Uutisia kesältä
Aamulla oli Europarlamentin tiedotustoimiston meppikahvit toimittajille. Siellä sanailtiin aika paljon geenimuuntelusta ja GM-elintarvikkeiden merkinnästä. viisumipolitiikan uudistamisesta.
Sain Brysselissä avustajiltani ison pinon loman aikana kertyneitä uutisia. Tässä muutamia:
New Economics Foundation on laskenut, mitkä maat tuottavat tehokkaimmin onnellisuutta pienimmillä hiilidioksidipääöstöillä, ja miten “onnellisuushyötysuhde” on vuosien varrella kehittynyt. Islanti on ranking-listan paras. Ruotsi ja Norja ovat myös kärjessä, Suomi sen sijaan on yksi rikkaitten Euroopan maiden huonoimmista, yhdessä Britannian ja Luxemburgin kanssa. Eurooppa kokonaisuutena tuottaa nyt vähemmän “onnellisia elinvuosia” fossiilipolttoainetonnia kohti kuin vuonna 1961. Vuodesta 1961 hiilidioksidipäästöt henkeä kohden ovat nousseet 70 % mutta elinajan odote vain 8 % ja ihmisten oma arvio onnellisuudestaan ei ole parantunut juuri lainkaan.
EU:n komissio ennustaa, että vuonna 2070 suurin osa EU-maista tulee kärsimään kuivuudesta, ilmastonmuutoksen takia. Komissio haluaa edistää säästävämpiä vedenkäyttömenetelmiä ja kyseenalaistaa esimerkiksi sen, onko kuivuudesta kärsivillä alueilla mieltä kasvattaa runsaasti kastelua vaativia viljelykasveja.
Kiina on kieltänyt julkaisemasta raporttia, jossa on arvioitu ympäristön saastumisen hintaa kansantaloudelle. Raporttia laati Kiinan ympäristösuunnitteluakatemia. Erityisesti paikallispomot ovat raivokkaasti vastustaneet raportin julkaisemista, he eivät halua kapuloita rattaisiin tehdas-, pato- ynnä muille projekteilleen. Vuotta 2004 koskeva aiempi julkaistu raportti arvioi, että ympäristön saastumisen seuraukset maksoivat sinä vuonna Kiinalle melkein 70 mrd dollaria ja yli 3 % kansantuotteesta. Vuotta 2005 koskeva raportti arvioi kustannukset vieläkin suuremmiksi.
Vuoden 2007 alkupuoliskolla maailmassa koettiin ennätysmäärä äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten tulvia Aasiassa, lämpöaaltoja Euroopassa ja lumisateita Etelä-Afrikassa, näin kertoo WMO, maailman ilmatieteen järjestö.
Japanissa suunnitellaan hiilidioksidin päästökauppaa. Kuinka ollakaan, Japanin teollisuuden kattojärjestö, sikäläinen Eteläranta kymppi, vastustaa kiivaasti.
Saksa tuottaa 3 % sähköstään aurinkoenergialla. Se on aika lailla, esimerkiksi Suomi ei vieläkään ole tuota edes prosenttia sähköstään tuulivoimalla. Saksan hallitus haluaa nostaa uusiutuvan energian osuuden sähköntuotannosta nykyisestä 13 %:sta 27 %:iin vuoteen 2020. Schröderin punavihreä hallitus sääti lain uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön takuuhinnasta. Tavoitteena oli aurinkosähköpaneeli 100 000 katolle. Tämä tavoite on saavutettu kolminkertaisesti. Uusiutuvaa energiaa hyödyntävän teknologian tuotanto työllistää 250 000 saksalaista. Aurinkoenergian osuus tästä on noin 45 000, määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan seuraavien 5 vuoden aikana ja nousevan 200 000:een vuoteen 2020 mennessä. Vihreä politiikka tuottaa tulosta, vaikka vihreät eivät enää istukaan nykyisessä hallituksessa.
Saksa aikoo myös vähentää hiilidioksidipäästöjään 40 % vuoteen 2020 mennessä vuoteen 1990 verrattuna. Koko EU:n tavoite vuodelle 2020 on 20 %:n vähennys. Saksan keinoina ovat muun muassa energiaverot, lentojen ja laivaliikenteen sisällyttäminen päästökauppaan, autoveron porrastaminen päästöjen mukaan, päästöihin perustuvat tietullit rekoille ja rakennusten ekoremonttien tuet. Suomi, ota oppia!
