”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vaarallisimmat torjunta-aineet poistuvat käytöstä

Tämän aamun uutisten mukaan Venäjä on aloittanut kaasuntoimitukset Ukrainan kautta EU:hun. Saa nyt nähdä, miten käy, koko touhuhan on ollut varsinaista ei juu vaarinhousut -peliä.

Parlamentin täysistunto äänesti kahdesta laista, jotka koskevat maatalouden torjunta-aineita, eli siis tuholaismyrkkyjä ja sen sellaisia. Terveydensuojelun näkökulmasta tulos on suuri parannus. Toinen näistä koski torjunta-aineiden käyttösääntöjä. Sen mukaan EU:n jäsenmaiden on asetettava itselleen tavoitteet torjunta-aineiden määrän vähentämisessä. Toinen laki koskee sitä, mitä torjunta-aineita ylipäänsä saa myydä ja käyttää. Viimeksi mainitun raportööri on vihreä saksalaiskollega Hiltrud Breyer. Hän sai parlamentin ja ministerineuvoston neuvotteluissa läpi sen, että syöpää, perimän muutoksia ja heldemättömyyttä aiheuttavat myrkyt poistuvat automaattisesti myynnistä, samoin hormonihäiritsijät sekä pysyvät ja elimistöön kertyvät kemikaalit, sekä myös mehiläisille haitalliset aineet. Nämä aineet poistuvat markkinoilta sitä mukaa, kun niiden nykyiset käyttöluvat umpenevat. Tosi hienoa! Suoraan sanoen on aika kamalaa, että tällaisia aineita on tähän asti saanut kylvää pelloille.

Maatalouden lobbausjärjestöt, erityisesti Britanniasta, ovat pelotelleet näiden tiukennusten romauttavan ruoan tuotannon Euroopassa. Tämä on lievästi sanottuna liioittelua. Sitä paitsi määräaikaisia poikkeuslupia voidaan myöntää, jos jotakin viljelykasvia jossain jäsenmaassa uhkaa tuholaiskanta, johon sallitut torjunta-aineet eivät tepsi. Parlamentti sai läpi myös sen, että muun muassa naapurien ja vesilaitosten pitää saada tietää, mitä mömmöjä pelloille levitetään.

Bush on eilen pitänyt jäähyväislehdistötilaisuuden ja sanonut, että oli ”merkittävä pettymys”, kun Irakissa ei ollutkaan joukkotuhoaseita. Mielestäni arvon herran ajattelu heittää pahasti häränpyllyä. Oli tietenkin kolaus hänen arvovallalleen, että Irakissa ei ollutkaan väitettyjä joukkotuhoaseita. Mutta olihan se nyt maailman ja Yhdysvaltojenkin turvallisuudelle suunnattoman paljon parempi, ettei joukkotuhoaseita ollutkaan.

Australiassa hait ovat yhden vuorokauden aikana hyökänneet kolme kertaa ihmisten kimppuun. Brittilehti Guardian antaa ohjeet mitä tehdä jos hai hyökkää. Jos et pääse pois vedestä, pysy rauhallisena, koska hai vainuaa pelon. Pidä haita silmällä, poispäin uituaankin se voi hyökätä uudestaan. Taistele, hakkaa hain kiduksia, silmiä, ja viimeisenä oljenkortena nenänpäätä. Jos olet jo hain hampaissa, hakkaa näitä paikkoja niin lujaa kuin pystyt ja kynsi hain silmiä ja kiduksia. Jos olet lähellä rantaa, ui lujaa mutta rauhallisesti, räiskyttely vain kiinnittää hain huomion. Yritä nostaa hain kidukset ilmaan. Yritä pitää raajat pystysuorassa, niin päin hain on vaikeampi purra. Hait yrittävät ennen syömistä repiä saaliin hajalle, jos siis olet jo hain hampaissa, estä sitä riepottelemasta itseäsi, tarraa haihin kiinni.

No, onpa siinä ohjetta kerrakseen. Tulee mieleen parikymmentä vuotta sitten taitelija Outi Heiskaselta kuulemani ohje siitä, mitä pitää tehdä, jos boakäärme hyökkää. Pitää nostaa kädet ylös ja vetää keuhkot täyteen ilmaa, koska käärmeen kietouduttua rintakehän ympärille ei enää pysty vetämään henkeä. Kun käärme alkaa syödä saalistaan päästä alkaen, pitää tarttua ylös nostetuilla käsillään käärmeen leukoihin ja repiä ne hajalle. En mene takuuseen tämän reseptin toimivuudesta. Toivottavasti ei tarvitse kokeilla kumpaakaan ohjetta.

Espanjassa kotimaan lentojen matkustajamäärät ovat viime vuonna pudonneet 20 %, kun matkustajat ovat siirtyneet nopeisiin juniin, joiden matkustajamäärät nousivat 28 %. Tämäpä mukavaa! Britanniassa taas väännetään kättä Heathrown lentokentän uudesta kiitoradasta. Kentän laajennuksen vastustajat vetoavat siihen, että se on räikeässä ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa. Iso joukko brittijulkkiksia on liittynyt kiitoradan vastustamiskampanjaan, he ovat kimpassa ostaneet vajaan puolen hehtaarin alueen kylästä, joka tultaisiin panemaan kiitoradan tieltä maan tasalle. Geoge Monbiot vastaa Guardianissa niille, jotka väittävät lentoliikenteen laajentamisen vastustajien olevan elitistejä, jotka haluavat kieltää köyhiltä lentämisen huvin. Monbiotin mukaan väestön rikkain kuudesosa ostaa yli puolet eli 54 % kaikista Britannian lentolipuista. Köyhin kuudesosa ostaa vain 5 %. Jakauma on suunnilleen sama myös halpalentoyhtiöiden kohdalla.