”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Viron venäjänkielisten oikeuksia tulee puolustaa, Venäjän sekaantuminen Viron asioihin on täysin sopimatonta

Satu Hassi Euroopan parlamentin täysistunnon keskustelussa Virosta 22.5.07:

VIRON VENÄJÄNKIELISTEN OIKEUKSIA TULEE PUOLUSTAA, VENÄJÄN SEKAANTUMINEN VIRON ASIOIHIN ON TÄYSIN SOPIMATONTA

”Keskustelussa Tallinnan ja Moskovan viimeaikaisista tapahtumista on tärkeää tehdä selvä ero Viron venäjänkielisen väestön ja Venäjän politiikan välillä.

Viron venäjänkielisille kuuluvat samat kansalais- ja ihmisoikeudet kuin muillekin. Mutta ongelmat eivät oikeuta Venäjän sekaantumista Viron asioihin, kuten vaatimusta Viron hallituksen erosta. Kukaan ei usko, etteivät Moskovan viranomaiset olisi kyenneet estämään Viron suurlähetystöön ja -lähettilääseen kohdistunutta häirintää ja väkivaltaa – kun tiedämme millaisin ottein oppositiovoimien mielenosoituksia on tukahdutettu.

Patsaskiista on tuonut päivänvaloon kaksi historian tulkintaa. On totta, että puna-armeijalla oli tärkeä merkitys Euroopan vapauttamisessa natsismista. Mutta on myös totta, että sama armeija muuttui sodan jälkeen miehitysarmeijaksi Virossa ja monissa muissa maissa.

Tapahtumat ovat tuoneet ilmi myös venäjänkielisen väestön puutteellisen integroitumisen Viron yhteiskuntaan. On Viron hallituksen ja yhteiskunnan velvollisuus löytää rakentava tie näiden ongelmien ratkaisemiseksi.

Poliisin velvollisuus on pitää järjestystä. Mutta syytökset poliisin suhteettoman kovista otteista on tutkittava puolueettomasti ja rehellisesti.

Venäjän näyttää olevan vaikea ymmärtää, että Viro ja muut Baltian maat todellakin ovat suvereeneja valtioita. Meidän tulee nyt osoittaa Virolle solidaarisuutemme – EU-maiden tulee esimerkiksi auttaa selvittämään Viron viranomaisten internet-sivuihin kohdistuneiden kyberhyökkäysten alkuperä.

EU:n pitää nyt osoittaa, että jokainen jäsenmaa, pienikin, on yhtä arvokas ja tärkeä.”