”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vihreillä keinoilla useita Loviisan reaktoreita vastaava sähkö ja säästö

Mainio Oras Tynkkynen on tehnyt hienon havainnollisen laskelman siitä, miten Suomessa voitaisiin modernien vihreiden ratkaisujen avulla toisaalta säästää sähköä, toisaalta tuottaa sähköä useita Loviisan ydinreaktoreita vastaava määrä.

Oras käyttää mittayksikkönä ”Loviisan ydinreaktoria”, tai sen puolikasta tai neljännestä.

Yksi ”Loviisan reaktorin puolikas” voitaisiin säästää, jos 20 % sähkölämmitystaloista siirtyisi pelletteihin. Yksi neljännes säästyisi sillä, että 20 %:ssa sähkölämmitystaloista tehtäisiin perusteelliset energiaremontit. Toinen neljännes säästyisi, jos 40 %:iin sähkölämmitystaloista asennettaisiin ilmalämpöpumput. Yhteensä tuli yksi Loviisan reaktori.

Puolikas Loviisan reaktoria säästyisi, jos toimistoissa ja palveluissa investoidaan energiatehokkaisiin toimisto- ja kylmälaitteisiin sekä energiapiheihin sähkömoottoreihin. Kokonainen Loviisan reaktori säästyisi, jos teollisuuden sähkömoottorit vaihdettaisiin energiatehokkaisiin sellaisiin ja käytettäisiin taajuusmuuttajia.

Yhden reaktorin verran tuotettaisiin sähköä rakentamalla 400 modernia tuulivoimalaa. Toisen reaktorin verran saataisiin rakentamalla neljä uutta isoa biovoimalaa.

Biokaasua, biojätteitä, lietteitä ja peltobiomassaa hyödyntämällä saataisiin sähköä puolikkaan reaktorin verran. Olemassaolevien voimalaitosten hyötysuhdetta parantavilla ja rakennusastetta nostavilla investoinneilla saataisiin yhden reaktorin verran. (Rakennusaste tarkoittaa sähkön ja lämmön tuotannon suhdetta näitä molempia tuottavassa laitoksessa.)

Yksi reaktori korvattaisiin kotien energiapiheillä laitteilla, pienillä biovoimaloilla sekä korvaamalla hiili maakaasulla (jolloin rakennusastetta voidaan nostaa)

Saksa on Fukushiman jälkeen nopeuttamassa ydinvoiman alasajoaikataulua. Myös Italia, Sveitsi ja Kiina ovat arvioimassa ydinvoimaohjelmiaan uudelleen.

Ei Suomeakaan mikään luonnonvoima pakota panemaan miljardeja uusiin ydinvoimaloihin. Turvallisempia vaihtoehtoja on.