”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

USA:n teollisuuslobbarit haluavat ilmaiset päästöoikeudet – ja vetoavat Euroopan esimerkkiin

Europarlamentissa kävi senaattori Jeff Bingaman USA:sta. Hän halusi keskustella EU:n ilmastolakipaketin kanssa työskennelleiden meppien kanssa päästökaupasta. En päässyt itse kokoukseen, mutta kuulin yhdeltä läsnä olleelta, että nyt kun USA:ssa valmistellaan hiilidioksidin päästökauppalakia, energiavaltainen teollisuus siellä vaatii ilmaisia päästöoikeuksia – ja vetoaa Euroopan teollisuuden saamiin ilmaisiin päästöoikeuksiin.

Mitäs minä sanoin. Viime syksynä, kun EU:ssa väännettiin kättä päästökauppadirektiivistä, teollisuus vaati ilmaisia päästöoikeuksia myös vuoden 2013 jälkeen. Nyt menossa olevalla kaudellahan, 2008-2012 teollisuus on saanut päästöoikeutensa pääosin ilmaiseksi. Teollisuuslobbarien ja heidän puolellaan olevien meppien argumentti oli se, että kansainvälisen sopimuksen puuttuessa Euroopan teollisuus joutuu epäreiluun kilpailuasemaan, jos se joutuu maksamaan päästöoikeuksistaan. (Tosin heidän ehdotuksensa oli muotoiltu siten, että ilmaiset päästöoikeudet eivät pääty kansainväliseen sopimukseen.)

Minä kannatin silloin komission ehdotusta, jonka mukaan pääsääntö olisi, että teollisuus siirtyy asteittain maksullisiin päästöoikeuksiin. Vasta, kun seuraavaa kansainvälistä ilmastosopimusta koskevien neuvottelujen tulos olisi selvillä, katsottaisiin mitkä alat oikeasti joutuvat epäreiluun kilpailuasemaan ja annettaisiin ilmaisia päästöoikeuksia vain niille. Sanoin, että jos me nyt annamme teollisuudelle yleisen lupauksen ilmaisista päästöoikeuksista, lobbarit tulevat vetoamaan tähän ympäri maailmaa, USA:ssa, Kanadassa, Japanissa, Australiassa, Kiinassa, janiinedelleen. Eurooppalaiset teollisuuslobbarit (tietenkin) kiistivät tämän.

Ja tässä sitä nyt ollaan.

Kaikki ne taloustieteilijät, jotka ovat analysoineet sitä, mikä olisi taloudellisesti fiksuin tapa saada ilmastonmuutos kuriin, sanovat että asia numero yksi on asettaa hiilidioksidipäästöille markkinahinta. Se, että EU:n päästökauppadirektiivi viime vuoden käsittelyssä tältä osin vesittyi, antaa nyt teollisuuslobbareille vettä myllyyn koko maailmassa – ja samalla haittaa ilmastonsuojelua koko maailmassa.
 
Suomessa ympäristöministeri Paula Lehtomäki on kannattanut uusia ydinvoimaloita ja arvostellut vihreitä siitä, että nämä vastustavat. On kyllä aikoihin eletty, kun ympäristöministeri ajaa ydinvoimaa innokkaammin kuin energia-asioista vastaava ministeri Pekkarinen. Viimeksi mainittuhan on todennut sen tosiasian, että uusia ydinvoimaloita ei kotimaisen sähköntarpeen tyydyttämiseksi tarvita.

Poimintoja uutisvirrasta:

Guardian-lehti on julkaissut Nicholas Sternin laajan haastattelun. Sternistähän tuli maailmankuulu, kun hän vuonna 2006 julkaisi ilmastonmuutoksesta ja taloudesta tutkimuksen, jonka mukaan valloilleen ryöstäytyvä ilmastonmuutos olisi taloudelle tuhoisa, paljon halvemmaksi tulee panna ilmastonmuutos aisoihin. Haastattelussa Stern sanoo muun muassa: ”On ymmärrettävä riskin suuruus. Jos jatkamme tavanomaista menoa, [ilmakehän hiilidioksidi]pitoisuus tulee vuosisadan loppuun mennessä nousemaan tasolle, jolla on 50-50 mahdollisuus viiden asteen lämpenemiseen, verrattuna 1800-lukuun. Me ihmiset olemme vain 100 000 vuotta vanha laji. Vastaavaa ei ole koettu 30-50 miljoonaan vuoteen. Kolmea astetta lämpimämpää ei ole ollut kolmeen miljoonaan vuoteen. Ajatus, että ihmiskunta voisi helposti sopeutua tällaisiin oloihin …” Hän antaa ajatuksen olla, sen hölmöydelle ei löydy sanoja.

