”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

USA:n edustajainhuone hyväksyi ilmastolain ja WTO näyttää ilmastotulleille vihreää valoa

USA:n kongressin edustajainhuone hyväksyi myöhään eilisillalla ilmastolain, mikä on historiallinen saavutus, kuten Obamakin jo ehti iloita. Iloa himmentää kuitenkin monta asiaa. Ensinnäkin laki hyväksyttiin hyvin niukalla enemmistöllä, 219-212. 44 demokraattia äänesti vastaan, 8 republikaania puolesta. Toiseksi lain sisältöä vesitettiin edustajainhuoneessa melkoisesti, mitä ympäristöjärjestöt arvostelivat hyvin kipakasti. Senaatissa laki mitä todennäköisimmin vesittyy vielä lisää, koska siellä tarvittava 60 %:n enemmistö on vielä vaikeampi saada kasaan. Päästöjen vähennystavoite on 17 % vuoteen 2020 ja teollisuuden päästökauppa on yksi keskeisimmistä keinoista päästöjen suitsimiseksi. Mutta vertailutaso ei ole vuosi 1990 kuten EU:lla vaan 2005. Vuoteen 1990 verrattuna vähennys onkin vain 4 %. Lain mukaan sähköyhtiöiden on tuotettava 20 % sähköstään uusiutuvalla energialla vuonna 2020. Puhtaisiin energiateknologioihin, mukaan lukien energian säästö, investoidaan 190 miljardia dollaria. Laki antaa viranomaisille valtuudet säätää energiatehokkuusvaatimuksia muun muassa sähkölaitteille ja rakennuksille. Laissa on myös kohtalaisen väljät valtuudet päästövähennysten ulkoistamiselle kehitysmaihin, mitä Worldwatchin Michael Renner on verrannut Titanicin kansituolien siirtelyyn.

USA:n ilmastokeskustelussa yksi kuumimpia perunoita on se, säädetäänkö ilmastotullit tuonnille sellaisista maista, jotka eivät rajoita kasvihuonekaasujen päästöjä. Obama on suhtautunut ajatukseen nihkeästi. Mutta tänään WTO näytti ilmastotulleille varovaisesti vihreää valoa. Maat, joissa on hiilidioksidipäästöjä rajoittava lainsäädäntö, voisivat siis asettaa hiilidioksiditulleja muualta tuleville energiavaltaisen teollisuuden tuotteille, jotta kotimainen tuotanto ei joutuisi ilmastotoimien takia epäreiluun kilpailuasemaan. Tämä asiahan oli myös EU:ssa viime vuonna kovasti esillä, kun energiavaltainen teollisuus uhkaili ”hiilivuodolla”, eli sillä, että muun muassa eurooppalainen terästeollisuus voi joutua muuttamaan muualle hiilidioksidin päästökaupan takia. Vihreät ovat kauan sanoneet, että paras tapa estää hiilivuoto, on teollisuuden kaikkien hiilidioksidipäästöjen tekeminen maksullisiksi ja samaan aikaan hiilidioksiditullin asettaminen teräksen ja muiden energiaintensiivisten materiaalien tuonnille. Ajatuksen vastustajat ovat väittäneet sitä WTO-sopimuksen vastaiseksi. Nyt WTO sanoo samaa kuin vihreät, eli hiilidioksiditulli on mahdollinen, tietyin ehdoin. Meikäläisen mielestä se olisikin hulluuden huippu, jos kaupan vapaus ympäristöstä piittaamatta olisi tärkeämpi kuin se, pidetäänkö planeetta sellaisessa kunnossa, että ihmisyhteiskunnat voivat jatkaa olemassaoloaan.

Muutama muukin ainakin puoliksi hyvä ilmastouutinen on tullut maailmalta. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan globaalien kasvihuonekaasupäästöjen kasvu on puolittunut viime vuonna. Lama ei siis ole alentanut päästöjä, mutta on sentään hillinnyt päästöjen kasvua. Toisen uutisen takana on New Energy Finance-yhtiö, jonka mukaan lama on alentanut ilmastoinvestointien kustannuksia. EU:n vuodelle 2020 säätämän päästövähennystavoitteen (-20 % verrattuna vuoteen 1990) hinta on pudonnut puoleen. Tiukemman eli 30 % päästövähennystavoitteen hinta arvioidaan nyt alemmaksi kuin lepsumman eli 20 % vähennystavoitteen hinta viime vuonna.

Europarlamentin Parliament Magazine-lehdessä belgialainen professori Jaen-Pascal van Ypersele, joka kuuluu ilmaston tutkijoiden huippukaartiin, muistuttaa, että jos maapallo lämpenee 2,5 astetta verrattuna esiteolliseen aikaan, suurin osa koralleista vaalenisi (eli kuolisi) ja maalla olevat ekosysteemit alkaisivat päästää hiilidioksidia ilmakehään, eli metsät ja maaperä eivät enää toimisikaan hiilidioksidinieluna. Rannikkoalueet altistuisivat entistä pahemmille tulville ja myrskyille.