”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vihreät ministerit valitaan

Hesari kertoo USA:ssa julkaistusta viiden kenraalin ja kuuden amiraalin laatimasta raportista, jossa varoitetaan, että ilmaston lämpeneminen on vakava uhka USA:n turvallisuudelle. Raportissa ennustetaan, että seuraavien 30-40 vuoden aikana kansanmurhien, sisällissotien ja terrorismin uhka kasvaa Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-Idässä, muun muassa vesi- ja ruokapulan takia. ”Maksamme päästöjen vähentämisestä tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin. Jos maksamme myöhemmin, niin se merkitsee ihmishenkien menetystä.”

Eduskunnan kuppilassa tapasin Sauli Niinistön, joka kertoi että hänestä tulee puhemies ja ulkomisteriksi Ilkka Kanerva.

Vihreän eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokous, jossa päätimme hallitusohjelman hyväksymisestä ja ministerivalinnoista, kesti monta tuntia. Päätös hallitusohjelman hyväksymisestä oli yksimielinen, mutta vihreille tyypilliseen tapaan melkein jokainen halusi perustella sen, miksi kannattaa hyväksymistä. Hallitusohjelman talouspolitiikka sai aika paljon kritiikkiä. No, kun oikeistopuolueet muodotavat hallituksen valtaenemmistön, ei ole ihme jos talouspolitiikka on oikeistolaista. Työministeristä äänestettiin, kuten lehdissä on kerrottu.

Hallitusohjelman ydinvoimakirjauksesta, jota lehdistö on kovasti seurannut, ei juuri puhuttu. Kohdan sanamuoto on sama, jonka eduskunta on jo kertaalleen hyväksynyt. Loogisesti se ei sano enempää kuin ydinenergialaki, mahdollisten uusien ydinvoimaloiden lupaharkinnassa arvioidaan, onko rakentaminen yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Hallitusohjelma ei siis takaa ydinvoimaloille mitään lupaa-automaattia.

Käytännön elämän kannalta ratkaisevaa on se, että edistetäänkö uusiutuvaa energiaa ja energian säästöä vai leikisti. Tähän asti esimerkiksi tuulivoimaa on Suomessa edistetty vain leikisti, ja niinpä olemme alan eurooppalainen hännänhuippu yhdessä kääpiövaltio Luxemburgin kanssa. Jos uusiutuvia ja säästöä edistetään oikeasti, uutta ydinvoimalaa ei tarvita. Jos edistetään vain leikisti, tarvitaan kuudes ydinvoimala, eikä sekään riitä.

Janina Andersson kertoi erään kokoomuslaisen kehuneen hänelle Ville Niinistöä tosi kovaksi ja taitavaksi neuvottelijaksi, ”siinä teillä on vihreä nuori Mauri Pekkarinen”. Vieressäni istunut kansanedustaja kuiskasi: ”Molemmilla on yhtä kuohkea tukka.”