”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Uusi EU-komissio nimitettiin virkaansa

Tänään EU-parlamentin täysistunnossa oli äänestys, jolla uuden komission nimitys vahvistettiin. Ennen tätä parlamentin neuvottelijat olivat muun muassa pusertaneet komission kanssa käydyissä neuvotteluissa tiettyjä myönnytyksiä. Ne perustuvat siihen, että Lissabonin sopimuksen mukaan EU-parlamentti ja EUn ministerineuvosto ovat nyt tasa-arvoisia lainsäätäjiä. Solmittu sopimus tarkoittaa muun muassa aikaisempaa parempaa tiedonsaantia parlamentille.

Komissio sai hyväksynnän äänin 488 puolesta, 137 vastaan, tyhjää 72. Vihreät äänestivät komission nimitystä vastaan, ennen muuta siksi, että Barroson ja hänen komissionsa talouspolitiikan yleislinjaa pidettiin liian oikeistolaisena, liian suoraviivaisen markkinaliberaalina.

Täällä Strasbourgissakin on kylmää, mikä täällä tarkoittaa suunnilleen nollaa tai pikkupakkasta. Parlamentin ja hotellin väliä pyöräillessä sormenpäät kylmenevät hansikkaissa.

Guardian-lehti kertoo kuitenkin Britanniassa tehdystä 726 lintu-, eläin- ja hyönteislajia koskevasta tutkimuksesta. Sen mukaan kevät on selvästi aikaistunut, ja muutos näyttää olevan kiihtymään päin. Tutkijat ovat huolissaan siitä, että lintujen ja eläinten pesimisajat menevät epätahtiin niiden parhaan ravintokauden kanssa. Jos näin käy, poikaset kärsivät. Vuosien 1976-2005 välillä tehdyistä havainnoista yli 80 % oli aikaistumisia, siis kalojen kudun, lintujen muninnan, linnunpoikasten ja perhosten ensi lentojen, kukkien kukinnan jne. Keskimääräinen aikaistuminen oli 11päivää. Nopeimpia muutokset ovat olleet ravintoketjujen alapäässä.

Poimintoja maailman uutisvirrasta:

Greenpeace ja uusiutuvan energian alan järjestö EREC ovat julkaisseet tutkimuksen, jonka mukaan 90 % EUn sähköntarpeesta voidaan vuonna 2050 kattaa uusiutuvalla energialla. Tähän järjestelmään kuuluu olennaisena osana älykäs sähköverkko. Tarvittaviin investointeihin kuluisi vuosittain noin 5 mrd euroa. Tämä on siis samaa asiaa, josta Tekniikka ja talous-lehti kirjoitti 29.1.2010.

Richard Branson, Virgin-lentoyhtiön julkkisjohtaja, on varoittanut, että noin viiden vuoden kuluessa on odotettavissa öljyn hinnan aiheuttama rysäys. Branson neuvoo hallituksia käyttämään väliajan viisaaseen valmistautumiseen.

Intia on jättänyt myöntämättä luvan geenimuunnellulle munakoisolle, hallitus ottaa puolen vuoden tuumaustauon. Jos GM-munakoiso olisi saanut luvan, se olisi ollut ensimmäinen sallittu GM-ruokakasvi Intiassa. GM-puuvillaa maassa jo kasvatetaan.