19. Yksi heistä on se bulgarialainen Dimitar Stojanov, joka viime vuonna heitti rasistis-seksistisiä kommentteja unkarilaisesta romanimepistä Livia Jarokasta.

Yksivärinen valkoisuus ei koske pelkästään meppejä, vaan myös henkilökuntaa. Naisten oikeuksien ja tasa-arvon valiokunnan toimialaa voitaisiin laajentaa etniseen tasa-arvoon. Neena Gill, brittidemari, joka on intialaista sukujuurta, on kokenut, ettei häntä erilaisissa tilaisuuksissa uskota mepiksi kun hänellä on yllään sari.

USA:n kauppavaje oli viime vuonna ennätyssuuri, on ollut kasvussa jo viisi vuotta. Viime vuoden vaje oli 763 mrd dollaria ja 6,5 % edellisvuoden vajetta suurempi.

International Herald Tribune kertoo, että Irakissa tehdyn mielipidetutkimuksen mukaan 78 % irakilaisista uskoo USA:n läsnäolon provosoivan enemmän väkivaltaa kuin se estää. Melkein 3/4 bagdadilaisista tuntisi olonsa turvallisemmaksi, jos USA lähtisi.

Lentokone laskeutui Washingtonin Dullesin kentälle kello 16:n aikoihin. Korkeutta pudottaessaan kone vaappui aika lailla, laskeutuminen kesti epätavallisen kauan. Vieressäniu istunut mies hengitti raskaasti ja pani muovipussin suunsa eteen. Onneksi vain varmuuden vuoksi.

Eilisen lennon peruuntumisen takia menetin parlamentaarikkojen ilmastokokouksen tämän päivän ohjelman melkein kokonaan. Paikalle oli tullut pitkä rivi senaattoreita ja edustajainhuoneen jäseniä USA:sta. Kuulin, että he olivat enimmäkseen puhuneet ilmaston suojelusta innostuneesti, mutta kuitenkin aika epäkonkreettisesti. Paikalla olivat olleet senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Joe Biden, energiavaliokunnan puheenjohtaja Jeff Bingaman, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Barbara Boxer ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Olympia Snowe.

Kuulin myös, että Angela Merkelin ilmastoneuvonantaja, professori Schnellenhuber oli pitänyt erinomaisen puheen. Hän lupasi lähettää minulle powerpointtinsa.

Ehdin vasta illalliselle. Siellä käy ilmi, että aika moni muukin on päässyt paikalle vasta melkein vuorokauden myöhässä.

Illallispuhujina olivat Maailmanpankin johtaja Paul Wolfowitz ja lentoyhtiö Virginin johtaja Richard Branson. Wolfowitz puhui oikein hyvin, ei olisi arvannut että hän on nimitetty tehtäväänsä presidentti Bushin ehdokkaana. Branson esiintyi filmitähden elkein. Hän on yhdessä Al Goren kanssa julistanut 25 miljoonan dollarin palkkion sille, joka keksii keinon vähentää ilmakehän hiilidioksidin määrää. No, yksi keino on ihan tunnettu. Poltetaan energiaksi puuta tai muuta biomassaa, jonka tilalle kasvatetaan uutta samanlaista, ja varastoidaan poltossa muodostunut hiilidioksidi maan syvyyksiin, samaan tapaan kuin kivihiilen poltossa muodostuvalle hiilidioksidille suunnitellaan tehtäväksi.