”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

”Vaalipiiriviikolla” Brysselissä

Aamulla oli lumisateen jäljiltä tosi kauniin valkoista ja lumista. Eilenhän Länsi-Euroopasta Helsinkiin matkaavia lentoja käännytettiin varakentille lumimyrskyn vuoksi. Idässä ja etelärannikolla tuhansia koteja jäi ilman sähköä. Onpa mukavaa, etten ollut eilen lentämässä Suomeen. Meillä Pispalan etelärinteellä tuulta ei eilen edes huomannut, mutta kun sunnuntaikävelyllä nousimme harjun laelle, kyllä huomasi.

Nyt on niin sanottu vaalipiiriviikko, mutta silti piti mennä Brysseliin, koska siellä on EU:n ilmastopakettiin liittyviä trilogeja, eli neuvotteluja parlamentin, ministerineuvoston ja komission välillä. Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Ouzky on poissa, joten joudun hänen sijaisenaan johtamaan puhetta useiden eri ilmastolakien neuvotteluissa.

Illalla oli trilogi autojen hiilidioksidipäästöistä. Tilanne oli tosi omituinen, raportööri Guido Sacconi kiemurteli kiemurtelemistaan, kun hän olisi halunnut livetä parlamentin valiokunnan äänestystuloksen mukaisista kannoista, mutta muiden poliittisten ryhmien edustajat eivät antaneet hänelle valtuuksia myönnytyksiin. Meppien keskinäisessä neuvottelussa brittiliberaali Chris Davies urputti, että hänet vuosi sitten haukuttiin lyttyyn, kun hänen johdollaan laadittiin parlamentin kannanotto autopäästöistä. Se oli kuitenkin paljon tiukempi kuin se malli, jonka Merkel ja Sarkozy nyt ovat sopineet ja johon Sacconi nyt haluaa taipua. Neuvottelu päättyi noin 23.30 ilman tulosta.

Poimintoja uutisvirrasta:

Portugal aikoo siirtyä vauhdikkaasti sähköautoihin. Maan hallitus on solminut sopimuksen Renaultin ja Nissanin kanssa siitä, että vuonna 2010 maassa tulee olemaan 320 sähköautojen latauspistettä ja seuraavana vuonna jo 1300. Hallitus vaatii, että vähintään joka viides valtion ja kuntien ostama auto on nollapäästökärry. Renault ja Nissan ovat luvanneet tuoda Portugalissa markkinoille sähköautot, joiden toimintasäde on 160 km, vuonna 2011 eli vuotta ennen kuin muualla.

Portugalin tavoite on tuottaa vuonna 2020 sähköstään 60 % uusiutuvilla. Ja Suomessa ajatellaan, että meillä on jo tehty ilmastopäästöjen vähentämiseksi kaikki mahdollinen.