”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Uusiutuvan energian maailmanjärjestö perustettu

Viikonloppu meni taas paljolti maalaushommissa. Viimeistelin vuokrayksiötä, johon tulee asukas ensi viikonloppuna. Tänä aamuna rakennusmiehet sulkivat käynnin vuokrayksiön ja meidän tilojemme välillä, mehän olemme käyttäneet yksiön kylpyhuonetta, kun oma suihkuhuoneemme ei vielä ole valmis. Toivottavasti suihkumme kytketään tällä viikolla, muuten joudumme taas menemään pihasaunaan suihkuun. Jukka joutuu päivän tai kaksi käymään suihkussa ulkokautta.

Lentokentän uutistaulu kertoo Alex Stubbin sanoneen että Suomi ei ota vastaan Guantanamon vankeja. Ikävää! Olen samaa mieltä Pekka Haaviston kanssa, joka eilisessä Hesarissa kirjoitti siitä, että EU:n ja Suomenkin pitäisi ottaa vastaan niitä vankeja, joita ei voi lähettää kotimaihinsa.

Bonnissa on tänään perustettu uusiutuvan energian kansainvälinen järjestö IREA (International Renewable Energy Agency). Se on hyvä, ydinenergiallahan on vuosikymmeniä ollut oma järjestönsä, IAEA (International Atomic Energy Agency), ja 1970-luvun energiakriisin aikoihin perustettiin IEA (International Energy Agency), joka on toiminut lähinnä fossiilienergia-alan ajattelun edustajana. Europarlamentin vihreät vaativat, että myös EU perustaa uusiutuvan energian edistämisjärjestön. Tilannehan on nyt aivan epätasapuolinen, kun on olemassa Euratom, joka edistää ydinvoimaa. Euratom perustettiin yli 50 vuotta sitten aikana, jolloin kuviteltiin tulevaisuuden energian olevan pääasiassa ydinvoimaa.

Suomalaisen huomiota kiinnittää IRENA -uutisessa se, että järjestö on perustettu Saksan, Espanjan ja Tanskan hallitusten aloitteesta. Missä on Suomi? Suomessa vakuutellaan maamme olevan uusiutuvan energian edelläkävijä. Todellisuudessa Suomi on enimmäkseen EU:n etana silloin kun on kyse uusiin ja innovatiivisiin toimiin ryhtymisestä uusiutuvan energian edistämiseksi. Uutiset eivät kerro, onko Suomi edes liittynyt IRENA:an, mutta ainakaan aloitteentekijöihin Suomi ei kuulu.

Obama on tarttunut myös ilmastoasioihin ja myöntänyt luvan osavaltiokohtaisten autojen hiilidioksidipäästörajojen asettamiseen Kalifornialle ja 13 muulle osavaltiolle, jotka haluavat suitsia autojen päästöjä ja bensankulutusta. Tässäkin hän siis teki pesäeron Bushin politiikkaan. Obaman odotetaan ryhtyvän toimiin myös vastaavien rajojen säätämiseksi koko USA:n liittovaltion tasolla. Tuore presidentti on myös sanonut, että kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi tarvitaan ”aidosti globaali koalitio”, muun muassa suurimmat kehitysmaat. Se on totta, ja jotta Kiina ja Intia tulisivat mukaan, sekä USA:n että EU:n on oltava valmiit tarjoamaan niille apuaan puhtaan energian investointeihin. Toivottavasti Obaman lupaus että ”USA on valmis johtamaan”, tarkoittaa myös tätä.