”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tutkisiko joku Kevan Kauppisen jääviyden myös?

Brysselissä sain kännykkääni Yleisradion tekstiviestiuutisen: ”Valtiovarainministeriö ja Finanssivalvonta: Kuntien eläkevakuutuksen toiminnassa ei ole ilmennyt laittomuuksia suhteessa vaalirahoittaja Nova Groupiin.”

Jos olen oikein ymmärtänyt, valtiovarainministeriön ja finanssivalvonnan selvitys koskee lähinnä Kevan ja Novan tekemän kaupan lainmukaisuutta ja markkinahintaisuutta, eli selvitys tarkastelee tätä kauppaa erillisenä kokonaisuutena.

Pointti ei kuitenkaan ole pelkästään siinä, vaikuttavatko Kevan ja Novan väliset bisnekset Rovaniemen moottorikelkkatehtaasta normaaleilta, jos niitä katsotaan irrallaan kaikesta muusta. Olennaista on se, että Keva ja Nova ovat tehneet keskenään miljoonien eurojen kauppoja samaan aikaan kun Kevan toimitusjohtaja on laatinut samoille bisnesmiehille listoja vaalirahoitettavista poliitikoista ja tällä listalla on jopa esiintynyt Kevan johtoelinten jäsenten nimiä.

Minä toivoisin, että joku oikeudellinen auktoriteetti tutkisi sen, onko tässä asiassa syyllistytty esimerkiksi jääviysrikokseen. Eli onko esimerkiksi Kauppinen toiminut jäävinä junaillessaan kauppoja Kevan ja Novan välillä vaikka oli samaan aikaan samaisen Novan kanssa mukana yhteisessä vaalirahoituskuviossa. En ole varma, onko paras selvittäjä oikeuskansleri, eduskunnan oikeusasiamies vai valtakunnansyyttäjä. Ehkä joku heistä voi ruveta selvittämään asiaa oma-aloitteisesti.

Mutta muistan kiistan Tampereelta tasan 20 vuoden takaa. Silloin kiisteltiin niin sanotusta Tampella-sopimuksesta kaupungin ja Tampella-yhtiön välillä. Sopimus olisi kolminkertaistanut Tampellan tontin rakennusoikeuden Tammerkosken rannalla. Me kyseisen sopimuksen vastustajat teimme rikostutkintapyynnön siitä, ovatko tietyt kaupungin virkamiehet syyllistyneet rikokseen, koska olivat neuvotelleet sopimuksesta kaupungin edustajina, vaikka olivat jäävejä (ainakin toinen heistä oli hallituksen jäsen rakennusyhtiössä, joka havitteli rakennusbisneksiä samalle tontille). Syyttäjä otti asian tutkittavakseen ja nosti syytteen. Oikeus totesi kuin totesikin, että k.o. virkamiehet olivat syyllistyneet jääviysrikokseen. Oikeus ei kuitenkaan määrännyt heille rangaistusta, koska katsoi kyseiset lakipykälät jossain määrin epäselviksi.

Minä haluaisin, että vastaava selvitys tehtäisiin myös ainakin Kevan ja Kauppisen osalta, siitäkin huolimatta että Kauppinen ehti jo erota.