USA:n pankkikriisi toistaa Suomen 90-luvun alkua
Sisäministeriö ilmoittaa kiristävänsä käsiaseiden lupakäytäntöä. Käsiasetta hakevan tulee jatkossa esittää poliisille lääkärinlausunto terveydentilastaan. Mielestäni tämä ei riitä.
Eilinen Hesari kertoo, että Suomen virallisessa aserekisterissä on yli 1,6 miljoonaa laillista asetta, joilla on lähes 650 000 omistajaa. Suomea enemmän pienaseita väkilukuun suhteutettuna on vain USA:ssa, Jemenissä ja Sveitsissä. Sveitsiläisen tutkimuslaitoksen arvion mukaan Suomessa on laillisia ja laittomia aseita 2 375 000.
USA:n edustajainhuone on hylännyt roskapankkisuunnitelman. Kansalaiset inhoavat ajatusta pankkituesta ja eivätkä uudelleenvalintaa haluavat kongressiedustajat halua tukea epäsuosittua esitystä vaalien alla.
USA:n pankkikriisi on kuin toisinto Suomen pankkikriisistä 1990-luvun alussa, erona on lähinnä maan koko. Suomen pankkikriisi hetkautti vain Suomea, USA:n kriisi tuntuu muuallakin maailmassa. Suomenkin pankkikriisi alkoi kiinteistökuplasta, jonka oli synnyttänyt pankkien liian avokätinen lainananto. Suomessakin tarvittiin pankkitukea, jotta koko pankkijärjestelmä ei olisi romahtanut. Suomessakin kansa vihasi pankkitukea. Satun muistamaan hyvin, koska tammikuussa 1993 neuvoteltaessa Suomen pankkitukipaketista edustin silloisena eduskuntaryhmän puheenjohtajana vihreitä hallituksen ja oppositiopuolueiden välisissä neuvotteluissa. Omaa äitiäni myöten ihmisten oli tosi vaikea ymmärtää, että jos pankit päästettäisiin päistikkaa nurin, vaikeuksiin joutuisivat nekin ihmiset ja yritykset, jotka siihen asti olivat pystyneet maksamaan lainojensa lyhennykset säntillisesti. Ja jos pankkituen sijasta valtio olisi maksanut kaatuneiden pankkien tallettajille heidän rahansa, siitä olisi todennäköisesti koitunut veronmaksajille isompi lasku kuin pankkituesta, josta sentään valtio sai jotain takaisinkin.
Viime viikon lopulla Global Carbon Project julkaisi raportin, jonka mukaan maailman hiilidioksidipäästöt nousivat reippaasti viime vuonna. Nousuvauhti on 2000-luvulla ollut nelinkertainen verrattuna 1990-lukuun. Kehitysmaat ovat ryhmänä ylittäneet teollisuusmaat kasvihuonekaasujen päästäjinä. Kiinasta on tullut suurin tupruttaja. Intia tulee perässä, se on nousemassa maailman kolmanneksi, Venäjän ohi. Kakkonen on USA.
Reuters julkaisi viime viikon lopulla tiedon, että teollisuusmaiden yhteenlasketut päästöt laskivat viime vuonna inan verran, noin 0,1 %. Samaan aikaan maiden talous kasvoi. Tämä on hippusen, mutta vain hippusen rohkaisevaa. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvuvauhti on kiihtymässä. Viime vuonna nousu oli 2,2 ppm (miljoonasosaa). Viime vuosikymmenen puolella nousu oli 1,5 ppm:n suuruusluokkaa vuosittain.
No, eipä ihme, että elävän luonnon tutkijat ovat havainneet lajien siirtyvän kohti napoja ja vuorenrinteitä ylöspäin. Esimerkiksi jotkin valtamerikalalajit ovat siirtyneet 1000 km pohjoisemmaksi.