”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Valiokunta kiisteli transrasvoista komission kanssa

Talvipakkasillakin tuulee, ilmenee Suomen ilmatieteen laitoksen julkaisemasta väliraportista. Tuuliatlaksen eli Suomen tuuliolojen kartoituksen väliraportin luovuttanut professori Tammelin ilmatieteen laitokselta totesi, että ”väite, että talvipakkasilla ei tuule lainkaan, voi olla totta maan pintatasossa sisämaassa, mutta ei merialueilla eikä tuntureilla.”

Kun aamulla kävelin kohti ympäristövaliokunnan kokoussalia, törmäsin irlantilaiskollega Avril Doyleen. Myös hän oli kiinnittänyt huomiota siihen, että kokoussalin ja aulatilojen suunnittelussa ei näköjään ole ajateltu energian säästöä. Avril harmitteli sitä, että sadoissa lampuissa oli valo, vaikka oli päivä.

Valiokunta käsitteli muun muassa vastuuvapauksien myöntämistä ympäristö- ja ruoka-alan EU-virastoille vuodelta 2007 ja antoi kemikaalivirastolle nuhteet siitä, että viraston tietokoneohjelmisto ei ole valmistunut läheskään sellaisena ja siinä aikataulussa kuin piti. Kun virasto virallisesti aloitti toimintansa viime kesäkuussa, valtava määrä kemikaalien rekisteröintiin liittyvää työtä, joka piti hoitaa tietokoneilla, jouduttiin tekemään käsin. Tämä johtuu osittain kemikaaliviraston johdon ja sitä ennen EU:n komission yrityspääosaston laiminlyönneistä, jossa sielläkin asiaa hoiti kemikaaliviraston nykyinen johtaja Dancet.

Valiokunta keskusteli nanomateriaaleja koskevasta direktiiviehdotuksesta. Esittelijä, vihreä ruotsalaismeppi Carl Schlyter kertoi esimerkkinä hajuttomina mainostetuista sukista, jotka on käsitelty nanohopealla. 90 % noista nanokoon hopeahiukkasista voi mennä pesuveteen. Ei tiedetä, mitä bakteereita tappavat hopeahiukkaset aiheuttavat esimerkiksi vedenpuhdistamoille, joiden prosessit suurelta osin perustuvat erilaisten ”likaa syövien” mikrobien toimintaan.

Ruotsalainen demarimeppi Åsa Westlund huomautti teollisuuden mainostavan kuluttajille nanomateriaalien avulla saatavia uusia upeita ominaisuuksia. Samaan aikaan teollisuus sanoo lainsäätäjille, että nanomateriaalit ovat vanhoja tuttuja aineita, eikä niiden turvallisuutta siis tarvitse tutkia. Molemmat väitteet eivät voi yhtä aikaa olla totta.

Valiokunta kävi keskustelun myös siitä, tulisiko teollisten transrasvojen käyttö kieltää ruoissa. Valiokunnan tilaaman asiantuntijaselvityksen mukaan transrasvojen terveyshaitat ovat ilmeisiä. Erityisen selvästi ne lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta viitteitä on myös siitä, että niillä on yhteys diabetekseen ja mahdollisesti myös joihinkin syöpiin, neurologisiin ongelmiin sekä silmä- ja maksasairauksiin. Kun Tanskassa vuonna 2003 kiellettiin elintarvikkeet, joissa teollisten transrasvojen osuus on yli 2 %, elintarvikkeiden hinnat eivät nousseet eikä muitakaan haittoja ilmennyt.

