”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Villejä huhuja painostuksesta Brysselissä Suomessa syrjintäskandaali

”Oma” raporttini, EU:n jäsenmaiden päästövähennysten jako päästökaupan ulkopuolelle jäävillä aloilla, eli niin sanottu vastuunjako, on neuvoteltu suurin piirtein valmiiksi. Sen sijaan neuvottelut päästökaupan sääntöjen uudistamisesta jatkuvat edelleen. Europarlamentin käytävillä liikkuu huhuja ankarasta painostuksesta oikeistolaisen EPP-ryhmän sisällä ryhmän jäsenten saamiseksi ruotuun tukemaan teollisuuslobbarien vaatimusta päästöoikeuksien ilmaisjaosta. Aivan erityisen voimakas painostus kohdistuu ryhmää edustavaan päästökaupparaportööriin, irlantilaiseen Avril Doyleen, joka on kannattanut asteittaista siirtymistä päästöoikeuksien huutokauppaan.

”Minun” asiassani, eli vastuunjaossa, tapasin tänään ainoastaan Hollannin ympäristöministerin. Hänen kanssaan oli harvinaisen mukava keskustella.

Päivän pääuutinen tulee Suomesta. Alma Media on irtisanonut Lapin kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhteen ennen kuin hän edes ehti aloittaa työtään, Korhosen mukaan siksi että hän elää rekisteröidyssä parisuhteessa naisen kanssa.

Tämä on ihan uskomatonta ja järkyttävää. Sen lisäksi että syrjintä sukupuolisen suuntautumisen perusteella on laitonta, se on Alma Median johdolta varsinainen kardinaalimunaus. Lisää Suomi-kuvaa, ikään kuin Jokela ja Kauhajoki jo eivät olisi riittäneet.

Guardianin mukaan Sarah Palin on Alaskan kuvernöörinä haastanut USA:n liittovaltion oikeuteen siitä, että liittovaltio päätti luokitella jääkarhun uhanalaiseksi. Jääkarhujen elinpiirihän supistuu nopeasti, koska jää pohjoisilla alueilla hupenee nopeasti. Palin on haalinut kanteensa tueksi kuusi tutkijaa, jotka kyseenalaistavat joko ilmastonmuutoksen tai ainakin ihmisen vaikutuksen siihen. Ainakin yksi heistä on saanut tutkimuksiinsa rahaa öljy-yhtiö Exxonilta. Palinin haasteen perusteluissa sanotaan mm, että jääkarhun luokittelu uhanalaiseksi haittaisi öljyn ja kaasun porausta. Päivää ennen kuin Palin nimettiin varapresidenttiehdokkaaksi, hän oli sanonut haastattelussa, ettei kuulu niihin jotka pitävät ilmastonmuutosta ihmisen aiheuttamana. Mutta syyskuun alussa Palin pyörsi nämä puheensa, eli sanoi olevansa ilmastonmuutoksen suhteen ”päämiehensä” John McCainin linjoilla. Kuvernöörinä hän kuitenkin on kyseenalaistanut ilmastonmuutoksen, estääkseen jääkarhun luokittelun uhanalaiseksi.

Earth Policy Institute on kommentoinut Sarah Palinin öljyinnostusta muistuttamalla, että Alaskan luonnonsuojelualueella on hyödyntämiskelpoista öljyä 10,4 mrd tonnia, joka vastaa vajaan puolentoista vuoden öljynkulutusta USA:ssa. Luonnonsuojelualueen tärvelystä saatava hyöty jäisi siis kovin lyhytaikaiseksi.