”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Unohdus, joka kuului koko maahan

Vähän yli kello yhdeksän tajusin, että olen unohtanut mennä aamuradioon keskustelemaan EU: ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta. Minun piti olla YLE:n Ykkösaamun keskustelussa Tampereen studiolta käsin, vähän yli kahdeksalta. Tajusin asian vasta tuntia myöhemmin. Ja kun yhden kerran yksinkertaisesti unohdan mennä sovittuun tilaisuuteen, sen pitää olla suora radiolähetys, jossa unohdus kuuluu koko maahan.

Stressi ja kiire taitaa mennä jo överiksi. Viime viikollahan olin vähällä myöhästyä junasta, kun olin pannut herätyskellon soimaan tuntia liian myöhään. Aivot eivät enää suostu pitämään lukua kaikesta minne pitäisi mennä. Varmaan tämänaamuiseen unohdukseen vaikutti sekin, että suunnilleen samanaikaisesti minut pyydettiin perjantai-illaksi suoraan tv-lähetykseen ja saman päivän aamuksi suoraan radiolähetykseen. Illalla, kun pääsin Strasbourgista kotiin vähän ennen puoltayötä, muistin vain illan tv-lähetyksen ja sen, että aamulla kello 9 on oman remonttimme työmaapalaveri.

Independent-lehdessä on muuten 13.4. ollut hyvin kriittinen artikkeli Ranskassa rakenteilla olevasta ydinvoimalasta, joka on siis samaa tyyppiä kuin Olkiluotoon rakennettava ja jossa on hyvin samanlaisia ongelmia. Neljännes hitsisaumoista ei täytä normeja ja betoniperustuksessa on halkeamia. Artikkelissa viitataan myös Olkiluodon kustannuksiin, joiden arvioidaan nousseen noin 50 %:lla. Ydinalan ekspertti John Large sanoo artikkelissa, että samantyyppiset ongelmat sekä Ranskassa että Suomessa heijastavat sitä, että ydinvoimaloiden rakentamisesta ei ole kokemusta viime vuosilta. Myös Britannian tiedeakatemiasta myönnetään, että rakentamisasiantuntemuksen puute ”vaarantaa Britannian ydinvoimasuunnitelmat”.

Tammikuussa samainen Independet kirjoitti Olkiluodon rakennushankkeesta, että ”sitä tervehdittiin kaikkien tulevien ydinvoimalaitosten esikuvana – mutta sitten sitä yritettiin rakentaa”.