”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

USA ja Kiina menneet EU:n ohi tuulivoimaan investoijina

Brysselissä on lämmintä. Meillä kotona iso osa vaatteista on muuton jäljiltä vieläkin pahvilaatikoissa. En ole löytänyt ”salonkikelpoisia” kesävaatteitani, parlamentissa tuntuu vähän kuumalta. Toisaalta olen iloinen siitä, ettei liioittelevaa jäähdytystä parlamenttirakennuksessa ole ainakaan vielä aloitettu.

Lounasaikaan olin WWF:n infotilaisuudessa. Siellä Stefan Singer totesi, että ilmastonmuutoksen rajoittaminen alle kahden asteen edellyttäisi kasvihuonekaasupäästöjen painamista nollaan koko maapallolla vuoteen 2070 mennessä.

Singer muistutti myös siitä, että vaikka EU:n osuus ilmastoa lämmittävistä päästöistä on nyt ”vain” 11 % (osuutemme maailman väestöstä on reilu 7 %), EU:n historiallinen vastuuosuus ilmastonmuutoksesta tässä ja nyt on 25 %. EU-maat ovat siis tupruttaneet neljäsosan niistä päästöistä, jotka ilmakehään ovat tähän mennessä kertyneet. Hän muistutti myös siitä, että Nicholas Stern neuvoo rikkaita maita investoimaan 500 mrd euron edestä vuodessa ilmastoystävällisiin ratkaisuihin kehitysmaissa. Viime vuonna isoimmat tuulivoimaan investoijat olivat USA ja Kiina. Toisin sanoen Eurooppa ei enää johtanut.

Ympäristövaliokunnassa kirjattiin erävoitto eläinkokeiden vähentämisessä. Komissio on aikonut vitkutella eläinkokeita korvaavien koemenetelmien ”hallinnollista validointia” sen jälkeen kun vaihtoehtotestit on tieteellisesti osoitettu päteviksi. Komissio aikoi odottaa, kunnes vaihtoehtotestit on hyväksytty kaikissa OECD-maissa. Valiokunta riitautti tämän. Nyt komission kanssa on saavutettu neuvottelutulos, joka kirjataan ensi viikon täysistuntoon tulevaan päätökseen. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun parlamentti uhkasi käyttää uuden komitologiamenettelyn mukaista veto-oikeuttaan komission komitologiapäätöksiin.

Komitologiapäätökset ovat vähän samantapaisia kuin kotimaassa asetukset. Niissä säädetään kaikenlaisia nippeliasioita, jotka liittyvät hyväksyttyjen lakien toteuttamiseen. Aikaisemmin parlamentilla ei juurikaan ole ollut valtaa toimia, jos komissio on tehnyt komitologiapäätöksiä, jotka ovat olleet ristiriidassa varsinaisen EU-lain kanssa. Yhdessä tällaisessa tapauksessa parlamentti haastoi komission EY-tuomioistuimeen – ja voitti. Siinä oli kyse terveydelle haitallisista deca-BDE-palonestoaineista, jotka on EU-direktiivillä kielletty elektroniikkalaitteista, mutta joille komissio aikoi antaa poikkeusluvan. Molemmat nämä asiat tulivat parlamentissa vireille vihreiden aloitteesta.

Sen lisäksi ympäristövaliokunta äänesti muun muassa vetyautojen normistosta.

Independent-lehdessä on artikkeli, jossa sanotaan että valtava määrä trooppisten metsien hyönteislajeja voi tuhoutua ilmastonmuutoksen vuoksi. Ne elävät jo nyt lämmönsietonsa äärirajoilla, pienikin lämpeneminen voi olla kohtalokasta. Tämä olisi tuhoisaa kokonaisille ekosysteemeille. Hyönteiset hoitavat sekä kasvien pölytyksen että ison osan myös ”jätehuollosta”, kuolleiden kasvinosien hajottamisesta.