”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tuuli- ja aurinkoenergia etenee ennusteita nopeammin

Ranskan presidentinvaalien loppusuoralle pääsivät Nicolas Sarkozy ja Ségolène Royal. Tuleepa jännittävää.

Suomesta lähtiessä oli sangen viileää, Frankfurtissa on suorastaan kuuma. Bussissa, jolla meppijoukko lähti kohti Strasbourgia, alettiin vaatia viilennystä, miesjoukko huusi, että tällaisessa saunassa ei voi olla. Strasbourgiin saavuttaessakin vastaan tuli lämmin tulvahdus.

Saksa on julkaissut suunnitelmat rakennusten energianormien tiukentamiseksi. Uusien ja peruskorjattavien talojen energiatehokkuutta pitää parantaa 30 %. Hyvä!

Tuuli- ja aurinkoenergia kasvaa Euroopassa ennustettua nopeammin. Eurobserver korjaa tuulivoimaennusteitaan ylöspäin, tuulivoima kasvoi viime vuonna Euroopassa 19 %. Euroopan tuulivoimateho on nyt 48 000 MW. Se muuten vastaa 30-kertaisesti Olkiluodon rakenteilla olevaa ydinvoimalaa. Alan suurin pullonkaula on nyt tuulivoimaloiden komponenttien tuotantokapasiteetti. Ranska, Britannia ja Portugal ovat kirineet isojen tuulivoimamaiden joukkoon, Saksan ja Espanjan rinnalle. Aurinkopaneelien määrä kasvoi 57 % viime vuonna ja komission asettama aurinkoenergiatavoite vuodelle 2010 on jo ylitetty. Se oli aurinkoinen uutinen!

Norja on päättänyt lopettaa hiilidioksidipäästöt kokonaan vuoteen 2050 mennessä. Reipasta! Iso osa tämän tavoitteen toteuttamista tulee olemaan hiilidioksidin hautaaminen merenpohjan alaisiin onkaloihin. Norja haluaa olla teknologian edelläkävijä.

Greenpeace arvioi vajaat 2 viikkoa sitten julkaisemassaan raportissa, että myös Espanja voisi vuonna 2050 tuottaa kaiken sähkönsä uusiutuvalla energialla. Raportti arvioi, että vuoteen 2050 mennessä uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hinta on laskenut kolmasosaan ydin- tai kaasusähkön hinnasta. Raportin tekijät ovat tutkijoita Universidad Pontificia de Comillas-yliopistosta. Nyt Espanjan sähköstä 25 % tulee uusiutuvista lähteistä.

WWF:n uuden raportin mukaan palmuöljyn käyttö liikenteen biopolttoaineena voi kiihdyttää tai jarruttaa ilmastonmuutosta, tuotantotapa ratkaisee. Jos öljypalmut istutettaisiin entisille joutomaille, ilmasto kiittäisi. Mutta sen sijaan jos öljypalmuviljelmiä varten hakataan sademetsiä, ilmasto kärsii.