”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vihreät tyytyväisiä jäteäänestyksen tulokseen – lento Washingtoniin peruttu

Täysistunnossa äänestettiin muun muassa jätedirektiivin muutoksista. Enemmistö tuki linjaa, joka helpottaisi jätteenpolttoa, kun se tietyin ehdoin luokiteltaisiin jätteen hyötykäytöksi. Monissa maissa on todellinen vaara, että jätepolitiikka keskittyy vain polttolaitosten rakentamiseen, sen sijaan että oikeasti edistettäisiin ensisijaisia tavoitteita eli jätteen vähentämistä, uudelleenkäyttöä ja uusiokäyttöä.

Jouduin lähtemään äänestyksestä kesken, koska piti lähteä lentokentälle ja kohti Washingtonia. Siellä, USA:n senaatissa, pidetään Globe-parlamentaarikkoverkoston ilmastokokous, jonne tulee kansanedustajia G8-maista (jollaiseksi myös EU tässä yhteydessä lasketaan) ja viidestä suurimmasta kehitysmaasta. Ensi kertaa tämäntyyppisessä kokouksessa tulee olemaan vahva edustus myös Yhdysvalloilla. Paikalle tulee muun muassa republikaanien presidenttipörssin ykkösnimi John McCaine, senaatin ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Barbara Boxer, senaatin energiakomitean puheenjohtaja Jeff Bingaman ja senaatin finanssivaliokunnan puheenjohtaja Olympia Snowe. Näistä olen ennestään tavannut McCainin ja Bingamanin. Lisäksi paikalle tulee EU:n ympäristökomissaari Dimas, Maailmanpankin johtaja Paul Wolfowitz, Angela Merkelin ilmastoneuvonantaja Hans Joachim Schnellenhuber, Britannian ympäristöministeri David Miliband ja Sir Nicholas Stern.

Saavuin lentokentälle tosi hyvissä ajoin, yli 2 tuntia ennen lennon lähtöä. Olisin siis voinut olla äänestyksissä pidempäänkin. Seuraava havainto oli, että lentoni Washingtoniin on peruttu. Sain paikan vasta huomispäivälle. En siis ole perillä tänään kello 20 paikallista aikaa, vaan huomenna kello 14.30. Menetän tilaisuuden alun, joka ohjelmasta päätellen on myös sen mielenkiintoisin osa.

Pyysin Ulriikkaa tarkistamaan, olisiko mitään aikaisempaa yhteyttä olemassa. Hän sai parlamentin matkatoimistosta selville, että tänä iltana lähtee lento New Yorkiin, josta on yhteys Washingtoniin. Kuulin tämän kun olin syömässä. Palasin lentoyhtiön lipputiskille vaativan näköisenä. Siellä sanottiin, että lumimyräkän takia kaikki kotimaan lennot Washingtoniin on peruttu. Ei auttanut kuin tyytyä tilanteeseen. Juuri kun olin lähdössä hotellille, huomasin tiputtaneeni yhden vaatteen jonnekin säntäillessäni edestakaisin lentokentällä. No, onneksi se löytyi ravintolasta, jossa olin syönyt.

Onhan se tietysti parempi myöhästyä, jopa melkein vuorokausi, kuin mennä mäsäksi lento-onnettomuudessa. Harmia hiukan lievensi, kun kuulin, että jätedirektiiviäänestys oli mennyt vihreiden kannalta yllättävän hyvin. Täysistunto ei vesittänyt ympäristövaliokunnan kantaa ratkaisevasti. Parlamentin enemmistö ei hyväksynyt komission ehdotusta siitä, että jätteen poltto luokiteltaisiin jätteen hyödyntämiseksi (nyt se rinnastetaan kaatopaikalle vientiin). Parlamentti haluaa myös pitää kiinni niin sanotusta jätehierarkiasta, joka tarkoittaa sitä, että ensisijainen tavoite on jätteen synnyn estäminen, seuraavaksi tulee uudelleenkäyttö, sitten uusiokäyttö eli hyödyntäminen raaka-aineena, sen jälkeen muu hyötykäyttö ja vasta viimeisenä kaatopaikka ja jätteen poltto. Tästä ensisijaisuusjärjestyksestä voi poiketa, jos elinkaarianalyysit tai muut selvitykset osoittavat sen ympäristön kannalta paremmaksi vaihtoehdoksi. Parlamentti haluaa, että jätteen määrän kasvu pysäytetään siten että vuonna 2012 jätteen määrä ei ylitä vuoden 2008 tasoa ja sen jälkeen ruvetaan vähentämään.