Komission edustajan väistelevät vastaukset olivat kuin suoraan roskaruokafirman lobbausnuoteista. Toisaalta hän sanoi, että parasta on vain jatkaa teollisuuden rohkaisua vähentämään transrasvoja vapaaehtoisin toimin. Toisaalta hän kyseenalaisti koko transrasvojen vähentämisen tarpeen sanomalla, että ne voidaan korvata tyydytetyillä rasvoilla, jotka eivät nekään ole terveellisiä. No, valiokunnan saaman selvityksen mukaan näin ei ole tapahtunut siellä missä transrasvat on kielletty. Komission mukaan se, mikä on mahdollista Tanskassa, ei välttämättä ole mahdollista koko EU:ssa. Brittikonservatiivi John Bowis kysyi, miksi Tanskan esimerkkiä ei voitaisi seurata muualla. Minä täydensin tähän, että jos Tanskan lisäksi New York, Peking ja Kalifornia muun muassa pystyvät kieltämään tai rajoittamaan transrasvoja, miksi EU ei pystyisi. Sanoin, että tuoreen suomalaisen selvityksen mukaan erityisesti lapsiperheissä syödään paljon kaikkein epäterveellisimpiä teollisia elintarvikkeita, on ongelma. Ruotsalainen Åsa Westlund sanoi samaa, erityisesti monissa lapsiperheissä teollisten transrasvojen saanti on epäterveellisellä tasolla.

Valiokunta sanaili komission kanssa myös siitä, saako yksittäinen jäsenmaa kieltää transrasvat. Komissiohan ryhtyi ensin rapsumenettelyyn transrasvat kieltänyttä Tanskaa vastaan, mutta antoi sitten asian olla. Valiokunnalle komissio kuitenkin sanoi, että EU:n sisämarkkinoilla yksittäinen jäsenmaa ei tällaisia kieltoja saisi säätää.

Ruotsalainen vihreä meppi Carl Schlyter viittasi Marylandin yliopiston tutkimukseen, jonka mukaan juuri köyhien lasten perheet syövät liikaa transrasvoja ja tämä aiheuttaa ylipainoa ja jopa sydänoireita jo nuorille.

Lounasta söin taas saksalaisen kristillisdemokraatin Peter Liesen järjestämällä infolounaalla. Siellä esiteltiin dieselautojen pakokaasujen puhdistustekniikkaa. Saksalainen HJS-firma esitteli tuottamiaan hiukkassuodattimia, joilla dieselmoottorin palamisprosessissa syntyvät pienhiukkaset saadaan kokonaan pois, kuten myös typen oksidit. ”Näitä tuotteita markkinat eivät levitä yksin, vain lainsäädäntö luo niille markkinat”, sanoi firman toimitusjohtaja. Niinpä, ympäristölainsäädäntö myös luo markkinoita ja työllisyyttä. Vaikka autoteollisuus itkee, että tiukkenevat saasterajat tuottavat heille lisää kuluja, tiukkenevat ympäristönormit myös työllistävät.

Reuters kertoo Italian kaksinkertaistavan aurinkosähköntuotantonsa tänä vuonna. Eipä hullumpaa! Aurinkosähkön tuotantokapasiteettia aiotaan rakentaa tänä vuonna ainakin 250 megawattia. Se on paljon enemmän kuin Suomessa on tuulivoimaa kaiken kaikkiaan.

Google tarjoaa apuaan ilmastonsuojeluun – ehkä huolestuneena siitä kritiikistä, mikä on tullut google-tietohakujen kuluttamasta energiasta. Google tarjoaa nettityökalua, joka ottaa vastaan tietoa älykkäistä sähkömittareista, ja auttaa kuluttajia analysoimaan sähkönkulustaan, siis ottamaan selvää, mikä laite kotona törsää sähköä, ja kuluuko jossain sähköä turhan päiten. Hyvä! Tämä on siis ”smart grid” –tekniikan eli älykkäiden sähköverkkojen kehittämistä.

Pohjois-Irlannin ympäristöministeri Sammy Wilson on kieltänyt mainoskampanjan, jolla olisi kehotettu ihmisiä toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, koska ei usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Voi hyvät hyssykät! Vihreät ja Frends of the Earth vaativat Wilsonin eroa. En kylläkään ymmärrä, miten kukaan ministeri voi kieltää yhtään mitään mediamainoskampanjaa.