”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tyttöjen ympärileikkaus on rikos

Vastine – Aamulehti 16.3.2007

Aamulehti kirjoitti 15.3, että "vastoin yleistä käsitystä Suomen laissa ei ole kielletty tyttöjenkään ympärileikkauksia". Tämä ei pidä paikkaansa.

Suomen rikoslaissa ei ole tyttöjen ympärileikkauksesta erillistä pykälää, mutta rikoslakia uudistettaessa 1990-luvun alkupuoliskolla tehtiin selväksi, että tytön ympärileikkaus katsotaan törkeäksi pahoinpitelyksi. .

Ollessani ensimmäistä kautta eduskunnassa 1991-95 tein hallitukselle kirjallisen kysymyksen tyttöjen ympärileikkauksen kieltämisestä erillisellä pykälällä. Sain silloiselta oikeusministeri Hannele Pokalta vastauksen, että teko on rangaistava olemassaolevan rikoslain nojalla.

Siirryin lakivaliokuntaan vähän myöhemmin, vuonna 1993. Rikoslain uudistus tuli valiokunnan käsiteltäväksi. Kysyin asiasta oikeustieteen professoreilta, joita valiokunta kuuli asiantuntijoina. He sanoivat, että tyttöjen ympärileikkauksesta ei tarvita erillistä pykälää, koska törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkintö kattaa tämän teon. Pahoinpitely on törkeä, jos se aiheuttaa pysyvän ruumiinvamman. Siitä voi saada 4 vuotta vankeutta.

Jotta asia olisi selvä kuin pläkki, valiokunta kirjasi vielä lain perusteluihin, että ns tytön ympärileikkaus katsotaan törkeäksi pahoinpitelyksi. Teon rangaistavuus on siis rikoslain pohjalta täysin yksiselitteinen. Eri asia on, olisiko tarpeen vielä selventää asiaa erillisellä pykälällä. Toisaalta ei murhistakaan ole erillispykäliä sen mukaan, kuristetaanko, amuutaanko, puukotetaanko, myrkytetäänkö vai hukutetaanko uhri.

Pelkään kuitenkin, että asian valvonta ontuu ja myös tiedotus asiasta. Siitä ei ole kauan, kun eräs nuori maahanmuuttajanainen rohkeni sanoa julkisesti, että monet perheet vievät tyttölapsensa ulkomaille ympärileikattaviksi. Lapsen pahoinpitelyn rangaistavuutta ei kuitenkaan yhtään vähennä se, että lapsi viedään sitä varten ulkomaille.

Satu Hassi
Euroopan parlamentin jäsen