Yhdysvalloissa useat osavaltiot ovat irtautumassa Bushin ajan uskonnollisesta fundamentalismista. Vermontin osavaltio hyväksyi äskettäin samaa sukupuolta olevien parien avioliitot. Kahdeksassa osavaltiossa vastaavanlainen ehdotus on tulossa käsittelyyn. Hienoa!

EU:ssa niiden maiden määrä kasvaa, jotka porrastavat autojen verotuksen hiilidioksidipäästöjen mukaan, kertoo Euroopan autonvalmistajien yhdistys Acea. Hyvä! Direktiivi autojen hiilidioksidipäästörajoista vesittyi pahan kerran, toivottavasti verokannusteet saavat ihmiset ostamaan vähemmän tupruttavia (ja samalla polttoainepihimpiä) malleja.

Huonompi uutinen on New Energy Financen uutinen, jonka mukaan puhtaan energian investoinnit ovat laskeneet rajusti. Tämä ei johdu kysynnän puutteesta, vaan siitä että pankit eivät anna lainoja. Toivottavasti tilanne korjaantuu, kun luottamus palaa markkinoille. 

Saksalaisen Potsdam-instituutin tutkija Ottmar Edenhofer on sanonut, että seuraava globaali talouskriisi on väistämätön, ellei nyt käytetä tilaisuutta hyväksi, ja suunnata investointeja vähäpäästöisiin energiajärjestelmiin. Viesti on siis ihan saman kuin Washingtonissa viime viikolla kuuntelemani McKinsey-yhtiön analyytikkojen.

Kiina on ilmoittanut pyrkivänsä maailman johtavaksi hybridi- ja sähköautojen tuottajaksi. Kiina ilmoittaa aikovansa tehdä tämän tosi nopeasti, kolmessa vuodessa. Niinpä, ellemme me pidä varaamme, Kiina valtaa teknologiajohtajan useillakin ilmastoystävällisen tekniikan aloilla. Tässäkin mielessä oli tosi tyhmää, että EU-päättäjät suostuivat alistumaan Euroopan autoteollisuuden visiottomien lobbarien tahtoon ja vesittämään autojen hiilidioksidipäästödirektiivin. 

EU:n komissio julkaisi viime viikolla valkoisen kirjan ilmastonmuutokseen sopeutumisesta. Komission mukaan uusimpien tietojen valossa ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan Euroopassa nopeampia ja vakavampia muutoksia kuin IPCC:n uusimmassa raportissa arvioidaan. Vaikutukset ovat erilaisia eri osissa Eurooppaa ja eri maissa. Päästövähennysten lisäksi on välttämätöntä valmistautua sopeutumaan niihin muutoksiin, joita ei kyetä estämään. Varautumistoimia tarvitaan esimerkiksi maataloudessa, energiantuotannossa, liikenteessä, terveydenhuollossa ja matkailualalla.

Earth Policy Institute Yhdysvalloista kertoo hiilivoiman olevan vastatuulessa. Vuodesta 2007 kaikkiaan 97 hiilivoimalan rakennushankkeet on peruutettu tai pantu hyllylle. Tämä johtuu sekä asukkaiden vastarinnasta että hiilivoimaloiden taloudellisia edellytyksiä koskevasta epävarmuudesta. USA:ssahan voi hyvinkin kohtapuoleen alkaa liittovaltiotason hiilidioksidipäästökauppa. Useissa osavaltioissa on jo hyväksytty osavaltiotason lakeja asiasta. Sähköyhtiöt eivät siis voi luottaa siihen, että tuprutus tulee olemaan ilmaista.

Finanssimarkkinoista hyvä uutinen: Britannia aikoo kieltää veroparatiisien käytön maassa toimisilta pankeilta. Se on mainiota! Gordon Brownhan on puhunut suurella suulla veroparatiisien suitsimisesta, mutta Britannialla on itsellään monta saarta, jotka ovat veroparatiiseja, kuten Cayman- ja Jersey-saaret.