Myös Kiinassa ilmastonsuojeluinvestointien määrä kasvaa lujaa. Tämän vuoden kolmena ensimmäisenä kuukautena saavutettiin jo sama taso kuin koko vuonna 2005. Viime vuonna näistä investoinneista 70 % kohdistui aurinkoenergiaan.
Sveitsissä on ehdotettu hiilidioksidiveroa, jolla tavoitellaan päästöjen vähentämistä 1,5 % joka vuosi. Sveitsin ympäristöministeri ehdotti, että maa pyrkisi hiilidioksidineutraaliksi kompensoimalla kaikki päästönsä, eli siis toteuttamalla muualla samansuuruiset päästövähennykset.
USA:ssa taas sikäläinen ympäristöministeriö eli EPA vitkuttelee päätöstä siitä, saako Kalifornia säätää autoille hiilidioksidipäästörajat. Viimeisten 30 vuoden aikana ministeriö on käsitellyt 50 vastaavaa osavaltioiden hakemusta eikä ole tyrmännyt niistä yhtään, mutta Kalifornian asian käsittelyä on pantattu jo kaksi vuotta.
Sama EPA on toisaalta arvioinut, että senaattorien Lieberman ja McCain ehdottama hiilidioksidipäästökauppalaki ei juurikaan hetkauttaisi USA:n kansantaloutta, vaikutus olisi vain 1,6 % kansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä eli paljon vähemmän kuin 0,1 % vuodessa.
Oxfordin yliopistossa Britanniassa laaditaan tietokonemalleja, joilla voidaan sanoa, johtuuko yksittäinen poikkeuksellinen säätila, esimerkiksi Britannian äskettäiset tulvat, ilmastonmuutoksesta. Tähän astihan tutkijat ovat sanoneet hurrikaani Katrinasta ja muista vastaavista, että yksittäistä sääilmiötä ei voida todistaa ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi, mutta ilmastonmuutos lisää äärisäiden todennäköisyyttä. Myles Allen Oxfordin yliopistosta (joka muuten puhui heinäkuussa Europarlamentissa minun johtamassani asiantuntijakuulemisessa) kertoo, että tavoitteena on tietokonemalli, joka kertoisi, millä todennäköisyydellä esimerkiksi koettu helle, tulva tai muu vastaava, johtuu ilmastonmuutoksesta.
Citigroup on alentanut hiilivoimaloita omistavien voimayhtiöiden luokitusta USA:ssa. Hyvä!
Natural Resources Defence Council ja Electric Power Research Institute USA:ssa arvioivat, että hybridiautoilla, joiden akkuja voisi ladata myös sähköverkosta, pystyttäisiin leikkaamaan USA:n vuotuisia hiilidioksidipäästöjä noin 450 milj. tonnia. Se on melkein 9 kertaa Suomen päästöt.
Vapaaehtoisten hiilidioksidipäästövähennysten kauppa kasvaa lujaa, viime vuonna se kolminkertaistui. Osa myydyistä päästövähennyksistä on kuitenkin epämääräisiä. USA:laiset firmat ostavat 68 % näistä päästövähennyksistä. International Emission Trading Association valmistelee vapaaehtoista standardia näille päästövähennyksille. Minusta niitä pitäisi kyllä säädellä lailla. Nimimerkki ostaja haluaa olla varma, että maksaa vain kunnollisesta tavarasta. Viime aikoinahan on julkaistu useitakin raportteja, joiden mukaan jotkin vapaaehtoisia päästövähennyksiä kauppaavat firmat rahoittavat projekteja, jotka tosiasiassa hävittävät trooppisia metsiä. Tällainen pitää estää.
Reuters on julkaissut raportin, jonka mukaan Lontoossa toimivat välitysfirmat käärivät huikeita voittoja kehitysmaissa toteutettavilla CDM-päästövähennysprojekteilla. Afrikka ei ole saanut CDM-projekteista juuri mitään.
Reutersilta on tullut myös raportti, jonka mukaan eurooppalaiset sähköyhtiöt käärivät huikeita niin sanottuja windfall-voittoja päästökaupasta, melkein 30 mrd dollaria vuodessa. No, se on tiedetty ennenkin ja on yksi syy siihen, että päästökaupan sääntöjä pitää kehittää. Tärkein vika EU:n nykyisessä päästökaupassa on se, että sähköyhtiöt saavat päästöoikeudet ilmaiseksi. Ne kuitenkin rahastavat päästöoikeuksien hinnan asiakkailtaan. Päästöoikeudet pitää siis huutokaupata, ainakin sähköyhtiöille menevät.
