”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Turvelobbausta

Päivät ovat alkaneet täyttyä paljolti EU:n ilmastopakettiin liittyvistä tapaamisista. Tänään olin ilmastopaketin muiden raportöörien kanssa aamiaisella Slovenian hallituksen edustajien kanssa. Sloveniahan on nyt EU:n ministerineuvoston puheenjohtajamaa.

Erilaisten eturyhmien edustajien eli lobbarien tapaamisia on koko ajan. Yksi tämän päivän lobbariryhmä edusti Vapoa ja muita turvealan firmoja. Heidän ajatuskulkunsa oli, että kuivattu ja metsitetty suo tuottaa joka tapauksessa hiilidioksidipäästöjä, koska turve pikku hiljaa hapettuu. Jos tuo turve otetaan talteen ja siitä tehdään biopolttoainetta, sen poltto auton moottorissa ei tähän verrattuna lisää päästöjä. Oma-aloitteisesti he eivät kertoneet kuinka pitkässä ajassa kuivatun suon turve hapettuu. Ulriikka oli tarpeeksi fiksu kysyäkseen. Vastaus oli, että 300 vuoden aikajänteellä tarkasteltuna turvebiopolttoaine vähentää päästöjä. Nyt kuitenkin pitäisi löytää tavat vähentää EU:n ja koko ihmiskunnan päästöjä aika nopeasti, käsiteltävänä olevien EU-lakien aikajänne on tästä vuoteen 2020. Jos turvetta poltetaan nyt, lähivuosien päästöt kasvavat auttamatta, eikä maapallo anna hyvitystä siitä, että 300 vuoden aikajänteellä tilanne näyttäisi toiselta.

Ylipäänsä olen sitä mieltä, että kaikki se, mitä Suomi vaatii turpeen päästölaskennasta, pitäisi olla sovellettavissa myös Indonesiassa.

Biopolttoaineita kohtaan tulee yhä enemmän kritiikkiä. Yksi syy tähän ovat nousevat ruoan hinnat, jotka ovat saaneet ihmiset protestimellakoihin monissa maissa. Peltojen käyttö biopolttoaineen tuotantoon pahentaa ruokapulaa. Saksan hallitus on eilen ilmoittanut luopuvansa aiemmista biopolttoainetavoitteistaan.

Komissio on tunnustanut tappionsa Deca-BDE-asiassa, eli EY-tuomioistuimen päätöksen, jolla todettiin komission toimineen laittomasti myöntäessään elektroniikkateollisuudelle poikkeusluvan jatkaa tämän terveydelle haitallisen aineen käyttöä. 30. kesäkuuta tulee olemaan päivä, josta alkaen tätä palonestoainetta sisältäviä tuotteita ei enää saa myydä.

Vihreä ryhmä keskusteli Pekingin olympialaisista. Sain kuulla muun muassa, että Kiinan sisällä olympialaiset aiotaan televisioida 10 sekunnin viiveellä. Näin siksi, että esimerkiksi Tiibet-protestieleet palkintojenjakoseremonioissa voidaan sensuroida ennen kuin kiinalaiset saavat nähdä kuvan. Kansainvälinen olympiakomitea muuten vaati viime viikolla Kiinaa tarjoamaan vapaan pääsyn nettiin olympialaisten aikana. Se on hyvä vaatimus!

Vihreä ryhmä tai oikeastaan Vihreät-Euroopan vapaa allianssi -ryhmä saa uuden jäsenen, unkarilaisen piispan Laszlo Tökesin Romaniasta. Hän oli aikanaan rohkea Ceausescun hallinnon arvostelija.

Illansuussa oli meppien ja BisnesEuropen keskustelu ilmastopaketista. Vihreä kollega Claude Turmes sanoi saman, jonka itsekin olen sanonut muutamille ihmisille: Saksan ja Tanskan taloudella menee lujaa, koska ne vievät tuulivoimaloita muualle maailmaan.