”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tuulivoima kasvoi melkein puolella USA:ssa

USA:n tuulivoimakapasiteetti kasvoi viime vuonna 45 % eli melkein puolitoistakertaiseksi. Tuulivoimateho on nyt 16 800 megawattia, ja sen tuottama sähkö vastaa 4,5 miljoonan perheen kulutusta. Texas johtaa, Kalifornia tulee kakkosena.

WWF on eilen julkaissut raportin, jossa arvioidaan, että sähköautot voisivat olla yksi tapa vähentää liikenteen päästöjä. Sähköautothan eivät ole päästöttömiä, koska sähköntuotanto aiheuttaa päästöjä. Mutta ne voivat olla jopa neljä kertaa energiatehokkaampia kuin tavalliset bensa- ja dieselautot. Näin ollen sähköautolla ajo tuottaa vähemmän päästöjä jopa siinä tapauksessa, että sähkö olisi tuotettu fossiilisilla.

Nature-lehdessä on arvosteltu YK-vetoista ilmastonsuojelua. Artikkelissa, jonka pääkirjoittaja on Roger Pielke, sanotaan IPCC:n viimevuotisen raportin aliarvioivan tarvetta jouduttaa puhtaamman teknologian kehitystä. USA:ssa ja Euroopassa energiatehokkuus on parantunut, eli siis tietyn arvoinen tuotanto kyetään joka vuosi tuottamaan aiempaa pienemmällä energiamäärällä. Mutta Kiinassa energiatehokkuus on jopa laskenut. Artikkelissa sanotaan, että nyt tarvitaan ei vähempää kuin teknologiavallankumous. Investointeja tutkimukseen ja tuotekehittelyyn tarvitaan vastaavantasoisesti kuin USA investoi sotilaalliseen tutkimus- ja kehitystyöhön kylmän sodan aikana. Tähän minä en ainakaan väitä vastaan, olen kauan sanonut, että esimerkiksi EU:n energiatutkimusrahoitus on kaukana siitä mitä pitäisi.

18 USA:n osavaltiota on haastanut liittovaltion ympäristöviraston EPA:n oikeuteen siksi, että se ei ole rajoittanut uusien autojen ja kuorma-autojen hiilidioksidipäästöjä. Vuosi sitten maan korkein oikeus totesi, että virastolla on oikeus asettaa nuo päästörajat.

EU:n viime vuoden hiilidioksidipäästötilastot kertovat, että eurooppalaiset yritykset eivät käyttäneet kaikkia päästöoikeuksiaan. Se nyt on tiedetty jo ennestään että hallitukset, myös Suomi, jakoivat päästöoikeuksia liian avokätisesti.

Kiinalainen ihmisoikeusaktivisti Hu Jia on vangittu. Hänen esiintymisensä europarlamentin ihmisoikeusvaliokunnassa viime marraskuussa on katsottu rikokseksi. Uskomatonta! Vihreän europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Dany Cohn-Bendit ja Hélène Flautren, ihmisoikeusvaliokunnan puheenjohtaja, vaativat hänen vapauttamistaan.