Parlamentti ei halua kieltää jätteen polttoa. Mutta parlamentti ei halua siihen myöskään kannustaa, vaan ensisijaisesti jätteelle pitäisi etsiä muu hyötykäyttö.

Kunnat ja monenlaiset toimijat, jotka haluaisivat päästä jätteestä eroon yksinkertaisimmalla tavalla eli polttamalla, ovat lobanneet tosi ankarasti, että poltto rinnastettaisiin hyödyntämiseen.

Pääsin lentokenttähotelliin nauttimaan Frankfurtin hurmaavasta lentokenttäalueesta. Illansuussa loikin hotellista laittomasti tien yli ja läksin viereiseen metsikköön kävelylle. Polku oli paradoksien kokoelma. Se kulki aution metsän poikki mutta viivasuoraan, se oli asvaltoitu mutta täynnä kuraa. Edessä näkyi rauhallisen oloinen metsä, pyökkiä ja mäntyä. Mutta takana kuului lentokoneiden ja ties minkä härvelien taukoamaton jyly. Kaukana edessä polun poikki meni hätkähdyttävän valkoinen olio. Se oli valkoinen hevonen ratsastajineen. Näky oli kuin Magritten maalauksesta, kuin keskelle maisemaa olisi avautunut kurkistusaukko toiseen todellisuuteen.

Pyökkien oksat olivat paljaita, maassa oli kuolleita lehtiä. Lämpötila oli kymmenisen astetta plussan puolella. Mietin, onko nyt syksy, talvi vai kevät. Noin puolen tunnin kävelymatkan päässä lentokenttäalueelta alkoi kuulua linnunlaulua. Ehkä siis on kevät. Valoisalla vastaani ja ohitseni tuli pari hölkkääjää ja pyöräilijää. Kun tuli hämärämpää, hölkkääjien ja pyöräilijöiden määrä lisääntyi ja he kulkivat pareittain tai kolmen ihmisen ryhmissä.

…jatkuu…

Eilinen Guardian toteaa, että Irakissa on käyty sisällissotaa vuosi, jos alkuna pidetään todennäköisesti sunniterroristien tekemää Askarijan pyhätön räjäytystä Samassassa. Sodan siviiliuhreja on ainakin 33 937. Eilen, juuri kun Irakin pääministeri piti suorana televisioitua puhetta, jossa hän vetosi kaikkiin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi, 3 autopommia räjähti ostoskeskuksessa Bagdadissa. Räjähdys kuului huoneeseen, josta pääministeri vetoomustaan esitti ja säikähdys näkyi pääministerin kasvoilta.

Tämänpäiväisessä Guardianissa arvioidaan, että Iranin lientymiseen ydinpolitiikassa ovat vaikuttaneet taloudelliset painostuskeinot. Roger Stern Johns Hopkins yliopistosta on sitä mieltä, että mullahit tekevät parhaansa tuhotakseen Iranin talouden, heidän pitäisi antaa rauhassa tehdä tämä työ loppuun. Hyökkääminen Iraniin nyt vain antaisi heille tekosyyn pestä kätensä aikaansaamastaan talouden tuhosta. Vielä pahempaa, hyökkäys voisi yhdistää Iranin kansalaiset tukemaan pappisterrorin taustavoimia, joiden ote vallasta voi olla lipsumassa.

Presidentti Halonen on Australiassa verrannut ydinvoimaa ilmastolääkkeenä aspiriiniin. Molemmat antavat hetken helpotuksen, mutta eivät paranna varsinaista tautia. Aika sattuva mutta kuitenkin lempeä vertaus. Minä sanoisin, että ydinvoima on dopingia jolla suorituksia voi lyhytaikaisesti parantaa, terveyden kustannuksella.