”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vihdoinkin kenkää Kanervalle valiokunta kuulusteli komissaariehdokasta

Kanerva sai kenkää, eikä yhtään liian aikaisin. Kun tänään kerroin joillekin kollegoille, että seksitanssijalle satoja tekstiviestejä lähettänyt ulkoministeri sai kenkää vasta, kun osa tekstiviestien sisällöstä oli julkistettu, he eivät olleet uskoa korviaan.

Alex Stubbista tuli ulkoministeri, lämpimät onnittelut hänelle! Sattumalta juuri samana päivänä AFCO eli parlamentin perustuslakivaliokunta käsitteli Alexin ehdotuksen lobbauksen säännöistä. Stubbin linja hävisi äänestyksessä. Valiokunnan enemmistö kannatti sitä, että perustetaan pakollinen lobbarien rekisteri, vaikka esittelijä Stubb oli ollut vapaaehtoisen rekisterin kannalla. Valiokunta vaati, että lobbausorganisaatioiden on tehtävä myös julkisesti selkoa rahalähteistään, vastaavalla tavalla kuin USA:ssa. Esittelijä itse oli Suomessa. Ja tietenkin asian esittelijä europarlamentissa vaihtuu, kun Alexin jäsenyys parlamentissa päättyy ministerinimityksen myötä.

Ympäristövaliokunta kuulusteli Androula Vassiliouta, jonka Kyproksen hallitus on nimennyt uudeksi komissaariksi, kun edellinen terveyskomissaari Kyprianou nimitettiin ulkoministeriksi. Rouva Vassiliou on tosi mielenkiintoinen tyyppi. Hän on ollut muun muassa presidentin puoliso, kansanedustaja ja Kyproksen bisnesnaisten järjestön puheenjohtaja. Komissaarinimitys astuu voimaan vasta kun parlamentti on hyväksynyt sen ja siksi tämä kuulustelu. Vassiliou vaikutti topakalta, napakalta ja myös sangen asiantuntevalta. Itse kysyin mitä mieltä hän on suunnitelmista ruveta käyttämään kloonattuja eläimiä lihan ja muiden elintarvikkeiden tuotantoon. Kloonauksenhan tiedetään olevan eläimille sangen kivuliasta. Vassiliou vastasi, että USA:n ruokaturvaviranomaisen antama hyväksyntä kloonattujen eläinten käytölle ruoan tuotannossa ei ole tarinan loppu. Hänen mielestään asia ei ole kiinni pelkästään siitä, onko ihmisten turvallista syödä kloonattujen eläinten lihaa yms., vaan eläinsuojelunäkökohtia tulee tarkastella ihan omana asianaan. Hyvä! Ruotsalainen Jens Holm kysyi transrasvoista, jotka Tanska on kieltänyt. EU:n komissiohan ei halua sallia tätä kieltoa. Vassiliou sanoi, ettei halua antaa Tanskalle poikkeusta, sen sijaan hän haluaa selvittää, pitäisikö transrasvat kieltää koko EU:ssa. Toivottavasti kielletään, sanon minä.

Parlamentin väliaikainen ilmastovaliokunta äänesti ensimmäisestä osaraportista, jossa kommentoitiin ilmastontutkimuksen tuloksia. Raporttiehdotukseen oli jätetty jonkin verran ilmastoskeptikkojen muutosehdotuksia, mutta ne kaatuivat kaikki.

Päivän tapaamisten joukossa oli myös Japanin suurlähettiläs, hän esitteli Japanin ”Cool Earth 50”-ohjelmaa, siis ilmasto-ohjelmaa. Lähettiläs kertoi muun muassa, että 1970-luvun alusta Japanin reaalinen BKT on kasvanut yli kaksinkertaiseksi, mutta teollisuuden energiankulutus on pysynyt suunnilleen samana. Vuonna 2004 energiankulutus oli vähän alle vuoden 1973 tason. Ottakaa oppia kaikki te, joiden mielestä energiankulutuksen kasvu Suomessa on luonnonlaki!

Euroopan biodieseljärjestö on paljastanut kyseenalaisen biopolttoainekaupan, jossa rahastetaan maataloustukiaisilla. Ensin biodieseliä viedään Euroopasta USA:an, jossa siihen lisätään siellä tuotettua biodieseliä, josta hyvästä tuottajat rahastavat parisenkymmentä senttiä litralta maataloustukiaisia, myös siitä osasta, joka on valmistettu Euroopassa. Sitten se kuljetetaan takaisin Eurooppaan ja myydään alle torihintojen. Tämä tukiaisten väärinkäyttö paljastui, kun alettiin etsiä syytä siihen, miksi Britannian, Saksan ja Espanjan biodieselintuottajat ovat vaikeuksissa vaikka biodieselin markkinahinta on korkea.