”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vihreiden ilmastotapaaminen

Europarlamentin vihreällä ryhmällä oli koko päivän mittainen ilmastoseminaari yhdessä EU-maiden vihreiden puolueiden edustajien kanssa. Pääkeskustelunaihe oli komission esittämä ilmastolakien paketti. Aikaisemmin tämäntyyppisissä kokouksissa paikalla on ollut hyvin eritasoisesti asioihin perehtyneitä ihmisiä. Tämän kokouksen osanottajat olivat kaikki asioista sangen hyvin perillä. Ilahduttavaa oli, että mukana oli useita ihmisiä myös EU:n uusista jäsenmaista.

Keskustelussa kävi ilmi muun muassa, että Saksan sähköstä tuotetaan nykyisin tuulivoimalla jo 14 %, mitä innokkainkaan tuulivoiman kannattaja ei kyennyt uskomaan mahdolliseksi ennen vuotta 2010. Myös Saksan konservatiivit tukevat ”vihreän sähkön” syöttötariffeja, koska ovat nähneet, miten paljon uusia työpaikkoja alalle syntyy. Samasta syystä Britannian konservatiivit ovat alkaneet kannattaa syöttötariffeja.

Hiilidioksidin talteenottotekniikasta keskusteltaessa tuli ilmi, että vaikka kivihiilibisnes yrittää kirkastaa kivihiilen mainetta ajatuksella hiilidioksidin talteenotosta, ala kuitenkin vastustaa sitä, että uudet hiilivoimalat olisi pakko varustaa valmiiksi hiilidioksidin talteenottoa varten. Mitä syytä olisi vastustaa tätä velvoitetta, jos kivihiiliala oikeasti uskoisi, että hiilivoimaloista voi hiilidioksidin talteenotolla tehdä päästöttömiä? Tämä viittaa siihen, että puhe hiilidioksidin talteenotosta on ennen muuta kivihiilen viherpesua. Yksi keskustelija sanoi, että kivihiili väistyy markkinoilta yksinkertaisesti siksi, että hiilenkin markkinahinta nousee, sähköä saa halvemmalla uusiutuvasta energiasta. Britannian hallituksen uusi ”vihreä kirja” hiilidioksidin talteenotosta sanoo, että tämä ratkaisu voi toimia isossa mitassa vasta vuoden 2050 tienoilla.

Tänään sain tietää, että torstaina olisin päässyt kutsuvierastilaisuuteen kuuntelemaan prinssi Charlesin puhetta ilmastonmuutoksesta. Tosi mielelläni olisi mennyt, mutta olin jo ehtinyt sitoutua olemaan torstaina illansuussa Tampereella, joten en voinut myöhentää torstain aamulehtoa muuhun aikaan. Harmi!

Tapasin edustajia ”Women´s health alliance”-ryhmästä, joka julkaisee myöhemmin tänä keväänä uuden tutkimuksen teollisten hormonihäiritsijäkemikaalien ja rintasyövän yhteydestä. Monet teolliset kemikaalithan matkivat elimistössämme estrogeenin vaikutusta. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi muovinpehmentiminä käytetyt ftalaatit, elintarvikemuoveissa yleinen bisfenoli-A, monet synteettiset hajusteet ja – uutta minulle – aurinkovoiteiden UV-suodatinaineet. Aiemmat tutkimuksethan ovat osoittaneet, että on perusteltua syytä epäillä estrogeenejä matkivien kemikaalien lisäävän rintasyövän riskiä. Uudet tutkimukset viittaavat siihen, että erityisen haavoittuvia hormonihäiritsijäkemikaaleille ovat puberteetti-ikäiset tytöt ja tyttösikiöt. Toisin sanoen näissä kehitysvaiheissa altistuminen estrogeeneja matkiville kemikaaleille lisää erityisen selvästi rintasyövän riskiä. Japanin kokemuksista tiedetään, että myös radioaktiivinen säteily lisää rintasyövän riskiä erityisesti, jos nainen on altistunut säteilylle puberteetti-iässä.

Berlusconi ratsastaa vaaleissa abortin vastustamisella. Hän on ilmoittanut kannattavansa ajatusta, että YK:n pitäisi julistaa aborttimoratorio. Yök! Berlusconin uusi keppihevonen on esimerkki ajatuksesta, jota voi kannattaa pelkäämättä että ehdotus oikeasti toteutuu. Mutta abortin vastustamisella ratsastava presidentti Bushin kehitysyhteistyöpolitiikka on hyvin tuhoisaa, oikeasti se tappaa ja vammauttaa tuhansia ja taas tuhansia naisia maailman köyhissä maissa. Bushin kaudella USA on leikannut rahoitusta YK:n väestöjärjestölle UNFPA:lle ja monille muille lisääntymisterveysvalistustyötä tekeville järjestöille. Tämä lisää ei-toivottujen raskauksien, laittomien aborttien sekä raskauksiin ja synnytyksiin liittyvien komplikaatioiden ja vammojen määrää. Ikävä kyllä mielipidetiedustelut ennustavat Berlusconin voittavan Italian ennenaikaiset vaalit.

EU-maiden valtiovarainministerit torjuvat ajatuksen, että hiilidioksidin päästöoikeuksien huutokaupasta valtioille koituvat tulot korvamerkittäisiin käytettäväksi ilmastonsuojeluun liittyviin menoihin. No, tämä on Suomen valtiovarainministeriön virkamiesjohdon perinnekanta. Näköjään tilanne on sama muissakin EU-maissa. Ministerit vaihtuvat, virkamiehet pysyvät.

Samaan aikaan kun meillä talvi on ollut tosi leuto, Kiinassa koetaan kylmintä talvea sataan vuoteen. Säätutkijat sanovat tämän johtuvan erityisen voimakkaasta La Niña-ilmiöstä. La Niña on päinvastainen ilmiö kuin El Niño. La Niña-vuosina Tyynenmeren keski- ja itäosien pintalämpötila laskee ja Pohjois-Amerikan talvet ovat tavallista kylmempiä.