”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Viimeinen istuntopäivä

Täysistunnossa keskusteltiin asbestista ja puolen päivän aikaan hyväksyttiin asiasta päätöslauselma. Vihreät ovat saaneet siihen läpi tällaisen kohdan (kohta 8): ”[parlamentti] kehottaa komissiota tekemään vuoden 2009 loppuun mennessä lainsäädäntöehdotuksen asbestikuituijen hävittämisestä hallitusti ja asbestikuituja sisältävien laitteiden puhdistamisesta tai käsittelemisestä niiden hävittämisestä täydellisesti.” Keskustelussa brittikonservatiivi John Bowis toi esiin, että esimerkiksi maanjäristystilanteissa, sellaisissa kuin Italiassa juuri on koettu, asbestia sisältävät rakenteet voivat mennä rikki ja ihmiset voivat altistua, eli suomeksi sanottuna hengittää keuhkoihinsa ohuen ohuita asbestikuituja. 

Äänestyksissä oli muun muassa maailman ihmisoikeustilannetta koskeva päätöslauselma. Valiokunnan ehdotuksessa tuomittiin paavin kondomilausunnot. Saksan CSU-puoluetta edustava meppi nousi protestoimaan tällaista kohtaa vastaan. Vihreät sekä molempien vasemmistopuolueiden ja liberaalien edustajien enemmistöt äänestivät kohdan puolesta, konservatiiviryhmä EPP vastaan. Demareista ja liberaaleista löytyi kuitenkin sen verran paaville uskollisia katolisia, että kohta ei saanut enemmistöä, ikävä kyllä. Paavin lausunnot kondomin käyttöä vastaanhan haittaavat pahasti työtä HIV/AIDS-epidemian rajoittamiseksi ja ylipäänsä sukupuoli- ja ehkäisyvalistustyötä kehitysmaissa. Tuo työ taas on keskeisen tärkeää naisten aseman parantamisen kannalta.

Kirjoitin eilen Uuden Suomen EU-blogisivuille telekompaketin äänestyksestä ja kerroin, miten suomalaismepit ovat asiassa äänestäneet. Eija-Riitta Korhola on myöhemmin päivällä pannut blogiini kommentin jossa väittää minun antavan väärää tietoa äänestyksestä. Hän väittää, ettei ollut netin käyttäjien oikeuksia koskevassa kohdassa äänestänyt tyhjää, kuten kerron (joka tässä asiassa on sama kuin vastaan äänestäminen), vaan ollut poissa, koska oli myöhästynyt istunnosta eilen pidetyn pitkän juhlapuhetauon takia. Minä hämmästyin, en ymmärrä kuinka kukaan voi väittää olleensa poissa, kun äänestysrekisteri kertoo hänen painaneen nappia. Tarkistin äänestysrekisterin, josta ilmeni että Korhola oli ollut paikalla Trautmanin raportin edellisissäkin äänestyksissä. Sitä paitsi juhlapuhetauon jälkeen käsiteltiin ensiksi Harbourin raportti ja äänestysrekisterin mukaan Korhola on ollut paikalla myös kaikissa sen nimenhuutoäänestyksissä.

Sattuuhan sitä jokaiselle, että vahingossa painaa väärää nappia, kun on satoja äänestyksiä perä perää. Mutta tässä nimenomaisessa asiassa käytettiin vielä sarja työjärjestyspuheenvuoroja ennen ratkaisevaa äänestystä, joten tuli kyllä harvinaisen selväksi, mistä oli kyse.

Tänään on tämän parlamentin viimeinen istuntopäivä. Pitkin päivää halailin ja kättelin vastaan tulleita kollegoja, erityisen haikeasti niitä jotka eivät enää ole ehdolla vaaleissa. Viiden vuoden aikana monista kollegoista on tullut ystäviä, yli maa- ja puoluerajojen.

Guardian kertoo, että Britannian ilmastoministeri Ed Milband on palannut Kiinasta ja kertonut saaneensa siellä käymissään keskusteluissa vaikutelman, että Kiina on valmis päästörajoituksiin, toisin kuin Kiina vielä virallisesti sanoo. Milibandin mukaan ratkaiseva asia Kiinan linjanmuutokselle on se, että EU:n lisäksi nyt myös USA on säätämässä ilmastolakeja.

WWF on vaatinut Itämeren kaasuputken ympäristövaikutusarvioinnin täydentämistä. WWF pitää erityisenä puutteena sitä, että reittivaihtoehdoissa ei lainkaan ole maitse kulkevaa vaihtoehtoa. Haitallisten aineiden liukenemista koskevat johtopäätökset perustuvat pelkkiin laskennallisiin malleihin, niiden taustalla ei ole kokeellisia havaintoja.