Kreikan metsäpalot taas mutkistavat suunnitelmia ottaa metsät mukaan EU:n hiilidioksidipäästökauppaan vuoden 2012 jälkeen. No, olisi toisaalta realismia jos myös metsäpalojen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt laskettaisiin kyseisen maan päästöihin. Ehkä se kannustaisi paremmin jahtaamaan metsäpaloja sytytteleviä rikollisia.
Tuulivoima etenee. Maailman tuulivoimainvestoinnit kasvoivat viime vuonna 26 %. Worldwatch-instituutti kertoo, että viime vuonna uutta tuulivoimatehoa tuli maailmaan 15 200 megawattia. Ne korvasivat yli 7000 megawattia kivihiilivoimaa, mikä
säästi hiilidioksidipäästöjä 43 milj tonnia, melkein 8 miljoonan henkilöauton verran. Kaikkiaan maailmassa oli vuodenvaihteessa yli 74 000 MW tuulivoimaa.
Worldwatch on julkaissut myös raportin biopolttoaineista. Biopolttoainebuumin aiheuttama monien viljelykasvien hinnan nousu on toisaalta ongelma, mutta toisaalta se myös hyödyttää kehitysmaiden köyhiä viljelijöitä. Monissa köyhissä maissahan kotimainen ruoan tuotanto on kärsinyt siitä, että teollisuusmaat ovat aiemmin dumpanneet niiden markkinoille ylijäämäviljaansa keinotekoisen halvalla.
Synkempi Worldwatchin uutinen kertoo, että autojen määrä maailmassa kasvaa ennätysvauhtia. Viime vuonna maailman teille tuli 67 miljoonaa uutta autoa, eli paljon enemmän kuin se automäärä, jonka päästöt uudet tuulivoimalat syrjäyttivät. Kiinan autontuotanto kasvoi 30 % ja Kiinasta tuli maailman kolmanneksi suurin autontuottaja, ohi Saksan.
EU:n komissio on julkaissut teettämänsä selvityksen televisioiden energiansäästöstä. Selvityksessä ehdotetaan telkkareille energianormeja, jotka poistaisivat eniten sähköä törsäävät laajakuvatelkkarimallit markkinoilta. Selvityksen mukaan kyseisisren teknologioiden energiatehokkuudessa on paljon parantamisen varaa. Selvitys ehdottaa suurimmaksi sallituksi valmistilan virrankulutukseksi yhtä wattia vuodesta 2010 ja puolta wattia vuodesta 2012. Yhden watin rajan saisi minun puolestani panna voimaan vaikka heti, tekniikkahan on olemassa mutta monet valmisjat siitä viis veisaavat, esimerkiksi Suomen digiboksien keskimääräinen valmiustilakulutus on törkeän suuret 15 wattia. Ei yksi digiboksi maailmaa kaada, mutta ne suunnilleen 2,4 miljoonaa boksia, jotka Suomen koteihin on pitänyt hankkia, kuluttavat 36 megawattia jos ovat yhtä aikaa valmiustilassa. Se on Vuotoksen altaan verran sähkönkulutusta ihan tyhjän takia.
WWF:n mukaan kaikissa Itämeren suojelua koskevien kansainvälisten sopimusten toimeenpano on retuperällä suunnilleen kaikissa Itämeren maissa. Ei hyvä. Parhaiten on pantu toimeen sopimukset haitallisten kemikaalien päästöjen vähentämisestä, Suomi sai tästä asiasta kiitettävän arvosanan. Sen sijaan rehevöitymisen torjunnasta ja kalakantojen hoidossa kaikki reputtivat, ja Suomi oli pahnanpohjimmainen. Olisi tosiaan korkea aika ruveta tositoimiin Suomen maataloudesta vesistöihin valuvien lannoitteiden vähentämiseksi. Muuten sinileväpuurosta meressä ei päästä ikinä eroon.
Barroso on Portugalissa sotkettu puolueensa vaalirahoitusskandaaliin. On paljastunut, että Barroson puolue sai eräältä rakennusfirmalta 233 000 euroa ennen vuoden 2002 vaaleja, joiden jälkeen Barrososta tuli pääministeri. Barroso on lähettänyt Europarlamentin puhemiehelle Hans-Gert Pötteringille kirjeen, jossa hän toteaa, etteivät viranomaiset ole syyttäneet häntä mistään ja että asiasta on ottanut vastuun puolueen pääsihteeri, joka yksin hoiti puolueen raha-asiat. No jaa. Voi olla ja voi ei, sanoo nimimerkki entinen puolueen puheenjohtaja.