”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vanhat rötisköt nurin ja sitten Unescon listalle!

Aamulehti kertoo, että Tampere havittelee Tammerkosken rannoista Unescon maailmanperintökohdetta. Sallikaa minun nauraa! Reilut 20 vuotta sitten Tammerkosken rannoilla oli vielä Pohjoismaiden suurin yhtenäisenä säilynyt punatiilinen tehdasalue, 1800-luvun alusta lähtien rakentunut. Jo 1980-luvulla purettiin Verkatehdas ja rakennettiin 18-kerroksinen hotelli Ilves ja lasinen ostoshelvetti Koskikeskus. Ja aivan äskettäin pantiin maan tasalle Finlaysonin värjäämö, yksi Tampereen vanhimmista rakennuksista. Ja sitten ei kun hakemus Unescon maailmanperintölistalle!

Vihreä Lanka kertoo, että uusi European Business-lehti esittelee 50 menestyvää yritystä, jotka ovat ilmastonmuutoksen torjunnan kärjessä. Joukossa ei ole yhtään suomalaista eikä yhtään ydinvoimayhtiötä.

Hesari kertoo, että iäkkäälle pohjanmaalaismiehelle luetaan ensi viikolla käräjillä syyte metsän hävityksestä, koska hän on hakannut metsäänsä liian luonnonmukaisesti. Tarkastajien mukaan taimitiheys on liian pieni. Taimiksi ei lueta nuoria kuusia, jotka ylittävät tietyn kokorajan.

Viranomaiset vievät siis käräjille, jos joku hoitaa metsäänsä liian luonnonmukaisesti. Sen sijaan sitä katsotaan läpi sormien, jos metsänomistajat laiminlyövät hakkuiden ennakkoilmoitukset, joiden perusteella ympäristöviranomaiset voisivat tarkistaa, onko aluella esimerkiksi liito-oravan pesiä tai muita suojeltavia kohtia. Tästähän tuli muutama vuosi sitten tutkimus, että valtaosa metsälain luonnonsuojelupykälien rikkomisista ei koskaan etene edes syyttäjälle asti.

Illansuussa olin hautajaisissa. Nuoremman tyttäreni hyvän ystävän äiti kuoli yllättäen joulun alla. Vainaja kuului minunkin ystäväpiiriini 1980-luvulla, jolloin olin muuttanut Pispalaan monien muiden pienten lasten vanhempien tavoin, lapset ja vanhemmat kuuluivat samaan ”kyläyhteisöön”. Itse kuolema oli yllättävä ja hyvin surullinen, mutta hautajaisten tunnelma oli tosi lämminhenkinen.