Vapaaseen liikkuvuuteen kuuluu sama palkka samasta työstä, lentolippumainoksiin todelliset hinnat
Täysistunto: Vapaaseen liikkuvuuteen kuuluu sama palkka samasta työstä, lentolippumainoksiin todelliset hinnat
Sää näyttää olevan kirkastumassa.
Vanha tuttavani Portugalin pääministeri Jose Socrates esitteli istunnossa Portugalin puheenjohtajuusohjelmaa. Hänhän oli ympäristöministeri samaan aikaan kuin minä. Ikävä kyllä en ehtinyt kuuntelemaan häntä, aamukahdeksasta alkaen oli muita kokouksia.
Energiakomissaari Piebalgsin infoa teollisuusvaliokunnan jäsenille sen sijaan ehdin kuuntelemaan. Hän kertoi muun muassa, että ekokriteereitä ollaan kehittelemässä katuvalaistukselle, ja myös toimistojen ja kotien valaistukselle. Myös energiamerkinnät tullaan ulotettamaan uusiin tuoteryhmiin. Esimerkiksi pesukoneiden ja jääkaappien energiankulutus onkin alentunut huomattavan paljon sen jälkeen, kun energiamerkinnät tulivat niihin. Sen sijaan esimerkiksi telkkareista ne puuttuvat. Kuinka ollakaan, uudet taulutelkkarit ovat sähkösyöpömpiä kuin vanhat.
Strasbourgissa tulee aina ostettua Guardian. Tänään siinä on kriittinen juttu uudesta villityksestä, maustetuista vesistä. Niitähän markkinoidaan terveellissyysmielikuvilla ja ne ovat vieneet markkinoita värjätyiltä ja hiilihapotetuilta limsoilta. Tosiasiassa maustevedet ovat sokeri- ja lisäainepommeja. Tyypillisessä maustevedessä on sokeria 8-9 sokeripalan verran puolen litran pullossa. Veden ja sokerin lisäksi niissä on teollisia aromikemikaaleja.
Täysistunnon alussa puhemies Pöttering luki julkilausuman, jossa vaadittiin Libyaa vapauttamaan kuolemaan tuomitut bulgarialaiset sairaanhoitajat ja palestiinalainen lääkäri.
Äänestys kesti tosi kauan. Se keskeytettiin kahdelta, vaikka kaikkia asioita ei vielä oltu äänestetty. Luultavasti monella muullakin kuin minulla oli siinä vaiheessa kiljuva nälkä. Parlamentti muun muassa tuki EU:n hallitustenvälisen konferenssin eli HVK:n kutsumista koolle uudistamaan perussopimuksia. Enemmistö ei tukenut sitä, että parlamentti olisi vaatinut HVK:n asialistalle myös parlamentin toimipaikkaa. Harmi!
Työlakien modernisointia koskeneessa äänestyksessä meni läpi vihreiden ehdotus, että vapaaseen liikkuvuuteen pitää kuulua sama palkka samasta työstä. Parlamentti hyväksyi lentoliikenteen sääntöjen tarkistuspaketin. Parlamentti haluaa, että lentoyhtiöt kertovat lippuja mainostaessaan ja myydessään koko hinnan, mukaan lukien kaikki verot, lentokenttämaksut ynnä muut hinnan julkaisuhetkellä tiedossa olevat maksut. Toisin sanoen lentoyhtiöiden pitää lopettaa kuluttajien hämääminen hinnoilla joiden päälle tulee jos jonkinlaisia lisämaksuja.
Seuraavaan päivään siirtyi muun muassa EU:n meristrategia.
International Herald Tribune on jo vuosia kirjoittanut presidentti Bushista tosi kärkevästi, mutta myös perustellusti. Tämänpäiväisessä pääkirjoituksessaan lehti arvostelee Bushin allekirjoittamaa “presidentin määräystä”, jolla presidenttien ja varapresidenttien paperit pidetään salassa, kunnes presidentti itse tai heidän perillisensä hyväksyvät julkaisemisen. Vuonna 1978 Nixonin Watergate-skandaalin jälkimainingeissa säädettiin laki, jolla määrättiin presidenttien paperit julkisiksi 12 vuoden jälkeen. Bush on siis määräyksellään peruuttanut tämän. Aivan käsittämättömän tökeröä! Mutta demokraattienemmistöinen edustajainhuone on ylivoimaisella enemmistöllä kumonnut Bushin määräyksen ja näyttää siltä, että senaattikin asettuu samalle kannalle. Hyvä!
Lehden toinen pääkirjoitus arvostelee poliitikkoja, jotka tanssivat NRA:n (National Rifle Association, kansallinen kivääriliitto) pillin mukaan. Heitä on yli puoluerajojen. Vuonna 2003 säädetty laki vaikeuttaa poliisin ja paikallisviranomaisten pääsyä käsiksi rikoksissa käytettyjä aseita koskeviin tietoihin. Nyt senaatin valiokunnan enemmistö on hyväksynyt tähän uskomattomaan lakiin muutoksen, joka entisestään vaikeuttaa poliisin tiedonsaantia liittovaltion aseostotiedostoista, kun he jäljittävät laitonta asekauppaa. Tietoja hankkiville poliiseille voi rapsahtaa jopa vankeustuomio. On tuota USA:a tosi vaikea ymmärtää.
Guardian kertoo paavi Benedictus XVI:n ilmoittaneen, etteivät protestanttikirkot ole oikeita kirkkoja vaan vain uskonnollisia yhteisöjä, eivätkä protestanttipapit oikeita pappeja, eli heillä ei ole oikeutta jakaa ehtoollista. Sama paavi haluaa peruuttaa 1960-luvulla tehdyn messu-uudistuksen, eli messujen kieleksi takaisin latina ja että pitkäperjantain jumalanpalvelukseen takaisin juutalaisia solvaava rukous. Anteeksi nyt vain, missä maailmassa ja millä aikakaudella arvoisa paavi oikein elää?
Jouduin tuuraamaan ympäristövaliokunnan puheenjohtajaa kolme tuntia kestäneessä kokouksessa, jossa käsiteltiin parlamentin työtapojen uudistamista. Samalla porukalla syötiin vielä illallinen, jossa keskustelua jatkettiin. Etukäteen ajattelin, että tämä on tappavan kuivaa, mutta itse asiassa keskustelu oli mielenkiintoinen.