”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Valiokunta ei halua sallia kuluttajien huijaamista lihaliimalla

Ympäristövaliokunta, joka EU-parlamentissa vastaa myös terveys- ja ruokalainsäädännöstä, äänesti tänään aamupäivällä tuntikausia, pääasiassa lääkeväärennöksiä ja lääkkeiden turvallisuutta koskevasta lainsäädännöstä.

Mutta mielenkiintoisuudessa yksi äänestys oli ylitse muiden. Se koski ainetta nimeltä trombiini, jonka käytön EU komissio haluaisi sallia. Trombiini on eräänlainen lihaliima. Sillä voidaan liimata pienempiä lihapalasia yhteen niin että se näyttävät isolta lihapalalta, esimerkiksi pihviltä tai paistilta.

Asiantuntijoiden mukaan trombiini ei ole terveydelle vaarallinen. Se valmistetaan syötäväksi kelpaavista eläintuotteista. Pointti on, että sillä huijataan kuluttajia. Ruoan lisäaineita koskeva EU-asetus (1333/2008, artikla 6) nimittäin asettaa ruoan uusien lisäaineiden hyväksymiselle joukon kriteereitä. Niihin kuuluvat se, että lisäaineesta on kuluttajalle etua ja se että aineen avulla ei johdeta kuluttajaa harhaan. Trombiinin hyväksyminen rikkoo tätä päivänselvästi. Sen takia vihreät ja vasemmisto sen hyväksymistä vastaan.

Tämä asia on käsitelty niin sanotussa komitologiassa, joka kuuluu EU-käsiteviidakon pahimpiin abrakadabroihin. Kun säädetään varsinaista EU-lakia, direktiiviä tai asetusta, voidaan myös antaa valtuudet tehdä lain soveltamisesta tarkempia päätöksiä nopeammassa komitologiamenettelyssä. Komitologiassa vahvin toimija on EU-komissio. Jos jäsenmaiden määräenemmistö vastustaa päätöstä, se menee nurin. Myös parlamentti voi kumota komitologiapäätöksen.

Tänä aamuna siis äänestettiin, kannattaako valiokunta trombiinipäätöksen kumoamista. Ennen äänestystä kuulin ilokseni, että myös liberaalit olivat liittyneet trombiinin vastustajien joukkoon. Niinpä valiokunnan selvä enemmistö haluaa kumota trombiinipäätöksen. Seuraavaksi asia menee täysistunnon käsiteltäväksi. Jos parlamentin jäsenten enemmistö on samalla kannalla (läsnäolijoiden enemmistö ei riitä), trombiinia ei sallita.

Poimintoja uutisvirrasta:

Tämän vuoden maaliskuu on satelliittimittausten mukaan lämpimin maaliskuu, joka koskaan on mitattu sen jälkeen kun lämpötilan satelliittimittaukset alkoivat. Väitteet siitä, että ilmaston lämpeneminen olisi pysähtynyt, voi siis unohtaa. Yhdysvaltojen NASA ennustaa El Niño-ilmiön kehittyvän siten, että kuluvasta vuodesta voi tulla mittaushistorian kaikkien aikojen kuumin vuosi.
http://climateprogress.org/2010/04/12/global-cooling-hottest-march-on-record-nasa-uah-rss-satellite-data/

Guardian-lehti paljasti viime viikolla (21.4.), että iso eurooppalainen kemianteollisuusyritys Solvay lobbaa USAn ilmastolakia vastaan – vaikka Euroopassa kemianteollisuus jarruttaa ilmastonsuojelua sillä perusteella että EUn yksipuoliset toimet ovat pahasta. Solvay on keskeinen jäsen Euroopan kemianteollisuuden kattojärjestössä CEFICissä, joka on todella ponnekkaasti lobannut EUn ilmastolainsäädännön vesittämiseksi.

Aikaisemmin tuntematon lobbausryhmä Coalition for Responsible Regulation (CRR) on ryhtynyt USAssa aktiivisesti kampanjoimaan, jotta sikäläinen ympäristövirasto (Environmental Protection Agency) ei saisi valtuuksia rajoittaa hiilidioksidipäästöjä. USAn Clean Air Act nimittäin antaa virastolle valtuudet rajoittaa sellaisia päästöjä, jotka vaarantavat ihmisen terveyden. Hiilidioksidipäästöjen on äskettäin todettu aiheuttavan terveydelle vaaraa. Nyt joukko osavaltioita ja suurteollisuusryhmiä yrittää saada tämän kumottua oikeusteitse. Ja yllätys, yllätys, eurooppalainen kemianteollisuusjätti Solvay on liittynyt tähän joukkoon. Mainitun CRRn osoitteeksi ilmoitetaan Solvayn Houstonin toimisto.

Veikkaan, että Solvay-yhtiön perustaja, belgialainen Ernest Solvay pyörii haudassaan. Hän oli nimittäin 1900-luvun alussa tärkeä tieteen tukija. Hän järjesti ja kustansi niin sanottuja Solvay-konferensseja, joissa tapasivat toisiaan sen ajan tieteen huiput, kuten Albert Einstein, Marie Curie, Max Planck ja vastaavat. Uskonpa, että jos hän eläisi vielä, hän kuuluisi niiden bisnesjohtajien joukkoon, jotka haluavat kuunnella tutkijoiden varoituksia ilmastonmuutoksesta ja olisivat etunenässä toteuttamassa vihreää teollista vallankumousta ja näin mahdollistamassa sitä, että ihmiskunnalla on tulevaisuus.