”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vastine Ilkassa: Tutkijoiden arvioitava turpeen päästöt

Eija-Riitta Korholan haastattelussa (Ilkka 10.7.2011) arvosteltiin vihreiden suhtautumista turpeeseen. Korhola sotki puurot ja vellit pahasti ja moneen kertaan.
 
Ensinnäkin turpeen päästöluokituksessa ei ole kyse sen käytön kieltämisestä tai sallimisesta. EU ei kiellä turvetta, päästöt pitää vain arvioida rehellisesti.
 
Toiseksi minkä tahansa polttoaineen päästöt tulee arvioida tieteellisesti, eikä siihen pidä sotkea politiikkaa, ei vaikka sekä Vapo että Korhola ovat sitä yrittäneet. Vapo ajoi vuosikausia sitä, että turve luokiteltaisiin uusiutuvaksi poliittisella päätöksellä. Korhola on ajanut samaa EU-parlamentissa. Korhola saikin vuonna 2001 parlamentin valiokunnan enemmistön tässä puolelleen, mutta varsinaiseksi EU-päätökseksi hänen linjansa ei koskaan edennyt. Onneksi, sillä muuten olisimme saattaneet EU:n naurunalaiseksi muun maailman silmissä. Viimeksi asiaa käsiteltäessä, vuonna 2008, parlamentin enemmistö piti kiinni siitä, että turpeen päästöjen luokittelu kuuluu tutkijoille, ei poliitikoille.
 
YK:n alainen ilmastonmuutospaneeli IPCC selvitti turpeen päästöt viime vuosikymmenellä. IPCC päätyi luokittelemaan turpeen omaksi luokakseen ”turve” erilleen fossiilisista polttoaineista, joihin kuuluvat kivihiili, öljy ja maakaasu. Turpeen polton päästöarvion IPCC piti kuitenkin entisellään eli kivihiilen veroisina.
 
Ilmastonsuojelussa on kyse koko maapallosta. On tärkeää noudattaa yhteisiä periaatteita päästöjen mittaamisessa. Jos eri maat ja maaryhmät saisivat tehdä omia poliittisia päätöksiään eri polttoaineiden päästöistä, niin seuraavaksi puolalaiset ajaisivat kivihiilen luokittelua uusiutuvaksi ja saudit öljyn.
 
Suomen energiaomavaraisuutta ajetaan kestävimmin ja viisaimmin investoimalla kotimaiseen aidosti uusiutuvaan energiaan, kuten puuhakkeeseen ja tuulivoimaan, sekä energian säästöön uusien fiksujen teknisten ratkaisujen avulla.
 
Satu Hassi
Euroopan parlamentin ja sen ympäristövaliokunnan jäsen
Julkaistu Ilkassa 15.7.2011 http://bit.ly/peisIX