Verkkolehti Apilan kysely suomalaisille Euroopan parlamentin jäsenille
Verkkolehti Apilan kysely suomalaisille Euroopan parlamentin jäsenille 3. syyskuuta 2007:
1. Pitäisikö Suomessa siirtyä Euroopan parlamentin jäsenten vaaleissa useamman vaalipiirin malliin?
SH: ei
2. Miten Suomen hallitus on onnistunut EU-politiikassaan?
SH: EU-politiikassa on niin monta aluetta että yleisarvosanaa on vaikea antaa. Sitä paitsi hallitus on istunut vasta muutaman kuukauden.
3. Miten Euroopan unionia tulisi mielestänne uudistaa?
SH: Esimerkiksi ainakin kansanäänestykset ja kansalaisaloite pitäisi ottaa käyttöön.
4. Tarvitseeko EU oman presidentin?
SH: Minun on vaikea hahmottaa, mihin sitä tarvittaisiin, ainakaan mitenkään välttämättä. Meillä on jo komission puheenjohtaja ja ministerineuvoston puheenjohtaja.
5. Mitkä ovat Euroopan unionin laajentumisen rajat? Mitkä maat voisivat mahdollisesti vielä tulla mukaan EU-yhteisöön?
SH: En halua olla lyömässä lukkoon maantieteellisiä rajoja, koska maailma voi muuttua tavalla, jota ei nyt pysty ennakoimaan. Jos Turkki aidosti täyttää jäsenyyden kriteerit, se on mielestäni tervetullut jäseneksi silloin, mutta ei ennen.
6. Euroopan unioni on sitoutunut ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin muun muassa omia päästöjä vähentämällä ja päästökaupan kautta. Toisaalta esimerkiksi Yhdysvallat ja Aasian maat eivät ole vähennyksiin sitoutuneet. Onko EU:n toimet ilmastonmuutostoimet hätiköityjä ja mitkä ovat unionin mahdollisuudet vaikuttaa globaaliin asennemuutokseen?
SH: Globaali asennemuutos on käynnissä kovaa vauhtia ja EU:n päättäväisyys ilmastonsuojelussa on keskeinen sitä eteenpäin vievä tekijä, tätä pitää jatkaa.
7. Miten Euroopan unionin olisi kehitettävä suhteitaan Venäjään (kaupalliset suhteet, ihmisoikeudet)?
SH: Painottaisin ihmisoikeuksia ja demokratiaa Venäjä-suhteissa nykyistä enemmän. Energiaomavaraisuutta EU kehittää parhaiten investoimalla uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen