”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vielä kerran jääkävely

Hesarissa Martti Tiuri väittää, että Suomi on uusiutuvan energian edelläkävijä. Ikävä kyllä se ei enää ole totta. Hän väittää, että EU-maiden ilmastoansioiden paremmuusjärjestys, jossa Ruotsi on ykkönen ja Suomi aika hännillä, ottaa huomioon vain sen, paljonko viime vuosina on lisätty uusiutuvaa energiaa, eikä lainkaan sitä, paljonko sitä on vanhastaan. Eikö Tiuri tiesä, että Ruotsissa uusiutuvan energian osuus on myös ennestään korkeampi kuin Suomessa? Siitä huolimatta Ruotsi on myös lisännyt uusiutuvaa energiaa todella paljon päättäväisemmin kuin Suomi. Tiuri toteaa myös, että Ruotsin Kioto-tavoite on +4 % eli se saa kasvattaa päästöjään 4 %. Hän unohtaa sen, että maa on vapaaehtoisesti sitoutunut 8 % tiukempaan tavoitteeseen eli siihen, että Kioto-vuosina 2008-2012 päästöjen keskiarvo on 4 % alempi kuin vuonna 1990.

Läksimme käväisemään mökillä Kuhmoisissa. Orivedellä näkyi joutsenia.

Mökkitontille oli syntynyt uusi puro, se lorisi äänekkäästi. Puuseen yläpuolella se jakautui kahteen jättäen puuseen saarelle. Myös saunan edestä ja takaa lorisi puro. Uskaltauduimme järven jäälle kävelemään, todennäköisesti viimeistä kertaa tänä vuonna. Otin kyllä jäänaskalit mukaan.

Kävin läpi lukematta jääneitä lehtiä. Hbl on kertonyt 10.3. että kysyttäessä suomalaisilta, mikä on paras tapa suojella ilmastoa, 41 % vastaa uusiutuva energia, 22 % energian säästö ja vain 12 % vastaa ydinvoima. Kansan suosima paremmuusjärjestys on siis kovasti sama kuin vihreillä.

Yhdessä vanhassa Aamulehdessä KTM:n yli-insinööri sanoo, että Suomen kasvihuonekaasupäästöt vähenisivät 75 000 omakotitalon verran, jos hehkulamput kiellettäisiin.